Цом вс Нет – Која је разлика између проширења домена

Корисници нас често питају о .цом вс .нет проширењима имена домена. Одабир имена домена изузетно је важан за ваше пословне циљеве јер може имати утицаја на вашу марку и рангирање претраживања. У овом чланку ћемо објаснити разлику између Цом и Нет проширења домена и које је боље за вашу веб локацију.


Разлика између Цом и Нет проширења имена домена

Шта су проширења Цом и Нет домена?

Назив домена је адреса ваше веб локације на Интернету. Ово је оно што ће ваши корисници уписати у свој претраживач како би приступили вашој веб локацији. На пример, впбегиннер.цом

Да бисте сазнали више о именима домена, погледајте водич за почетнике о томе шта је име домене и како домени раде.

Имена домена долазе у различитим проширењима као што су цом, нет, орг и још много тога.

екампле.цом
екампле.нет
екампле.орг

Име домена можете слободно одабрати са било којег од тих додатака да бисте направили веб локацију. Међутим, ова проширења су створена како би се разликовала различита врста веб локација.

Требате одабрати проширење имена домена које одговара вашем предузећу док вам помаже у изградњи препознатљивог бренда и ауторитета у вашој индустрији.

Уз то, упоредимо разлику између .цом и .нет проширења домена да видимо шта је боље за ваше пословање.

Разлика између .Цом вс .Нет Домаин Наме

Проширења имена домена

Цом и Нет су две најпопуларније екстензије имена домена. Ако вам преферирано проширење имена домена није доступно, многи алати за генерирање имена домена ће предложити .нет као алтернативу.

Међутим, у већини случајева то није погодна алтернатива за ваше пословање.

ЦОМ у .цом име домена представља комерцијална имена домена. Ово укључује све пословне веб локације, веб локације које желе да зарађују путем интернета, личне веб локације, блогове, портфеље и готово све између.

С друге стране, НЕТ у .нет домену назива домена представља „мрежу“. Препоручује се и погодан је за интернет провајдере, е-пошту и мреже.

Када бисте требали да изаберете ЦОМ име домена?

Проширење домена .цом постало је синоним за интернет. Скоро 46% свих регистрованих имена домена чине .цом домени.

Због тога је корисницима лакше упамтити .цом име домена него било које друго проширење домена. Због популарности .цом имена домена, они се такође лакше брендирају, промовишу и помажу вам да проширите своје пословање.

Ако желите да направите било какву пословну веб страницу, онда увек треба да користите .цом доменско проширење имена. То омогућава вашој веб локацији познату адресу и чини ваше пословање да изгледа професионалније и више етаблирано.

Сада је проблем што су .цом имена домена толико популарна да се чини као да су сва добра узета. Међутим, још увек постоји пуно паметних начина да се добије савршено .цом име домена.

Ево неколико савета о избору најбољег имена .цом домена.

 • Име вашег домена треба да представља ваш посао и шта радите. На пример, старгарденингсервицес.цом је бољи од старсервицес.цом
 • Ако је узето ваше преферирано име домена, пре или после њега можете додати мале речи да бисте га учинили јединственим. На пример, старгарденингхоустон.цом
 • Проверите да ли се име вашег домена може лако изговорити. Не користите цртице или бројеве у називу вашег домена.
 • Искористите предности онлајн генерирања имена домена. Ови бесплатни алати помоћи ће вам да смислите паметне идеје за називе домена које су јединствене и још увек доступне.

Требате више помоћи? Погледајте наш чланак о томе како одабрати најбоље име домена за своју веб страницу са практичним саветима и стварним примерима.

Када бисте требали да користите Нето проширење домена?

Треба да користите .нет име домена ако желите да понудите интернет, умрежавање, хостинг база података, хостинг хостинга или сличне услуге.

И даље можете да користите .нет име домена ако одговара вашој марки. Међутим, требат ће вам озбиљан талент за маркетинг да бисте то повукли.

На пример, Беханце.нет је популарна заједница за дизајн која успешно користи .нет проширење домена за своју веб локацију. Одговара им јер су желели да буду мрежа уметника, дизајнера и компанија која траже талент.

Скоро 4% свих регистрованих имена домена користи проширење домена .нет. Регистрар домена је почео да представља .нет и друга проширења имена домена као алтернативу .цом, што вам може пружити утисак да се чешће користи него што стварно јесте.

У почетку је то требало да буде проширење домена за даваоце услуга интернета и умрежавања. Многе праве и познате интернет компаније још увек углавном користе .цом име домена за посао. На пример, посета цомцаст.нет одвешће вас на њихову нову .цом веб локацију.

Сада, можда мислите да је 4% прилично пуно имена домена (око 14 милиона у време писања овог чланка). Ко још користи .нет имена домена?

Многа предузећа региструју .нет проширење домена за свој бренд тако да неко други не би могао да крши име њиховог предузећа.

Неке компаније су га почеле користити јер нису могле добити преферирано .цом име домена. Већина ових компанија ускоро се пребацује на .цом екстензију домена, али задржавају .нет име домена из техничких и правних разлога.

Цом вс Нет – Који је бољи за СЕО?

Много наших корисника нас пита које ће нам проширење домена помоћи да се повећају. Ако питате између Нет-а и Цом-а, одабир једног од њих неће утицати на ваш СЕО.

Тражилице ће обе екстензије домена третирати исто. Требат ћете се фокусирати на најбоље праксе СЕО-а и створити корисне циљане садржаје да бисте се више пласирали.

Стварно важан део биће и ваше име домена, а не екстензија. На пример, старгарденингсервицес.цом ће се рангирати боље од старсервицес.нет јер садржи кључну реч коју људи вероватније претражују.

Како купити име домена?

Постоје два начина за добијање имена домена. Можете одабрати онај који вам највише одговара.

1. Набавите БЕСПЛАТНО име домена уз Блуехост

Ако желите да направите веб страницу, тада ће вам требати и хостинг веб локација. Погледајте наш чланак о разлици између имена домена и хостинга веб локација.

Обично ћете плаћати 14,99 долара годишње за име домена и 7,99 долара месечно за хостинг. Ако тек почињете, ово звучи као много новца.

Срећом, људи у Блуехосту пружају корисницима ВПБегиннер бесплатно име домена и 60% попуста на хостинг.

→ Кликните овде да бисте затражили своје име бесплатног домена ←

2. Региструјте име домена

Ако не желите да направите веб локацију, онда још увек можете да региструјете име домена и направите веб локацију касније.

Препоручујемо употребу ГоДадди-а. Они су највећа компанија за регистрацију домена у свету која тренутно управља са 72+ милиона имена домена.

Детаљна упутства по корак по корак потражите у нашем чланку о томе како да региструјете име домене.

Надамо се да вам је овај чланак помогао да научите разлику између проширења рачунарских и нето имена домена. Такође бисте желели да погледате наш корак по корак водич о томе како започети блог.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map