Водич за почетнике за ВордПресс улоге и дозволе за кориснике

ВордПресс долази са системом за управљање улогама корисника који дефинише шта одређени корисник може, а шта не може учинити на вашој веб локацији. Познавање ових корисничких улога и дозвола од суштинског је значаја како раст ваше ВордПресс странице. У овом водичу за почетнике за ВордПресс корисничке улоге, упоредићемо сваку ВордПресс корисничку улогу и дозволе у ​​лако праћеним инфографским подацима.

Када инсталирате ВордПресс, постоји пет задатих корисничких улога:

  1. Администратор
  2. Уредник
  3. Аутор
  4. Сарадник
  5. Претплатник

Потпуно поређење сваке корисничке улоге можете видети тако што ћете погледати инфографику у наставку:

Водич за почетнике за ВордПресс корисничке информације о улогама [Сличица]

Алтернативно, можете прочитати резиме дозвола за сваку улогу корисника у наставку. Открићемо и како креирати нове корисничке улоге и / или прилагодити постојеће улоге корисника ВордПресс-а.

Видео Туториал

Претплатите се на ВПБегиннер

Ако вам се видео не свиђа или вам је потребно више упутстава, наставите да читате.

Започнимо са прегледом сваке задате корисничке улоге и њихових дозвола.

1. Администратор

У редовној инсталацији ВордПресс-а, Администратор је најмоћнија улога корисника. Корисници са улогом администратора могу додавати нове постове, уређивати било које постове било ког корисника на веб локацији, па чак и брисати те коментаре.

Они могу инсталирати, уређивати и брисати додатке као и теме. Најважније је да администратор администратора може додати нове кориснике на веб локацију, променити информације о постојећим корисницима, укључујући њихове лозинке, као и избрисати било којег корисника (да и други администратори).

Ова улога је у основи резервисана за власнике веб локација и омогућава вам потпуну контролу над вашом ВордПресс веб локацијом. Ако имате ВордПресс веб локацију за више корисника, тада морате бити веома опрезни коме доделите улогу администратора.

Такође препоручујемо да прочитате овај чланак: Ако требате да дате администратору приступ додацима за развој додатака за исправљање грешака?

2. Уредник

Корисници са улогом уредника у ВордПресс-у имају потпуну контролу над одељцима са садржајем на вашој веб локацији. Они могу додавати, уређивати, објављивати и брисати све постове на веб локацији ВордПресс, укључујући оне које су написали други. Уредник може и модерирати, уређивати и брисати коментаре.

Уредници немају приступ промени поставки веб локације, инсталирању додатака и тема или додавању нових корисника.

3. Аутор

Као што име сугерира, корисници с улогом аутора могу писати, уређивати и објављивати властите постове. Такође, могу избрисати и своје постове, чак и ако су објављени.

Аутори при писању постова не могу креирати категорије, али могу бирати из постојећих категорија. С друге стране, у своје постове могу додати ознаке (Погледајте: Категорије у односу на тагове – Која је боља за СЕО?).

Аутори могу прегледати коментаре чак и оне који чекају преглед, али не могу да их модерирају, одобравају или бришу.

Они немају приступ подешавањима, додацима или темама, па је прилично корисна улога корисника на веб локацији са изузетком њихове могућности брисања сопствених постова након што буду објављени..

4. Сарадник

Сарадници могу додавати нове постове и уређивати своје постове, али не могу објављивати ниједну објаву, чак ни своју. При писању постова не могу креирати нове категорије и морат ће бирати између постојећих категорија. Међутим, они могу да додају ознаке у своје постове.

Највећи недостатак улоге сарадника је тај што не могу да учитавају датотеке (што значи да не могу да додају слике у сопствени чланак).

Сарадници могу прегледати коментаре чак и оне који чекају модерацију. Али они не могу одобрити или избрисати коментаре.

Они немају приступ подешавањима, додацима или темама, тако да не могу да мењају било која подешавања на вашој веб локацији.

5. Претплатник

Корисници са претплатничком корисничком улогом могу се пријавити на вашу ВордПресс локацију и ажурирати своје корисничке профиле. Они могу да мењају своје лозинке ако желе. Они не могу писати постове, гледати коментаре или радити било шта друго у вашем ВордПресс административном подручју.

Ова корисничка улога је посебно корисна ако од корисника захтевате да се пријаве прије него што могу прочитати пост или оставити коментар.

Бонус: Супер Админ

Ова корисничка улога је доступна само на ВордПресс мултисите мрежи. Корисници са супер администраторском улогом могу додавати и брисати веб локације у вишестраној мрежи. Такође могу да инсталирају додатке и теме, додају кориснике и извршавају мрежне акције у подешавању за ВордПресс на више места.

Прилагођавање постојећих улога корисника

Подразумеване улоге корисника ВордПресс-а дизајниране су тако да имају могућности које одговарају захтевима већине веб локација. На пример, ако покренете сајт часописа, тада можете доделити корисничку улогу уредника свом вишем особљу и улогу аутора аутора млађем особљу. Корисничку улогу сарадника можете доделити својим гостујућим ауторима и корисничкој улози претплатника за посетиоце ваше веб локације.

Али шта ако желите да измените дозволе постојеће ВордПресс улоге корисника?

Једна ствар која нам се не свиђа у улози аутора је да не само да могу објављивати властите постове, већ их могу избрисати и након што су објављени. Ово може угрозити читав уреднички ток рада. Такође може бити погубно ако плаћени аутор напусти лоше услове и одлучи да избрише све постове које су написали (оне које сте им платили).

Претпоставимо да желите да измените улогу корисника аутора тако да аутори не би могли да бришу своје постове након што су објављени..

Прво што требате да урадите је да инсталирате и активирате додатак Цапабилити Манагер Енханцед. Након активирања идите на Корисници »Могућности за промену улога корисника.

Уређивање корисничких могућности у ВордПресс-у

Затим изаберите корисничку улогу коју желите да измените из горњег оквира у десној колони, а затим кликните дугме за учитавање. Ово ће учитати могућности корисника у оквирима са леве стране.

Све што требате учинити је да поништите могућност које желите да уклоните из те корисничке улоге. На пример, у овом случају желимо да уклонимо могућност брисања објављених постова од аутора. Поништит ћемо могућност „Избриши објављено“. Када завршите, померите се до дна странице и кликните на дугме „Спреми измене“ да бисте сачували своја подешавања.

Стварање властитих корисничких улога у ВордПресс-у

Можете да креирате сопствене корисничке улоге у програму ВордПресс помоћу сопственог скупа функција помоћу истог додатка Цапабилити Манагер Енханцед. Након инсталирања и активирања додатка, идите на Корисници »Могућности и унесите име корисничке улоге у „Креирај нову улогу“.

Додавање корисничке улоге у програму ВордПресс

На пример, сајту часописа може бити потребан неки члан особља који ће активно умешати коментаре. У том случају ћете можда желети да креирате корисничку улогу која може само умјеравати коментаре. Све што требате да урадите је да креирате нову корисничку улогу, а затим изаберите опцију коментарирања за модерирање из „Остале могућности ВордПресс-а“.

Детаљнија упутства потражите у нашем водичу о томе како додати / уклонити могућности корисничким улогама у ВордПресс-у.

Надамо се да вам је овај чланак помогао да разумете корисничке улоге и дозволе за ВордПресс. Такође ћете желети да проверите наш водич о 21 сјајном додатку за ефикасно управљање више-ауторским блоговима у ВордПресс-у.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me