Istoria WordPress din 2003 – 2019 (cu capturi de ecran)

Vrei să afli despre istoria WordPress? Dacă începeți astăzi un blog sau un site WordPress, atunci vedeți un constructor popular de site-uri care alimentează peste 32% din toate site-urile de pe internet. În acest articol, vrem să aruncăm o privire înapoi la istoria WordPress pentru a vă arăta cum a evoluat în timp.


Istoria completă a WordPress (actualizată)

Povestea WordPress ne spune cum funcționează comunitățile open source pentru a face ceva atât de util fără a compromite libertatea software-ului. Proiectul WordPress este condus de o comunitate de dezvoltatori, utilizatori și susținători dedicați (înrudit: De ce este gratuit WordPress?).

WordPress a început deoarece dezvoltarea unui software de blogging b2 / cafelog existent a fost întreruptă de principalii lor dezvoltatori. În 2003, doi utilizatori ai b2 / cafelog, Matt Mullenweg și Mike Little, au decis să construiască o nouă platformă pe partea de b2 / cafelog.

Probabil că nu știau că sunt pe cale să înceapă o călătorie care, în cele din urmă, să beneficieze de milioane de utilizatori de pe tot globul, să creeze mii de locuri de muncă și o întreagă industrie de dezvoltatori, designeri, scriitori, bloggeri și editori web își vor face viața opreste-l.

Pe 27 mai 2003, Matt a anunțat disponibilitatea primei versiuni de WordPress. A fost bine primit de comunitate. Sa bazat pe Cafelog b2 cu îmbunătățiri semnificative. Prima versiune a WordPress a inclus o nouă interfață de admin, noi șabloane și a generat șabloane compatibile cu XHTML 1.1. Editorul postului arăta astfel:

Postează editor în prima versiune a WordPress

În mai 2004, versiunea 1.2 a WordPress a venit cu arhitectura pluginului. Acest lucru a permis utilizatorilor și dezvoltatorilor să extindă funcționalitatea WordPress prin scrierea propriilor pluginuri și partajarea lor cu restul comunității.

Pe măsură ce WordPress se deschidea către comunitate, ceva total opus se întâmpla în industria blogging-ului la acea vreme.

Liderul de piață în industria instrumentelor de blogging la acea vreme era Moveable Type. Aceștia au anunțat noi termeni de licențiere care nu le-au plăcut mulți dintre utilizatorii lor. Acest lucru i-a obligat pe mulți dintre utilizatorii lor să caute o nouă platformă de blogging.

WordPress 1.2, s-a prezentat ca un proiect ambițios, oferind utilizatorilor o platformă matură, stabilă, ușoară și flexibilă, cu funcții care rivalizează cu concurenții proprietari. Rata de adaptare a WordPress a crescut cu această versiune.

WordPress 1.2 Mingus

Odată cu creșterea numărului de utilizatori, WordPress a început să se îmbunătățească cu ajutorul și interesul comunității.

În februarie 2005, WordPress 1.5 a venit cu Pagini, instrumente de moderare a comentariilor, noua temă implicită Kubrick și un sistem cu temă complet nou. Matt a anunțat teme cu aceste cuvinte:

În 1.5 am creat un sistem tematic incredibil de flexibil, care se adaptează la tine, mai degrabă decât să te aștepți să te adaptezi la el. Puteți face ca întregul dvs. blog să fie difuzat printr-un singur fișier, la fel ca înainte, sau literalmente puteți avea un șablon diferit pentru fiecare categorie diferită. Este la fel de puțin sau de puțin. De asemenea, am spart elemente de site comune, cum ar fi anteturile, subsolurile și barele laterale în propriile fișiere, astfel încât să puteți face o schimbare într-un singur loc și să o vedeți imediat peste tot. „Matt Mullenweg – Anunțând WordPress 1.5”

Kubrick - tema implicită WordPress din 2005 - 2010

În decembrie 2005, WordPress 2.0 a fost lansat cu un nou tablou de bord de administrare. Această nouă zonă de administrare a fost o revizuire completă a ecranelor de administrare din WordPress.

A folosit JavaScript și DHTML pentru a face o interfață de utilizator mai bună în care utilizatorii nu au avut nevoie să încarce o pagină pentru a efectua anumite sarcini simple. Utilizatorii au putut acum să adauge categorii și etichete la postări fără a părăsi editorul de postări sau a șterge comentariile fără a reîncărca ecranul de comentarii.

WordPress 2.0 - Interfață de administrare

Noua strălucitoare admin UI nu a fost singura îmbunătățire semnificativă a acestei versiuni.

A fost prima versiune care a venit cu pluginul anti-spam Akismet preinstalat. De asemenea, a venit cu un plugin de rezervă a bazei de date WordPress, wp-db-backup, care a fost apoi renunțat în 2007. Un alt prim pentru această versiune a fost introducerea unui fișier funcții.php în sistemul Tema.

La 1 martie 2006, Automattic, compania fondată de co-fondatorul WordPress Matt Mullenweg, a depus înregistrarea mărcii pentru logo-ul WordPress și WordPress.

În 2008, o companie de web design numită Happy Cog s-a alăturat proiectului WordPress pentru a ajuta la proiectarea unei noi interfețe de administrare WordPress. Un studiu de uzabilitate a fost realizat pentru a proiecta interfața de utilizator admin.

