Која је разлика између имена домена и веб хостинга (објашњено)

Читаоци нас често питају да објаснимо која је разлика између имена домена и веб хостинга? Многи почетници не знају да су то две одвојене ствари. У овом водичу за почетнике објаснићемо разлику између имена домена и веб хостинга.


Разлика између имена домена и веб хостинга

Шта је назив домена?

Назив домена је адреса веб странице коју људи уписују у УРЛ траку прегледача да би посетили вашу веб локацију.

Другим речима, ако је ваша веб локација кућна, адреса ваше домене биће њена адреса.

А сада да уђемо у детаљно објашњење.

Интернет је у основи огромна мрежа рачунара који су међусобно повезани кабловима. Да бисте их лако идентификовали, сваком рачунару је додељен низ бројева који се називају ИП адреса.

Ова ИП адреса је комбинација бројева одвојених тачкицама. ИП адресе обично изгледају овако:

66.249.66.1

Рачунари немају проблема с препознавањем и памћењем тих бројева. Међутим, људи не могу да се сете и користе ове бројеве за повезивање на веб странице на Интернету.

Да би се решио овај проблем, измишљена су имена домена.

Назив домена може имати речи што олакшава памћење адреса веб локација.

Ако сте хтели да посетите веб локацију на Интернету, не треба да куцате низ бројева. Уместо тога, можете уписати име домене које се лако памти, на пример, впбегиннер.цом.

Да бисте сазнали више о именима домена, погледајте водич за почетнике о именима домена и како они функционишу.

Шта је веб хостинг?

Шта је веб хостинг?

Веб хостинг је место где живе све датотеке вашег вебсајта. То је попут куће вашег вебсајта где заправо живи.

Добар начин да размислите о томе је ако је име домене адреса ваше куће, онда је веб хостинг стварна кућа на коју адреса указује. Свим веб локацијама на Интернету је потребан веб хостинг.

Када неко унесе ваше име домена у прегледач, име домена се преводи у ИП адресу рачунара ваше веб хостинг компаније. Овај рачунар садржи датотеке вашег вебсајта и шаље те датотеке назад у прегледаче корисника.

Компаније за веб хостинг специјализоване су за чување и послуживање веб локација. Својим купцима нуде различите врсте хостинг планова. Погледајте наш чланак о ВордПресс хостингу како бисте сазнали више о одабиру правог хостинга за своју веб локацију.

Како су имена домена и веб хостинги повезани?

Имена домена и веб хостинг су две различите услуге. Међутим, они раде заједно како би веб странице омогућили.

У основи систем имена домена је попут великог адресара који се стално ажурира. Иза сваког имена домена стоји адреса услуге веб хостинга која чува датотеке веб локације.

Без имена домена људи неће бити у могућности да пронађу вашу веб локацију, а без веб хостинга не можете да направите веб локацију.

Шта ми је потребно да направим веб локацију? Назив домена или веб хостинг?

Шта вам треба за израду веб странице?

Да бисте направили веб локацију, требаће вам и име домена и налог за веб хостинг.

Куповање самог имена домена омогућава вам само коришћење одређеног имена домена током одређеног периода (обично 1 годину).

Потребан вам је веб хостинг за складиштење датотека вашег вебсајта. Након што добијете хостинг, морате да ажурирате подешавања имена свог домена и да га усмерите на вашег провајдера веб хостинга.

Такође можете да купујете и домен и хостинг од исте компаније. Обично име домена кошта 14,99 УСД годишње, а веб хостинг обично кошта 7,99 УСД месечно.

Ако покрећете своју прву веб локацију, онда ово може звучати као пуно.

Срећом, Блуехост, званични пружатељ хостинга који препоручује ВордПресс, пристао је да понуди нашим корисницима бесплатно име домена и преко 60% попуста на веб хостинг.

Након што купите хостинг и региструјете своје име домена, можете започети изградњу веб странице. Комплетна детаљна упутства потражите у нашем водичу о томе како направити веб локацију.

Морам ли их купити заједно? Или могу да их купим одвојено?

Назив домена и веб хостинг можете купити од две различите компаније. Међутим, у том случају ћете морати да усмерите име домена на вашу веб хостинг компанију уређивањем његових ДНС поставки.

С друге стране, ако име домене и веб хостинг купите од исте компаније, нећете морати да мењате подешавања имена домена.

Такође је много лакше управљати и обнављати оба сервиса на истој табли.

Ако желите да купујете имена домена одвојено, то можете учинити од врхунских провајдера попут: Годадди и НамеЦхеап.

Могу ли премјестити своје име домена у другу компанију?

Премештање имена домена

Да ти то можеш. Обично када региструјете име домене, имате право да га користите и преносите било где желите.

На пример, рецимо да сте име домена купили од Годадди и да сте хостинг купили од Блуехоста. Сада желите да преместите своје име домена у Блуехост, тако да је лакше управљати и обнављати.

То лако можете учинити. Обе компаније имају детаљна упутства, корак по корак, која можете следити да бисте пренели своје име домена.

Напомена: Препоручујемо да сачекате најмање 45 дана након регистрације или обнављања како бисте започели пренос. ИЦАНН, међународна организација која надгледа имена домена, захтева обнављање године када год је започет пренос. Преношењем имена вашег домена пре тог периода могли бисте изгубити накнаду за обнављање те године.

Могу ли премјестити своју веб страницу у другу веб хостинг компанију без промјене домена?

Да, и ви то можете. Имате име домена и можете да промените његова подешавања да би га усмерили на било коју веб хостинг компанију.

На пример, купили сте име домена и хостинг од Годадди, а сада желите да преместите веб хостинг на Блуехост. Можете преместити своју веб локацију са једног хоста на други једноставним преношењем датотека и података. Након тога морате да измените подешавања имена свог домена и усмерите их према свом новом провајдеру веб хостинга.

Други пример, име домена сте купили од ВордПресс.цом (Погледајте наш водич о разлици између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг). Касније желите да се преселите на веб локацију ВордПресс.орг која је сама домаћин.

Прво, морате да се пријавите за ВордПресс хостинг налог. Након тога можете преселити своју веб локацију са ВордПресс.цом на ВордПресс.орг. И на крају, само ћете уредити поставке домена на ВордПресс.цом и упутити их свом новом ВордПресс хостинг провајдеру.

Надамо се да вам је овај чланак помогао да научите разлику између имена домена и веб хостинга. Можда ћете желети да упоредите и поређење популарних произвођача веб локација за почетнике са предностима и недостацима.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me