Panduan SEO Ultimate WordPress untuk Pemula (Langkah demi Langkah)

Meningkatkan SEO WordPress anda sangat penting untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas ke laman web anda. Sayangnya kebanyakan panduan SEO WordPress terlalu teknikal untuk pengguna baru untuk memulakan.


Sekiranya anda serius untuk meningkatkan lalu lintas laman web anda, maka anda perlu memperhatikan amalan terbaik SEO WordPress.

Dalam panduan ini, kami akan berkongsi petua SEO WordPress teratas untuk membantu anda meningkatkan SEO WordPress anda dan mendapatkan lebih banyak lalu lintas organik.

SEO WordPress untuk pemula

Anda mungkin pernah mendengar pakar mengatakan bahawa WordPress mesra SEO. Inilah sebabnya mengapa banyak orang memilih WordPress untuk memulakan blog atau laman web.

Walaupun WordPress memastikan bahawa kod yang dihasilkannya mengikuti amalan terbaik SEO, ada banyak lagi yang perlu anda lakukan jika anda ingin memaksimumkan usaha SEO anda.

Kami mempunyai sejumlah langkah yang dapat Anda lakukan untuk mengoptimumkan SEO WordPress anda dengan betul.

Untuk memudahkannya, kami telah membuat a untuk membantu anda menavigasi panduan SEO WordPress utama kami dengan mudah.

Pengenalan

  Asas SEO WordPress

   Plugin SEO WordPress Terbaik

    Amalan Terbaik SEO WordPress

     Kelajuan dan Keselamatan untuk SEO WordPress

      Akhirnya, lihat untuk menjadikan SEO WordPress anda lebih jauh.

      Pengenalan

      Kami tahu idea mengoptimumkan SEO WordPress boleh menakutkan bagi pemula, terutamanya jika anda bukan pakar teknologi.

      Tetapi jangan risau – tidak semestinya rumit. Mulakan di sini untuk mengetahui asas-asasnya, dan kemudian anda boleh mula menerapkannya ke laman web anda sendiri.

      Apa itu SEO?

      Apa itu SEO

      SEO adalah singkatan dari Search Engine Optimization. Ini adalah strategi yang digunakan oleh pemilik laman web untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas dengan kedudukan yang lebih tinggi dalam mesin carian.

      Pengoptimuman mesin pencari bukan mengenai menipu Google atau mempermainkan sistem. Ini hanya untuk membuat laman web yang mengoptimumkan kod dan format yang memudahkan mesin carian mencari laman web anda.

      Apabila orang mencari di web untuk topik yang anda tulis, kandungan yang dioptimumkan oleh mesin carian anda akan muncul lebih tinggi dalam hasil carian, dan anda akan membuat lebih banyak orang mengklik ke laman web anda.

      []

      Mengapa SEO itu penting

      Enjin carian sering menjadi sumber lalu lintas terbesar bagi kebanyakan laman web.

      Google dan mesin carian lain menggunakan algoritma canggih untuk memahami dan memberi peringkat halaman dengan tepat dalam hasil carian. Walau bagaimanapun, algoritma tersebut tidak sempurna – mereka masih memerlukan bantuan anda untuk memahami isi kandungan anda.

      Sekiranya kandungan anda tidak dioptimumkan, maka enjin carian tidak akan tahu bagaimana menentukannya. Apabila orang mencari topik yang anda tulis, laman web anda tidak akan muncul dalam hasil carian, dan anda akan kehilangan semua lalu lintas tersebut.

      Adalah sangat penting bagi semua pemilik perniagaan untuk menjadikan mesin pencari laman web mereka mesra, sehingga mereka dapat memaksimumkan lalu lintas carian mereka.

      []

      Asas SEO SEO

      SEO boleh menjadi teknikal, tetapi tidak semestinya. Hanya mempelajari beberapa petua SEO asas untuk mengoptimumkan laman web anda dapat memberi anda peningkatan yang ketara dalam lalu lintas laman web anda.

      Anda tidak perlu menjadi genius teknologi untuk menggunakan teknik di bawah ini. Sekiranya anda sudah menggunakan WordPress, maka anda mempunyai apa yang diperlukan!

      Mari mula mengoptimumkan laman web anda.