Pe parcursul anului, pe WordPress au fost adăugate noi funcții, cum ar fi codurile scurte, actualizările cu un clic și instalarea pluginului încorporat, cu versiuni diferite.

Tabloul de bord WordPress 2.7

În iunie 2010, Automattic, compania fondată de Matt Mullenweg, co-fondatorul WordPress, a transferat proprietatea mărcii și logo-ului WordPress către Fundația WordPress. Acesta a fost un moment semnificativ în istoria WordPress, deoarece s-a asigurat că WordPress va continua să crească și nu depinde de o companie sau de un grup de dezvoltatori pentru a continua proiectul.

Pe 17 iunie 2010, WordPress 3.0 a fost lansat. A fost un pas major către WordPress ca CMS. Această versiune a introdus mai multe caracteristici, precum tipuri de postare personalizate, taxonomii personalizate mai bune, fundaluri personalizate, antet, meniuri, ajutor contextual pe ecrane admin, etc. Proiectul WordPress MU a fost contopit în nucleul WordPress pentru a crea rețele multisite.

De asemenea, a venit cu douăzeci și zece, care a început tradiția unei noi teme implicite pentru fiecare an.

În 2011, Formatele de postare și bara de admin și-au făcut drum în WordPress.

În acea perioadă, unele plugin-uri WordPress cu adevărat mișto construiau platforme de comerț electronic puternic pe WordPress. Acest lucru a permis utilizatorilor WordPress să creeze magazine online și să creeze site-uri web de comerț electronic cu WordPress.

În 2012, au fost introduse personalizatoare de teme, previzualizări de temă și noul media manager. Aceste caracteristici i-au ajutat extraordinar pe noii utilizatori să creeze galerii de imagini și să previzualizeze teme înainte de a trece la o nouă temă.

În 2013, WordPress 3.7 a venit cu noua funcție de actualizări automate care a permis WordPress să actualizeze automat software-ul site-ului dvs. pentru versiuni minore. Funcția de actualizări automate este foarte similară cu cea a browserului Google Chrome. Câțiva utilizatori nu le-a plăcut funcția, așa că am scris un tutorial despre cum dezactivăm automatibecometele.

Până în acest moment, WordPress devenise deja cel mai popular CMS din lume.

În decembrie 2013, WordPress 3.8 a fost lansat, care a introdus MP6, noua interfață de administrare WordPress. Această nouă interfață a fost receptivă și a avut ca scop să ofere utilizatorilor o experiență mai bună, pe orice dispozitiv sau dimensiune a ecranului.

Scheme de culori admin WordPress 3.8 pe dispozitivele mobile

Pe 16 aprilie 2014, WordPress 3.9 a fost lansat. S-a concentrat pe îmbunătățirea editorului de posturi vizuale WordPress. Imaginile pot fi acum glisate și introduse direct în editorul de postări. Utilizatorii pot acum să editeze imagini chiar în interiorul editorului și să vadă previzualizările galeriei lor în interiorul editorului. WordPress 3.9 a introdus și previzualizări ale widget-urilor live, liste de redare audio și alte câteva îmbunătățiri.

Pe parcursul anului s-au făcut mai multe rafinări către WordPress core cu versiunile ulterioare WordPress 4.0 și WordPress 4.1.

2014 a fost și primul an în care descărcările non-englezești pentru WordPress au depășit descărcările în limba engleză.

În 2015, au fost lansate WordPress 4.2, 4.3 și 4.4. Aceste versiuni s-au axat pe localizarea îmbunătățită, suportul emoji, personalizatorul de teme și stabilirea infrastructurii pentru API REST WordPress.

Suportul Emoji a fost adăugat la WordPress în 4.2

În același an, WooCommerce, cel mai popular plugin de eCommerce WordPress a fost achiziționat de Automattic (compania fondată de către co-fondatorul WordPress Matt Mullenweg).

În 2016, WordPress 4.5, 4.6 și 4.7 au fost lansate. Fiecare versiune a introdus câteva caracteristici și îmbunătățiri noi. Cele mai notabile modificări de-a lungul anului au fost actualizările simplificate pentru pluginuri și teme, recuperarea conținutului folosind spațiul de stocare a browserului și funcția css personalizată pentru personalizatorul de teme. Până la sfârșitul anului, WordPress.org a anunțat sprijinirea activă a HTTP-urilor

În 2017, WordPress 4.8 și 4.9 au fost lansate. Aceste versiuni au adus mai multe widget-uri implicite noi pentru a adăuga audio, video, imagini, galerie, text bogat și HTML. Aceste versiuni au pus bazele noului editor de blocuri WordPress.

În 2018, WordPress 5.0 a fost lansat cu o nouă experiență de editare. Noul proiect de editor de blocuri WordPress a fost denumit Gutenberg. Vezi tutorialul nostru complet Gutenberg – editor de blocuri WordPress.

Blocuri Gutenberg

Ce urmează pentru WordPress?

WordPress evoluează continuu pentru a răspunde nevoilor milioanelor de editori web din întreaga lume. Direcția WordPress depinde direct de nevoile utilizatorilor. Putem presupune în siguranță că va continua să împuternicească oamenii din întreaga lume să creeze spații web minunate.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeți istoria WordPress. De asemenea, poate doriți să vedeți cum funcționează WordPress în culise (infografic) și care sunt cele mai bune pluginuri WordPress pe care fiecare site web ar trebui să le utilizeze.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map