Bagaimana Memulakan Blog Makanan (dan Menjana Pendapatan Tambahan di Sampingan) pada tahun 2020

Adakah anda ingin memulakan blog makanan dan menjana wang dari resipi anda? Memulakan blog makanan baru boleh menjadi cabaran bagi pemula, terutamanya apabila anda bukan seorang yang mahir. Setelah menolong lebih dari 100,000+ pengguna memulakan blog mereka sendiri, kami sering ditanya bagaimana memulakan blog makanan dan berjaya menjana wang darinya. Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan blog makanan dan menjana wang dari resipi anda tanpa kemahiran teknikal.


Memulakan blog makanan dan menjana wang dari resipi anda

Kami telah menghentikan prosesnya, jadi mudah diikuti sama ada anda berumur 20 tahun atau 60 tahun. Tetapi jika anda memerlukan pertolongan, pasukan pakar kami akan membantu anda menyiapkan blog anda secara percuma.

Apa yang anda perlukan untuk memulakan blog makanan?

Terdapat tiga perkara yang anda perlukan untuk memulakan blog makanan menggunakan WordPress:

 1. Nama domain (ini akan menjadi nama blog anda yang akan ditaip orang untuk mencari laman web anda, mis. Wpbeginner.com)
 2. Akaun hosting web (di sinilah fail laman web anda disimpan di internet)
 3. Perhatian anda yang tidak berbelah bagi selama 30 minit.

Ya, anda boleh memulakan blog makanan baru dalam masa kurang dari 30 minit, dan kami akan memandu anda melalui keseluruhan proses, langkah demi langkah.

Dalam tutorial ini, kita akan membahas perkara berikut:

 • Cara Mendaftar Nama Domain Secara Percuma
 • Cara Memilih Web Hosting Terbaik
 • Cara Memasang WordPress
 • Cara Mencari Tema Sempurna (reka bentuk laman web) untuk Blog Makanan Anda
 • Cara Menulis Resipi dengan Pemformatan Mesra SEO
 • Cara Menjana Wang dari Blog Makanan Anda
 • Bagaimana Mendapatkan Lebih Banyak Trafik ke Blog Makanan Anda
 • Sumber untuk Belajar WordPress dan Kembangkan Blog Makanan Anda

Oleh itu, mari kita mulakan.

Langkah 1. Persediaan yang Betul

Kesalahan terbesar yang dibuat oleh pengguna baru adalah bermula dengan platform blogging yang salah. Anda tidak akan melakukan kesilapan ini kerana anda sudah berada di sini.

Kami mengesyorkan menggunakan WordPress.org untuk blog anda kerana memberi anda akses ke semua ciri WordPress, dan yang paling penting anda dapat menjana wang dari blog anda tanpa batasan.

Penting untuk tidak mengelirukan WordPress.org dengan WordPress.com. Mereka sebenarnya adalah dua platform yang berbeza. WordPress.com, yang merupakan platform blog yang dihoskan dan WordPress.org adalah platform yang dihoskan sendiri secara percuma. (Lihat perbandingan WordPress.com vs WordPress.org kami untuk maklumat lebih lanjut)

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya, mengapa WordPress.org percuma? Apa tangkapannya?

Ada kebenaran bahawa tidak ada tangkapan. Ini percuma kerana anda perlu melakukan penyediaan dan menghoskannya sendiri.

Dengan kata lain, anda memerlukan nama domain dan hosting web. Lihat panduan kami mengenai perbezaan antara nama domain dan hosting web untuk mengetahui lebih lanjut.

Nama domain adalah perkara yang ditaip orang untuk melayari laman web anda. Ini adalah alamat laman web anda di internet. Fikirkan google.com atau wpbeginner.com.

Web hosting adalah tempat penyimpanan fail laman web anda. Ini adalah laman web laman web anda di internet. Setiap laman web memerlukan web hosting.

Nama domain biasanya berharga $ 14,99 / tahun dan hosting web biasanya berharga $ 7,99 / bulan.

Itu banyak untuk pemula yang baru bermula.

Syukurlah, Bluehost, penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress, telah bersetuju untuk menawarkan a nama domain percuma dan lebih Diskaun 60% di web hosting.

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia, dan mereka menjadi tuan rumah berjuta-juta laman web WordPress termasuk beberapa laman web kami sendiri.

Mereka berkomitmen untuk memberikan kembali kepada komuniti WordPress sejak tahun 2005. Mereka telah berjanji kepada kami bahawa jika anda tidak dapat menyiapkan blog anda dalam masa 30 minit dengan mengikuti tutorial ini, maka pasukan pakar kami akan menyelesaikan proses untuk anda tanpa sebarang kos. Mereka akan memberi ganti rugi kepada kami, jadi anda tidak perlu. Cukup hubungi kami untuk mendapatkan bantuan penyediaan blog percuma.

