Apa itu: Subdomain

Subdomain adalah bahagian tambahan untuk nama domain utama anda. Subdomain dibuat untuk mengatur dan menavigasi ke bahagian yang berbeza dari laman web anda. Anda boleh membuat beberapa subdomain atau domain anak di domain utama anda.


Sebagai contoh:

store.yourwebsite.com

Dalam contoh ini, ‘store’ adalah subdomain, ‘yourwebsite’ adalah domain utama dan ‘.com’ adalah domain level teratas (TLD). Anda boleh menggunakan teks apa pun sebagai subdomain anda, tetapi anda ingin memastikannya mudah diketik dan diingat.

Apa itu Subdomain

Terdapat pelbagai sebab syarikat menggunakan subdomain. Mari kita lihat beberapa kes penggunaan subdomain teratas.

Gunakan Kes Subdomain

Kes penggunaan subdomain yang paling biasa adalah untuk membuat versi pengujian atau peringkat laman web. Selalunya pembangun akan menguji plugin dan kemas kini baru di laman pementasan subdomain sebelum menerbitkannya secara langsung di Internet.

Penggunaan subdomain lain yang biasa dilakukan ialah membuat kedai eCommerce dalam talian. Selalunya syarikat menginginkan subdomain yang terpisah untuk menangani transaksi kerana laman web eCommerce biasanya memerlukan penyusunan yang lebih kompleks.

Kami juga melihat syarikat menggunakan subdomain untuk laman web mudah alih mereka (m.yoursite.com), laman web khusus lokasi (uk.yoursite.com), dan membuat sub-bahagian laman web.

Anda boleh memasang WordPress di subdomain anda, dan ia akan berfungsi sebagai pemasangan terpisah dari laman web utama anda.

Anda boleh menggunakan subdomain untuk melayani sekumpulan pengguna tertentu di laman web anda seperti ‘guest.yourwebsite.com’, ‘user.yourwebsite.com’, dan banyak lagi. Ini adalah bagaimana platform pembangun laman web seperti WordPress.com, blogger.com, dan lain-lain menawarkan laman web khusus kepada pengguna.

Subdomain sangat berguna dalam mengatur kandungan laman web anda dengan lebih berkesan. Penggunaan subdomain yang betul tidak mempengaruhi SEO laman web utama anda. Namun, sekiranya ragu-ragu, kami mengesyorkan agar menyimpan semua perkara di domain yang sama dan mengelakkan penggunaan subdomain untuk laman web awam.

Cara Membuat Subdomain

Anda boleh membuat subdomain dengan mudah di pendaftar domain atau akaun hosting WordPress anda. Dalam contoh ini, kami akan membuat subdomain menggunakan syarikat hosting kami Bluehost, tetapi prosesnya serupa di semua platform.

Untuk membuat subdomain di Bluehost, anda mesti log masuk ke akaun hos web anda. Kemudian klik pada tab “Domain” di sebelah kiri. Ini akan membuka submenu dengan beberapa pilihan.

Buat Subdomain

Sekarang, klik pada tab “Subdomain” dalam senarai.

Buat Subdomain 2

Medan di sebelah kanan mengandungi nama domain anda. Anda tidak perlu mengubah apa-apa jika anda hanya mempunyai satu domain di akaun hosting web anda. Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu domain, domain tersebut akan disenaraikan dalam menu lungsur. Dalam contoh kami, kami hanya memiliki satu domain, “yourdomain.org”.

Seterusnya, taipkan nama untuk subdomain baru anda di medan di sebelah kanan. Anda boleh memasukkan perkara seperti blog, galeri, kedai, atau apa sahaja yang anda mahu gunakan. Untuk contoh ini, kami akan menggunakan “demo”.

Setelah anda mengetik nama subdomain anda, klik butang “Buat”.

Buat subdomain 3

Anda akan segera melihat subdomain baru anda di bahagian bawah skrin. Alamat subdomain anda kini akan muncul di bahagian depan nama domain anda. Dengan menggunakan contoh kami, itu berubah dari “domainanda.com” menjadi “demo.domainanda.com”. Perhatikan bahawa subdomain baru anda mengisi secara automatik di medan folder utama untuk subdomain anda.

Tahniah! Anda baru sahaja membuat subdomain pertama anda.

Buat subdomain 4

Subdomain vs Subdirektori untuk SEO

Enjin carian melihat subdomain dan subdirektori secara berbeza. Mari kita lihat mengapa ini benar, dan bagaimana penggunaan subdomain vs subdirektori mempengaruhi SEO.

Subdomain vs subdirektori untuk SEO

Subdomain dilihat oleh Google dan mesin carian lain sebagai laman web yang berbeza. Ini bermaksud bahawa enjin carian mesti merangkak dan mengindeks setiap subdomain secara berasingan.

Penting untuk diingat bahawa “jus pautan” yang dibuat dari pautan balik ke laman web utama anda tidak dikongsi antara domain dan subdomain anda. Membina kedudukan halaman untuk kata kunci untuk subdomain sama sukarnya dengan laman web yang sama sekali terpisah.

Anda hanya boleh menggunakan subdomain jika anda mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan subdomain untuk memberi peringkat untuk kata kunci yang berbeza, menargetkan pasaran tertentu, atau mencapai lokasi yang berbeza atau melayani bahasa selain daripada laman web utama anda.

Subdirektori adalah fail yang terdapat di bawah domain utama anda. Google dan mesin carian lain tidak melihat subdirektori sebagai laman web yang terpisah, jadi “link juice” dan SEO dikongsi antara domain dan subdirektori anda.

Untuk blogger, syarikat permulaan, atau perniagaan kecil dengan masa dan sumber yang terhad, menggunakan subdirektori akan membantu anda memberi peringkat laman web anda lebih cepat daripada menggunakan subdomain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map