      Periksa Tetapan Keterlihatan Laman Web anda

      WordPress dilengkapi dengan pilihan bawaan untuk menyembunyikan laman web anda dari enjin carian. Tujuan pilihan ini adalah untuk memberi anda masa untuk bekerja di laman web anda sebelum siap untuk disiarkan di hadapan umum.

      Namun, kadangkala pilihan ini dapat diperiksa secara tidak sengaja dan menjadikan laman web anda tidak tersedia untuk mesin pencari.

      Sekiranya laman web anda tidak muncul dalam hasil carian, maka perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah memastikan bahawa pilihan ini tidak dicentang.

      Cukup log masuk ke kawasan pentadbir laman WordPress anda dan lawati Tetapan »Membaca halaman.

      Tetapan keterlihatan enjin carian di WordPress

      Anda perlu menatal ke bawah ke bahagian ‘Visibility Engine Search’ dan memastikan bahawa kotak di sebelah ‘Discourage search engine from indexing this site’ tidak dicentang.

      Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan perubahan anda.

      []

      Menggunakan Struktur URL Mesra SEO di WordPress

      URL mesra SEO mengandungi kata-kata yang menjelaskan dengan jelas kandungan halaman, dan mudah dibaca oleh manusia dan mesin pencari.

      Beberapa contoh URL mesra SEO adalah:

      https://www.wpbeginner.com/how-to-install-wordpress/
      https://www.wpbeginner.com/common-wordpress-errors-and-how-to-fix-them/

      Perhatikan bahawa URL ini dapat dibaca dan pengguna dapat meneka apa yang akan mereka lihat di halaman hanya dengan melihat teks URL.

      Jadi seperti apa URL mesra bukan SEO?

      https://www.wpbeginner.com/?p=10467
      http://example.com/archives/123

      Perhatikan bahawa URL ini menggunakan nombor yang tidak berkaitan dengan kandungan, dan pengguna tidak dapat meneka apa yang akan mereka temukan di halaman dengan melihat URL.

      Menggunakan struktur permalink yang mesra SEO meningkatkan peluang anda mendapatkan kedudukan yang lebih baik dalam hasil carian.

      Inilah cara anda boleh memeriksa dan mengemas kini struktur permalink laman WordPress anda.

      Anda perlu mengunjungi Tetapan »Pautan Permalink halaman. Pilih pilihan nama pos dan kemudian klik pada butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda.

      Struktur URL mesra SEO di WordPress

      Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai struktur URL yang mesra SEO di WordPress.

      Nota: Sekiranya laman web anda telah berjalan lebih dari 6 bulan, maka jangan ubah struktur permalink anda melainkan anda menggunakan pilihan nombor. Sekiranya anda menggunakan Hari dan Nama atau Bulan dan Nama, terus gunakan.

      Dengan mengubah struktur permalink anda di laman web yang sudah mapan, anda akan kehilangan semua kiraan bahagian media sosial anda dan menghadapi risiko kehilangan ranking SEO anda yang ada.

      Sekiranya anda mesti mengubah struktur permalink anda, kemudian dapatkan profesional, sehingga mereka dapat mengatur pengalihan yang betul. Anda masih akan kehilangan jumlah bahagian sosial anda di halaman.

      []

      WWW vs bukan WWW

      Sekiranya anda baru memulakan dengan laman web anda, maka anda perlu memilih sama ada anda mahu menggunakan www (http://www.example.com) atau bukan www (http://example.com) di URL laman web anda.

      Enjin carian menganggap ini sebagai dua laman web yang berbeza, jadi ini bermakna anda perlu memilihnya dan tetap mematuhinya.

      Anda boleh menetapkan pilihan anda dengan mengunjungi Tetapan »Umum halaman. Tambahkan URL pilihan anda di medan ‘Alamat WordPress’ dan ‘Alamat Laman’.

      Bukan www atau www di URL WordPress

      Walaupun apa yang orang lain katakan, dari sudut pandang SEO tidak ada kelebihan untuk menggunakan satu atau yang lain.

      Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai topik ini, lihat panduan kami mengenai www vs bukan www – yang lebih baik untuk SEO WordPress.

      []

      Pemalam SEO WordPress Terbaik

      Salah satu bahagian terbaik mengenai WordPress ialah terdapat plugin untuk semuanya, dan SEO tidak terkecuali. Terdapat beribu-ribu plugin SEO WordPress yang menyukarkan pemula untuk memilih pemalam SEO WordPress terbaik.