NOTA: Di WPBeginner kami percaya dengan ketelusan sepenuhnya. Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost menggunakan pautan rujukan kami, maka kami akan mendapat komisen kecil tanpa kos tambahan kepada anda (sebenarnya anda akan menjimatkan wang dan mendapat domain percuma + SSL percuma). Kami akan mendapat komisen ini untuk mengesyorkan hampir mana-mana syarikat hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan yakin akan memberi nilai tambah kepada pembaca kami.

Sekarang kita telah membahasnya, mari teruskan membeli domain + hosting anda untuk blog makanan anda.

Buka laman web Bluehost di tetingkap baru dan ikuti.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang ‘Permulaan Sekarang’ berwarna hijau.

Bermula dengan Bluehost

Pada skrin seterusnya, anda perlu memilih rancangan yang anda mahukan (asas dan plus adalah yang paling popular).

Selepas itu, anda akan diminta memasukkan nama domain untuk laman web anda.

Pilih nama domain

Petua: Pastikan nama domain anda berjenama. Ia juga bonus jika menggunakan kata kunci yang anda fikir pengguna anda cari. Ini akan membantu anda mendapatkan lebih banyak lalu lintas dari enjin carian seperti Google. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami untuk memilih nama domain terbaik untuk blog anda.

Setelah memilih nama domain anda, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Sekarang, anda perlu menambahkan maklumat akaun anda dan menyelesaikan maklumat pakej untuk menyelesaikan prosesnya. Kami mengesyorkan anda menggunakan rancangan 36 bulan kerana itu adalah nilai terbaik.

Pada skrin ini, anda akan melihat tambahan pilihan yang boleh anda beli. Tergantung kepada anda sama ada anda membelinya atau tidak, tetapi secara amnya kami tidak mengesyorkan membelinya dengan segera. Anda boleh menambahkannya di kemudian hari, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya.

Tambahan hosting pilihan

Setelah selesai, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda (cPanel). Di sinilah anda menguruskan segalanya dari sokongan, e-mel, antara lain. Tetapi yang paling penting, di sinilah anda memasang WordPress.

Langkah 2. Pasang WordPress

Di papan pemuka hosting anda (cPanel), anda akan melihat ikon kecil untuk pelbagai ciri dan perkhidmatan hosting. Anda perlu menatal ke bahagian laman web dan klik pada ikon WordPress.

Pasang WordPress

Pada skrin seterusnya, klik pada butang Bermula. Anda akan diminta untuk memilih nama domain anda. Pilih domain dari menu lungsur dan kemudian klik Seterusnya.

Pemasangan WordPress

Selepas itu, anda perlu memasukkan Nama Tapak, nama pengguna dan kata laluan untuk laman web anda. Anda juga perlu mencentang semua kotak centang dan kemudian klik Pasang.

Tetapan laman web

QuickInstall akan mula memasang WordPress. Anda akan diminta untuk melihat-lihat tema WordPress, semasa WordPress sedang dipasang.

Tidak perlu melakukannya sekarang. Kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari tema WordPress terbaik untuk blog makanan anda kemudian.

Setelah WordPress selesai dipasang, anda akan melihat notis kejayaan di bar tajuk atas.

Pemasangan berjaya

Klik pada pautan Pemasangan Lengkap, dan ia akan membawa anda ke skrin dengan URL masuk dan kata laluan WordPress anda.

Pemasangan selesai

Tahniah, laman web WordPress anda kini sudah siap. Anda boleh terus masuk ke laman web anda dengan mengunjungi kawasan pentadbir WordPress.

http://yoursite.com/wp-admin

Jangan lupa untuk mengganti laman web.com anda dengan nama domain anda sendiri. Setelah log masuk, anda akan melihat papan pemuka admin WordPress.

Papan pemuka WordPress

Sekarang anda sudah siap untuk menyesuaikan penampilan laman web makanan anda dan mula menambah resipi.

Langkah 3. Memilih Tema untuk Blog Makanan Anda

Memilih tema untuk blog makanan dan resipi

Tema WordPress mengawal reka bentuk dan penampilan laman web anda. Terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda pasangkan di laman web anda.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya sesuai untuk blog makanan. Anda memerlukan tema yang sesuai dengan rupa dan rasa blog makanan. Pasukan pakar kami telah memilih tema WordPress terbaik untuk blog resipi dan makanan yang patut anda cuba.

Sebaik sahaja anda menemui tema yang anda suka, kunjungi panduan kami mengenai cara memasang tema WordPress untuk arahan pemasangan langkah demi langkah.

Langkah 4. Memilih Plugin Resipi yang Mesra SEO

Sekiranya anda mahu resipi anda mendapat lalu lintas dari enjin carian, maka anda perlu menjadikannya enjin carian yang mesra.

