Како додати категорије и подкатегорије у ВордПресс

ВордПресс долази са могућношћу сортирања вашег садржаја у категорије, ознаке и таксономије. Једна од главних разлика између категорија и ознака је да категорије могу имати подкатегорије или дечије категорије. У овом чланку показаћемо вам како да додате категорије и подкатегорије у ВордПресс и како да добијете највише СЕО предности из категорија.


Разумевање категорија родитеља, детета и браће у ВордПресс-у

Категорије су моћан алат и могу се користити не само за сортирање вашег садржаја, већ и за развој одговарајуће структуре веб локације која је смислена и семантичка..

Пре него што кренете напријед, препоручујемо вам да прочитате наш водич о категоријама и ознакама. То ће вам помоћи да схватите како су категорије другачије од ознака, зашто их не треба бркати или мешати, и на крају, како правилно користити категорије. Након што прочитате, вратите се овамо и ми ћемо наставити.

Претпоставимо да правите веб страницу за путовања за различите дестинације широм света. Можда желите да корисници могу да пронађу чланке и по граду и по земљи.

На пример, можете да додате Сједињене Америчке Државе, а затим објавите чланке за Нев Иорк Цити, Лос Ангелес, Цхицаго, итд. Овде можете користити дечје категорије. Сједињене Државе постају матична категорија, а градови могу постати дечије категорије.

Дечије и родитељске категорије у програму ВордПресс

Важно је напоменути да пост поднет у оквиру дечије категорије не треба подносити под категорију родитеља. На пример, ако неком Нев Иорк Цитију доделите категорију која је дечија категорија Сједињених Држава, онда можете да изаберете да ли желите да се пријави под обе категорије или само за њих..

Ако одлучите да поднесете пост под дечијом категоријом, али не под надређеном категоријом, ваш ће се пост појавити само на архивним странама дечије категорије. Ово је посебно корисно када желите да избегнете дупликат садржаја.

Претпоставимо да сте створили родитељску категорију Сједињене Државе и она има само једну дечију категорију, Нев Иорк Цити. Ако поднесете пост под надређеним и дечјим категоријама, странице архива обеју категорија ће бити потпуно идентичне.

Након тога, погледајмо како додати ВордПресс категорије и дечије категорије.

Додавање категорије у ВордПресс

У ВордПресс можете додати нову категорију приликом писања поста. На екрану за уређивање објава дођите до мета оквира са категоријама и кликните на везу Нова категорија.

Додавање нове категорије током писања поста

Такође можете да додате нову категорију без уређивања поста. Једноставно посетите Поруке »Категорије страници и додајте своју нову категорију. Ова метода је посебно корисна ако желите да креирате све своје категорије пре додавања садржаја.

Директно додавање нове категорије без уређивања поста

Додавање категорије детета у ВордПресс

Подређене категорије можете уређивати на исти начин као што сте додали категорије родитеља. На екрану за уређивање објава дођите до одељка са категоријама и кликните на везу Нова категорија. Ово ће вам показати текстуално поље за додавање имена нове категорије и падајућег менија за одабир родитељске категорије.

Додавање категорије детета са екрана за уређивање порука

Слично томе, можете и да посетите Странице »Категорије страна. Додајте име за категорију вашег детета, а затим изаберите родитељску категорију из падајућег менија Родитељ.

Додавање дечије категорије са странице категорија

СЕО предности предности структуре на основу категорија

Ако користите СЕО пријатне УРЛ адресе, тада ће УРЛ вашег детета изгледати овако.

хттп://екампле.цом/цатегори/унитед-статес/нев-иорк-цити/

Ово је много значајније и помаже претраживачима и корисницима да схвате о чему се ради на вашој страници. Такође добијате прилику да у свој УРЛ додате кључне речи, а кључне речи помажу људима да пронађу садржај на претраживачима.

Префикс ‘категорије’ можете да се ослободите из УРЛ-ова категорије тако што ћете инсталирати ФВ додатак за горње нивое категорија. Једноставно инсталирајте додатак и он ће уклонити базу категорија са УРЛ-ова страница са архивима категорија. Добићете страницу са архивом категорија као што је ова:

хттп://екампле.цом/унитед-статес/нев-иорк-цити/

Прикажите категорије и дечије категорије у ВордПресс бочној траци

Ваша ВордПресс тема аутоматски ће приказати категорије за сваки пост. Да бисте приказали све своје категорије на бочној траци блога, морате да посетите Изглед »Додаци страна. Превуците и испустите виџет категорија са листе доступних видгета на бочну траку.

Приказивање категорија дјеце и родитеља на бочној траци ВордПресс-а

У подешавањима виџета за категорије, потврдите оквир поред опције „Прикажи хијерархију“ и кликните на дугме сачувај. Посетите своју веб локацију и ВордПресс ће приказати ваше категорије са дечјим категоријама које су усклађене са родитељском категоријом.

Категорије и дечије категорије у ВордПресс бочној траци

Надамо се да вам је овај чланак помогао да научите како да додате категорије и дечије категорије у ВордПресс. Такође бисте могли да потражите ове најтраженије категорије хакера и додатака за ВордПресс.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me