      Daripada memasang pemalam yang berasingan untuk tugas SEO individu, kami akan membantu anda memilih pemalam SEO WordPress terbaik yang melakukan semuanya, dan 100% percuma.

      Memilih Plugin SEO WordPress Terbaik

      Memilih pemalam SEO WordPress terbaik

      Ketika memilih plugin SEO WordPress terbaik, kemungkinan besar anda akan mempersempit pilihan anda kepada dua penyelesaian paling popular: Yoast SEO atau All in One SEO Pack.

      Kedua-duanya adalah penyelesaian yang berkesan, dan kami telah melakukan perbandingan kebaikan dan keburukan Yoast SEO vs All in One SEO Pack.

      Di WPBeginner, kami menggunakan Yoast SEO, jadi dalam tutorial ini kami akan menggunakan Yoast SEO untuk tangkapan layar dan contoh.

      Walau apa pun, kami mempunyai panduan langkah demi langkah untuk mengatur setiap plugin ini dengan betul:

      • Cara memasang dan menyediakan plugin Yoast SEO di WordPress
      • Panduan pengguna untuk Pek SEO Semua dalam Satu

      []

      Tambahkan Peta Laman XML di WordPress

      Tambahkan peta laman XML di WordPress

      Peta Laman XML adalah fail berformat khas yang menyenaraikan setiap halaman di laman web anda. Ini memudahkan mesin pencari mencari semua kandungan anda.

      Walaupun menambahkan peta laman XML tidak meningkatkan kedudukan carian laman web anda, ia membantu mesin pencari mencari halaman dengan cepat dan mula memberi peringkatnya.

      Sekiranya anda menggunakan plugin Yoast SEO, secara automatik ia akan membuat peta laman XML untuk anda. Untuk mencari peta laman web anda, buka URL ini (jangan lupa ganti example.com dengan nama domain anda sendiri):

      http://example.com/sitemap_index.xml

      Kami akan menunjukkan kepada anda cara menyerahkan peta laman XML anda ke Google pada langkah seterusnya.

      []

      Tambahkan Laman web anda ke Konsol Carian Google

      Konsol Carian Google

      Konsol Carian Google, juga dikenal sebagai Alat Webmaster, adalah sekumpulan alat yang ditawarkan oleh Google untuk memberi gambaran kepada pemilik laman web bagaimana kandungannya dilihat oleh mesin pencari.

      Ini menyediakan laporan dan data untuk membantu anda memahami bagaimana halaman anda muncul dalam hasil carian. Anda juga dapat melihat istilah carian sebenar yang digunakan orang untuk mencari laman web anda, bagaimana setiap halaman muncul dalam hasil carian, dan seberapa sering halaman anda diklik.

      Semua maklumat ini membantu anda memahami apa yang berfungsi di laman web anda dan apa yang tidak. Anda kemudian dapat merancang strategi kandungan anda dengan sewajarnya.

      Konsol Carian Google juga memberi tahu anda apabila ada sesuatu yang tidak kena dengan laman web anda, seperti ketika perayap carian tidak dapat mengaksesnya, mencari kandungan pendua, atau sumber yang dibatasi.

      Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara menambahkan laman WordPress anda ke Google Search Console.

      Sekiranya anda menggunakan Yoast SEO, ikuti langkah 6 dalam panduan persediaan SEO Yoast kami.

      Sekiranya anda tidak menggunakan Yoast SEO, anda boleh menonton video kami yang menunjukkan cara alternatif:

      Langgan WPBeginner

      Setelah anda menambah laman web anda ke Google Search Console, klik pada Peta Laman dari menu sebelah kiri dan kemudian tampal bahagian terakhir URL peta laman.

      Menambah peta laman di Google Search Console

      Klik pada butang hantar untuk menyimpan perubahan anda.

      Google Search Console kini akan memeriksa peta laman web anda dan menggunakannya untuk meningkatkan perayapan laman web anda.

      Setelah berjaya menambahkan peta laman anda, peta akan kelihatan belum selesai. Google memerlukan sedikit masa untuk merayapi laman web anda. Selepas beberapa jam, anda akan dapat melihat beberapa statistik mengenai peta laman web anda. Ini akan menunjukkan kepada anda jumlah pautan yang terdapat di peta laman web anda, berapa banyak pautan yang diindeks, nisbah gambar dan halaman web, dll..