Cara terbaik untuk menulis resipi adalah dengan menggunakan pemformatan Schema.org. Pemformatan Schema.org membolehkan enjin carian memaparkan maklumat tambahan seperti penilaian, masa persiapan, dll.

Pencarian resipi

Sekarang, kita tahu ini mungkin terdengar terlalu tidak menyenangkan untuk pemula. Jangan risau, kami akan mempermudah anda menambahkan resipi dalam format schema.org tanpa kemahiran khusus.

Pertama, perkara yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin WP Recipe Maker. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Anda juga boleh menggunakan versi premium plugin WP Recipe Maker untuk memanfaatkan sepenuhnya ciri-cirinya yang luas seperti SEO yang dipertingkatkan, pautan bahan, penilaian pengguna, taksonomi, dan banyak lagi.

Setelah anda mengaktifkan pemalam, anda perlu membuat catatan blog atau mengedit yang sudah ada. Pada skrin edit pos, klik pada butang WP Recipe Maker.

Lancarkan pembuat resipi

Ini akan memunculkan pop timbul di mana anda boleh memasukkan butiran resipi anda. Anda akan bermula dengan menambahkan gambar untuk resipi, nama resipi, keterangan, hidangan, tempoh, dan maklumat lain.

Menambah resipi baru

Setelah menambah maklumat umum, klik pada ‘Bahan & Tab Arahan dan mula menambah ramuan dan arahan.

Bahan dan Arahan

Anda boleh menambahkan ramuan dan arahan sebagai senarai biasa, atau anda juga boleh membahagikannya kepada beberapa kumpulan untuk bahagian-bahagian resipi yang berbeza.

Seterusnya, anda perlu beralih ke tab Fakta Pemakanan dan klik pada butang hitung fakta pemakanan.

Hitung fakta pemakanan

Plugin sekarang akan mengambil fakta Pemakanan untuk bahan yang sepadan. Setelah anda berpuas hati, anda boleh mengklik butang hitung fakta pemakanan sekali lagi, dan ia akan mengira nilainya.

Sekarang jika anda berpuas hati dengan resipi, anda boleh teruskan dan klik butang sisipkan dan tutup.

Plugin sekarang akan menambah kod pendek yang diperlukan untuk penyunting siaran anda. Anda sekarang boleh menyimpan atau menerbitkan catatan anda dan kemudian klik pada butang pratonton untuk melihat resipi anda bertindak.

Pratonton resipi di WordPress

Plugin ini dilengkapi dengan tetapan yang luas termasuk beberapa gaya dan templat untuk memaparkan resipi anda. Awak boleh pergi juga Pembuat Resipi WP »Tetapan halaman untuk mengubah penampilan resipi anda dan tetapan lain.

Tetapan Pembuat Resipi WP

Langkah 5. Cara Menjana Wang Blog Makanan Anda

Setelah anda menambah beberapa resipi terbaik anda, inilah masanya untuk mula menjana wang dari blog makanan anda. Terdapat banyak cara untuk mengewangkan blog makanan anda dan mula menjana pendapatan dari resipi anda.

Berikut adalah beberapa kaedah yang paling berkesan untuk mengewangkan blog makanan anda.

1. Menjual eBook dengan Resipi Anda

Menjual ebook

Strategi yang paling berkesan untuk menjana wang dari blog resipi anda ialah menjual produk anda sendiri atau muat turun digital. Produk ini boleh menjadi barang fizikal dan barang dagangan seperti t-shirt, buku bercetak, mug, atau boleh menjadi muat turun digital seperti ebook.

Untuk menjual barang dari blog WordPress anda, anda memerlukan WooCommerce. Ia tersedia sebagai plugin WordPress dan akan menambah kedai dalam talian ke blog makanan anda yang ada.

Anda juga boleh menjual keahlian di laman web anda, yang membolehkan ahli berbayar memuat turun ebook, video, resipi rahsia, atau menghantar kandungan mereka sendiri. Sekiranya anda ingin melalui laluan langganan, maka anda memerlukan MemberPress. Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara membuat laman web keahlian.

2. Iklan Paparan Menggunakan Google AdSense

Paparkan iklan di blog makanan anda

Cara termudah untuk mula menjana pendapatan dari laman web anda adalah dengan menggunakan Google AdSense. Ini membolehkan anda memaparkan iklan di blog makanan anda dan mendapatkan wang ketika pengguna anda mengklik iklan tersebut.

Menambah Google AdSense ke laman web anda sangat mudah dan tidak memerlukan kemahiran pengekodan sama sekali. Lihat panduan kami tentang cara menambahkan Google AdSense ke blog WordPress anda dengan betul untuk arahan langkah demi langkah.