      Kami mengesyorkan agar anda memeriksa Search Console anda sekurang-kurangnya setiap bulan untuk mengumpulkan pandangan dan melihat kemajuan SEO laman web anda.

      []

      Mengoptimumkan Catatan Blog Anda untuk SEO

      Selalunya pemula membuat kesilapan dengan berfikir bahawa memasang dan mengaktifkan plugin SEO WordPress adalah semua yang diperlukan. SEO adalah proses berterusan yang mesti anda ikuti sekiranya anda ingin melihat hasil yang maksimum.

      Semua pemalam SEO teratas membolehkan anda menambahkan tajuk, keterangan, dan kata kunci fokus ke setiap catatan dan halaman blog. Ini juga menunjukkan kepada anda pratonton mengenai apa yang akan dilihat oleh pengguna ketika mereka melayari laman web anda di Google.

      Kami mengesyorkan agar anda mengoptimumkan tajuk dan keterangan anda untuk mendapatkan klik maksimum.

      Semasa menulis catatan blog anda, cukup tatal ke bahagian SEO dan manfaatkan sepenuhnya.

      Tetapan catatan blog SEO Yoast

      Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana memilih kata kunci fokus atau frasa kunci, tajuk apa yang baik, atau penerangan meta yang baik, maka kami telah membahasnya secara terperinci dalam panduan pemula kami untuk mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO.

      Kami sangat mengesyorkan agar anda membacanya kerana SEO di halaman sangat penting untuk kejayaan anda.

      Melakukan Penyelidikan Kata Kunci untuk Laman Web Anda

      Ramai pemula menggunakan tekaan terbaik untuk mengetahui topik apa yang dicari orang dan apa yang harus mereka tambahkan ke blog dan laman web mereka.

      Ia seperti menembak anak panah dalam kegelapan. Anda tidak perlu melakukannya apabila anda dapat menggunakan data sebenar untuk mengetahui apa yang dicari orang.

      Penyelidikan kata kunci adalah teknik penyelidikan yang digunakan oleh pencipta kandungan dan pakar SEO. Ini membantu anda menemui kata-kata yang dimasukkan pengguna ke dalam enjin carian untuk mencari kandungan, produk, dan perkhidmatan di industri anda.

      Anda kemudian boleh menggunakan kata-kata dan frasa tersebut ke laman web anda untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas carian.

      Terdapat banyak alat penyelidikan kata kunci (percuma dan berbayar) yang boleh anda gunakan. Kami mengesyorkan menggunakan SEMRush, ini membantu anda menemui kata kunci dan juga mengetahui kata kunci di mana kedudukan pesaing anda.

      Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan pemula kami mengenai cara membuat penyelidikan kata kunci untuk laman web WordPress anda.

      []

      Amalan Terbaik SEO WordPress

      Sekiranya anda mengikuti asas-asas SEO WordPress dan menggunakan plugin SEO WordPress yang terbaik, anda sudah semestinya mendahului kebanyakan laman web.

      Tetapi jika anda mahukan hasil yang lebih baik, maka anda perlu mengikuti amalan terbaik SEO SEO di bawah.

      Ini tidak terlalu teknikal dan bahkan tidak memerlukan anda menyentuh kod apa pun. Tetapi mereka akan membuat perbezaan besar jika anda mengikutinya.

      Menggunakan Kategori dan Teg dengan betul di WordPress

      Kategori vs Tag

      WordPress membolehkan anda menyusun catatan blog anda ke dalam kategori dan tag. Ini memudahkan anda mengurus kandungan anda mengikut topik, dan bagi pengguna anda untuk mencari kandungan yang mereka cari.

      Kategori dan teg juga membantu enjin carian memahami struktur dan kandungan laman web anda.

      Selalunya pemula keliru tentang cara menggunakan kategori dan tanda yang terbaik. Setelah menerangkannya kepada ribuan pembaca, berikut adalah cara kami mendekati kategori dan teg.

      Kategori dimaksudkan untuk pengelompokan jawatan anda secara meluas. Sekiranya blog anda adalah buku, maka kategori akan menjadi senarai isi.

      Contohnya, di blog peribadi, anda boleh mempunyai kategori seperti muzik, makanan, perjalanan, dan lain-lain. Kategori bersifat hierarki, jadi anda boleh menambahkan kategori anak kepada mereka.

      Sebaliknya, teg adalah kata kunci yang lebih khusus yang menerangkan kandungan setiap catatan. Contohnya, catatan blog yang dimasukkan dalam kategori makanan boleh mempunyai label seperti salad, sarapan pagi, penkek, dll. Anggaplah ini sebagai bahagian indeks dalam buku teks.

      Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat panduan kami mengenai kategori vs teg dan amalan terbaik SEO untuk menyusun kandungan anda.

      Dengan menggunakan kategori dan teg dengan betul, anda memudahkan pengguna anda melayari laman web anda. Oleh kerana mudah bagi pengguna, ini juga memudahkan mesin pencari melayari laman web anda.

      []

      Jadikan Hubungan Dalaman sebagai Tabiat

      Menambah pautan dalaman di WordPress

      Enjin carian memberikan setiap halaman di laman web anda skor (otoriti halaman). Resipi skor ini dirahsiakan sehingga orang tidak dapat mempermainkan hasilnya. Walau bagaimanapun, isyarat autoriti yang paling biasa adalah pautan.

      Inilah sebabnya mengapa anda perlu memautkan ke kandungan anda sendiri dari catatan dan halaman blog anda yang lain.

      Anda harus menjadi kebiasaan untuk mengaitkan catatan anda sendiri bila boleh. Sekiranya anda mempunyai banyak pengarang, buatlah senarai semak catatan blog pra-penerbitan yang menghendaki mereka memaut sekurang-kurangnya 3 catatan blog yang lain.

      Ini akan membantu anda meningkatkan paparan halaman anda, meningkatkan masa yang dihabiskan pengguna di laman web anda, dan akhirnya akan meningkatkan skor SEO dari setiap catatan blog dan halaman anda..

      []

      Optimumkan Komen WordPress

      Optimumkan komen WordPress

      Komen boleh menjadi petunjuk kuat penglibatan pengguna di laman web anda. Pengguna yang terlibat bermaksud lebih banyak pautan kembali ke laman web anda, lebih banyak lalu lintas, dan SEO yang lebih baik.

      Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa komen anda adalah nyata dan bukan spam. Spammer menghantar komen dengan pautan buruk yang boleh mempengaruhi dan bahkan merosakkan kedudukan carian anda.

      Inilah sebabnya mengapa kami mengesyorkan semua orang untuk mula menggunakan Akismet. Ini adalah salah satu daripada dua plugin yang telah dipasang sebelumnya di setiap laman WordPress, dan ini membantu anda memerangi spam komen.

      Sekiranya Akismet sendiri tidak dapat menangani spam komen, lihat petua dan alat ini untuk memerangi spam komen di WordPress.

      Sekiranya catatan blog anda menarik banyak komen yang asli dan bebas daripada spam, maka anda harus memikul bahu untuk membina laman web yang menarik!

      Walau bagaimanapun, terlalu banyak komen pada siaran dapat membuatnya memuatkan lebih perlahan yang juga mempengaruhi kedudukan mesin pencari anda. (Teruskan membaca di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kelajuan mempengaruhi SEO.)

      Untuk menyiapkan laman web anda sehingga dapat menangani beban komen yang diberikan pada pelayan dan kepantasan anda, anda dapat membahagikan komen menjadi beberapa halaman. Lihat tutorial kami tentang cara membuat komen di WordPress.

      (Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak komen di laman web anda, lihat 11 cara ini untuk mendapatkan lebih banyak komen pada catatan blog WordPress anda.)

      []

      Pautan Luar NoFollow di WordPress

      Seperti yang disebutkan di atas, pautan membantu mesin pencari menentukan halaman mana yang penting. Apabila anda memaut ke laman web, anda akan menyampaikan sebahagian skor SEO laman web anda ke pautan tersebut. Skor SEO ini dipanggil “jus pautan.”

      Untuk kedudukan carian yang baik, anda perlu memastikan bahawa anda mendapat lebih banyak jus pautan dari laman web lain daripada yang anda berikan.

      Menambah atribut “nofollow” ke pautan luaran (pautan ke laman web yang bukan milik anda) mengarahkan mesin carian untuk tidak mengikuti pautan tersebut. Ini membantu anda menjimatkan jus pautan.