3. Pemasaran Gabungan

Pemasaran gabungan

Pemasaran afiliasi adalah cara lain untuk menjana aliran pendapatan dari blog makanan anda. Pada dasarnya anda menambah pautan ke produk gabungan dari resipi dan catatan blog anda. Setiap kali seseorang membeli produk tersebut menggunakan pautan anda, anda akan mendapat komisen.

Anda perlu mencari produk gabungan makanan terlebih dahulu. Banyak laman web teratas dalam industri makanan menawarkan program afiliasi. Anda juga boleh menyertai program afiliasi Amazon dan mula mengesyorkan produk dari kedai eCommerce terbesar di dunia.

Lihat senarai alat dan plugin pemasaran afiliasi terbaik yang boleh anda gunakan di blog makanan anda untuk meningkatkan pendapatan ahli gabungan anda.

Untuk lebih banyak petua pengewangan, lihat artikel kami mengenai cara menjana wang dalam talian dari blog WordPress anda.

Langkah 6. Bagaimana Mendapatkan Lebih Banyak Lalu Lintas ke Blog Makanan Anda

Pendapatan blog makanan anda secara langsung bergantung pada lalu lintas laman web anda. Lebih banyak pengguna yang mengunjungi laman web anda bermaksud lebih banyak penghasilan, pengiktirafan jenama, dan kejayaan untuk laman web anda.

Berikut adalah beberapa petua untuk mendapatkan lebih banyak pengunjung ke laman web anda.

Mula Membuat Senarai E-mel

Pemasaran E-mel

Lebih daripada 75% pelawat yang mengunjungi laman web anda, tidak akan kembali lagi. Tidak ada yang salah dengan laman web anda. Hanya terdapat begitu banyak kandungan di internet sehingga laman web anda hilang seperti jarum di tumpukan jerami.

Pemasaran e-mel membolehkan anda menangkap pengguna tersebut sebagai pelanggan, sehingga anda dapat menjangkau mereka melalui e-mel dan membawanya kembali ke laman web anda.

Lihat panduan kami mengenai mengapa anda harus mula membina senarai e-mel anda dengan segera. Sebaik sahaja anda menyediakan penyelesaian pemasaran e-mel, kemudian periksa panduan kami tentang cara membuat penjanaan petunjuk di WordPress. Ini akan membantu anda mengembangkan senarai e-mel anda seperti jumlah profesional.

Buat Saluran YouTube

Youtube

Mengenai makanan, video jauh lebih menarik daripada teks. Di sinilah YouTube masuk. Ia bukan sahaja laman web perkongsian video terbesar di dunia, ia juga merupakan enjin carian kedua terbesar dan platform media sosial kedua paling aktif di dunia.

Membuat saluran YouTube tidak membolehkan anda menambahkan resipi video ke blog anda, ini juga membantu anda mencari pengguna baru yang boleh menjadi pelanggan aktif, dan peminat anda yang paling terlibat.

Gunakan Instagram untuk Mendorong Trafik

Instagram

Gambar makanan adalah hantaran segera di kalangan penonton Instagram. Platform perkongsian gambar dan video yang popular berkembang pesat dan mempunyai penglibatan yang sangat tinggi.

Muat naik foto makanan anda dan gunakan hashtag, agar pengguna Instagram dapat menemui foto anda. Cara termudah untuk mengembangkan Instagram anda adalah dengan berkongsi foto Instagram anda di WordPress.

Terdapat banyak cara untuk membawa lebih banyak pengguna ke blog makanan anda. Lihat lebih banyak petua untuk mendorong lalu lintas ke blog WordPress baru anda.

Langkah 7. Belajar WordPress dengan Lebih Banyak Sumber

Semasa anda mula menggunakan WordPress, anda akan menemui perkara baru dengan cepat. Sebilangan perkara baru ini mungkin kelihatan terlalu teknikal atau rumit. Di situlah kami dapat membantu.

WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar di dunia untuk pemula.

Matlamat kami adalah untuk menyediakan kandungan bermanfaat yang mudah difahami untuk pemula, pemilik perniagaan, dan blogger.

Untuk memperluas pengetahuan WordPress anda, anda harus melihat:

 • Kamus WPBeginner – Tempat terbaik untuk pemula untuk memulakan dan membiasakan diri dengan bahasa WordPress
 • Video WPBeginner – Baru menggunakan WordPress? Tonton 23 video ini untuk menguasai WordPress.
 • WPBeginner Blog – Tempat utama untuk semua tutorial WordPress kami.

Anda juga boleh melanggan Saluran YouTube kami di mana kami kerap berkongsi tutorial video untuk membantu anda mempelajari WordPress.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memulakan blog makanan dan menjana wang dari resipi anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah lengkap kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map