      Pautan luaran biasa kelihatan seperti ini dalam HTML:

      Laman Web Contoh

      Pautan luaran dengan atribut nofollow kelihatan seperti ini:

      rel ="tidak ikut">Laman Web Contoh

      Secara lalai, WordPress tidak dilengkapi dengan pilihan untuk membuat pautan nofollow. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukannya dengan mudah mengubah pautan secara manual.

      Cukup pilih blok yang mengandungi pautan anda dan kemudian klik pada ikon 3 titik menegak yang terdapat di bar atas.

      Edit sebagai HTML

      Ini akan membuka menu di mana anda perlu mengklik pilihan ‘Edit sebagai HTML’.

      Anda sekarang akan melihat kod HTML pautan anda. Teruskan untuk menambahkan atribut rel = “nofollow” ke elemen pautan.

      Menambah atribut nofollow secara manual ke pautan

      Sekiranya anda melihat atribut rel = “noopener noreferrer” dalam kod HTML, kemudian tambahkan spasi selepas noreferrer dan tambahkan nofollow selepas itu.

      Untuk maklumat lebih lanjut dan kaedah alternatif, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan pautan nofollow di WordPress.

      []

      Catatan Lengkap vs Ringkasan atau Petikan

      Catatan penuh vs ringkasan atau petikan

      WordPress memaparkan dan memautkan catatan anda dari sejumlah halaman seperti halaman utama, arkib kategori, arkib tag, arkib tarikh, halaman pengarang, dll..

      Secara lalai, ia menunjukkan kandungan artikel lengkap di semua halaman ini. Ini mempengaruhi SEO laman web anda, kerana enjin carian mungkin menganggapnya sebagai kandungan pendua. Artikel penuh juga menjadikan muat turun halaman arkib anda.

      Menunjukkan artikel penuh di mana-mana juga mempengaruhi paparan halaman anda. Sebagai contoh, pengguna yang melanggan suapan RSS anda akan dapat membaca artikel lengkap di pembaca suapan mereka tanpa pernah melayari laman web anda.

      Cara termudah untuk menyelesaikannya adalah dengan menunjukkan ringkasan atau petikan dan bukannya artikel penuh.

      Anda boleh melakukan ini dengan pergi ke Tetapan »Membaca dan pilih ringkasan.

      Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menyesuaikan petikan WordPress tanpa pengekodan.

      []

      Kelajuan dan Keselamatan untuk SEO WordPress

      Walaupun anda mengikuti semua petua dan amalan SEO WordPress di atas, jika laman web anda lambat atau diganggu oleh penggodam, kedudukan mesin pencari anda akan mendapat kejayaan besar.

      Inilah cara untuk mengelakkan laman web anda kehilangan lalu lintas mesin pencari kerana prestasi yang perlahan atau keselamatan yang lemah.

      Optimumkan Kelajuan dan Prestasi Laman Web anda

      Optimumkan kelajuan dan prestasi laman WordPress anda

      Penyelidikan menunjukkan bahawa pada zaman internet, rentang perhatian manusia rata-rata lebih pendek daripada ikan mas.

      Pakar kebolehgunaan laman web percaya bahawa pengguna memutuskan sama ada mereka mahu tinggal atau pergi dalam beberapa saat setelah melayari laman web.

      Ini bermakna bahawa sebagai pemilik laman web, anda hanya mempunyai beberapa saat untuk menyampaikan kandungan anda dan melibatkan pengguna. Anda tidak mahu membuang masa berharga ini menjadikan pengunjung anda menunggu laman web anda dimuat. Enjin carian seperti Google kini meletakkan laman web yang lebih pantas lebih tinggi daripada laman web memuat lambat.

      Sekiranya anda perlu meningkatkan kelajuan laman web anda, lihat nasihat pakar ini mengenai 18 trik berguna untuk mempercepat WordPress dan meningkatkan prestasi.

      []

      Mengoptimumkan Imej di WordPress untuk SEO

      Imej lebih menarik daripada teks tetapi ia juga memerlukan lebih banyak masa untuk dimuat. Sekiranya anda tidak berhati-hati dengan ukuran dan kualiti gambar, mereka boleh memperlahankan laman web anda.

      Anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan gambar yang dioptimumkan untuk memuat lebih cepat. Lihat panduan kami mengenai cara mempercepat WordPress dengan mengoptimumkan gambar untuk web.

      Trik lain yang boleh anda gunakan untuk mengoptimumkan gambar anda untuk mesin pencari adalah dengan menggunakan tajuk deskriptif dan tag alt. Teg ini membantu mesin pencari memahami tentang imej anda. Mereka juga membantu pengguna yang mengalami masalah penglihatan kerana pembaca skrin mereka dapat membaca teks alt kepada mereka.

      WordPress membolehkan anda menambahkan tag tajuk dan alt dengan mudah semasa anda memuat naik gambar.

      Menambah teks dan tajuk alt pada gambar di WordPress

      Sekiranya anda seorang jurugambar atau menambahkan banyak gambar ke laman WordPress anda, maka anda perlu menggunakan plugin galeri.

      Kami mengesyorkan menggunakan Galeri Envira. Dalam ujian kepantasan kami, kami mendapati ia adalah plugin galeri WordPress terpantas. Ia juga responsif dan mesra SEO di luar kotak.

      Untuk lebih banyak petua, lihat panduan pemula lengkap kami untuk SEO gambar.

      []

      Keselamatan dan Keselamatan Laman WordPress Anda

      Keselamatan WordPress

      Setiap minggu, Google menyenarai hitam sekitar 20,000 laman web untuk perisian hasad dan sekitar 50,000 untuk pancingan data. Apabila laman web disenarai hitam, sama sekali tidak akan muncul dalam hasil carian.

      Ini bermaksud keselamatan laman WordPress anda sangat penting untuk kedudukan yang baik. Anda tidak mahu semua kerja keras anda di SEO sia-sia jika laman web anda diganggu oleh penggodam.

      Berita baiknya adalah bahawa tidak sukar untuk menjaga keselamatan laman WordPress anda – lihat arahan langkah demi langkah dalam panduan keselamatan WordPress utama kami.

      Di WPBeginner, kami menggunakan Sucuri untuk melindungi laman web kami daripada serangan. Untuk mengetahui mengapa kami mengesyorkan perkhidmatan ini, lihat kajian kes kami tentang bagaimana Sucuri membantu kami menyekat 450,000 serangan WordPress dalam 3 bulan.

      []

      Mula Menggunakan SSL / HTTPS

      Laman web yang dilindungi oleh SSL dan HTTPS

      SSL (Secure Sockets Layer) adalah teknologi yang menyulitkan hubungan antara penyemak imbas pengguna dan pelayan yang mereka sambungkan. Ini menambahkan lapisan keselamatan tambahan ke laman WordPress anda.

      Laman web yang diamankan dengan SSL ditunjukkan dengan tanda gembok di bar alamat penyemak imbas. Ini menjadikan laman web anda lebih dipercayai, dan diperlukan jika anda menjalankan kedai dalam talian dengan WordPress dan memproses maklumat pembayaran sensitif.

      Semua syarikat hosting WordPress teratas menawarkan sijil SSL percuma dengan Let’s Encrypt. Lihat panduan kami mengenai cara mendapatkan sijil SSL percuma untuk laman web anda untuk maklumat lebih lanjut.

      Sekiranya anda mahukan sijil SSL wildcard premium atau hanya sijil biasa dengan jaminan keselamatan, maka kami mengesyorkan menggunakan Domain.com.

      Sijil SSL mereka dilengkapi dengan jaminan keselamatan minimum $ 10,000 dan jaminan keselamatan sehingga $ 1.75 juta. Anda juga mendapat meterai laman TrustLogo untuk dipaparkan di laman web anda untuk menambah kredibiliti.

      []

      Lebih Banyak Alat dan Sumber SEO

      Sebaik sahaja anda mengetahui amalan terbaik SEO WordPress, anda pasti ingin meningkatkan kemahiran anda untuk terus maju dalam persaingan.

      Kami telah mengumpulkan senarai plugin dan alat SEO WordPress terbaik yang harus anda gunakan untuk meningkatkan SEO anda. Sekiranya anda sudah bersedia untuk mencuba beberapa teknik yang lebih maju, anda juga boleh melihat arkib artikel SEO WordPress kami.

      []

      Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengoptimumkan laman WordPress anda dengan betul untuk SEO. Teruskan dan laksanakan beberapa petua SEO WordPress ini, dan anda akan melihat peningkatan lalu lintas anda dalam beberapa bulan ketika mesin pencari memproses perubahan anda.

      Jeffrey Wilson Administrator
      Sorry! The Author has not filled his profile.
      follow me
       Like this post? Please share to your friends:
       Adblock
       detector
       map