4 “Moram vedeti” pravila o WordPress logotipu in blagovni znamki (Pojasnjeno)

Ker uporabnik WordPressa in bloger piše o platformi, obstaja nekaj pravil o logotipu in blagovni znamki WordPress, ki jih morate upoštevati.


WordPress je odprtokodna programska oprema, vendar je še vedno zaščitena z zakoni o avtorskih pravicah in blagovnih znamkah. Mnogi začetniki jih ne poznajo in lahko slučajno kršijo smernice.

V tem članku bomo razložili pravila, ki se jih morate držati pri uporabi logotipa in blagovne znamke WordPress. Pogovorili se bomo tudi, zakaj je to pomembno in katere pravice imate pod licenco WordPress.

Kako uporabljati WordPress logotip in zaščitni znak

Razumevanje GPL – WordPress licenca

Začnimo najprej z osnovami.

Obstajata dve vrsti WordPress spletnih strani. Najprej je tu WordPress.com, ki je gostujoča rešitev, nato pa je na voljo priljubljeni WordPress.org, imenovan tudi samostojni WordPress.

Ko večina ljudi reče WordPress, govorijo o WordPress.org. Če želite izvedeti več, glejte naš vodič o razliki med WordPress.com in WordPress.org.

WordPress se izda pod odprtokodno licenco GPL. Zaradi tega je WordPress brezplačna programska oprema. Vendar se tukaj brezplačno uporablja tako kot v svobodi in ne kot brezplačna kava.

Ta licenca vsem daje pravico do prenosa, kopiranja, uporabe, preučevanja in spreminjanja kode WordPress.

Svobode in pravice WordPressa

Čeprav je sama programska oprema brezplačna za uporabo, boste morali kupiti domensko ime in račun za spletno gostovanje, da namestite WordPress in naredite spletno mesto.

Če želite izvedeti več, glejte naš članek, ki razlaga, zakaj je WordPress brezplačen in kakšni so stroški.

Med začetniki obstaja napačna predstava o brezplačni programski opremi in avtorskih pravicah. Čeprav lahko programsko kodo uporabljate na poljuben način, je sama programska oprema zaščitena z zakoni o avtorskih pravicah in blagovnih znamkah.

Kaj to pomeni?

V bistvu lahko kopirate WordPress kodo za izdelavo nove programske opreme, vendar programske opreme ne morete poklicati WordPress.

Ime WordPress je registrirana blagovna znamka v lasti fundacije WordPress. Je nepridobitna organizacija, ki zagotavlja, da WordPress uspešno deluje kot brezplačen odprtokodni projekt.

Zakaj morate razumeti logotip in pravila blagovne znamke WordPress?

WordPress pooblasti skoraj 33% vseh spletnih strani na internetu. To je res ogromno.

Milijoni podjetij se za učinkovito izvajanje svojega spletnega mesta, spletnih skupnosti in blogov zanašajo na WordPress.

Za zagotovitev, da vse deluje brezhibno, je bilo treba zaščititi blagovno znamko in blagovno znamko WordPress. V ta namen je bila blagovna znamka WordPress leta 2010 prenesena v WordPress Foundation.

Zdaj je težava v tem, da fundacija WordPress ni edina, ki deluje na WordPressu. Gre za projekt z odprto kodo, kjer k njegovemu uspehu prispeva na tisoče ljudi.

Poleg teh sodelavcev po vsem svetu obstaja veliko podjetij, posameznikov in samostojnih podjetnikov, ki prodajajo izdelke in storitve, povezane z WordPressom..

Če imate spletno mesto WordPress, agencijo za spletno oblikovanje ali zagotavljate storitve, povezane z WordPressom, morate razumeti ta pravila, da boste upoštevali pravilnike o blagovnih znamkah.

Ob tem si poglejmo pravila in smernice, ki jih morate upoštevati, da pravilno uporabljate blagovno znamko in logotip WordPress v svojih projektih.

Pravilo 1. Vedno napišite WordPress z veliko začetnico P

Pravilen način črkovanja WordPressa je z veliko začetnico P. Skupnost WordPress to velikost jemlje zelo resno.

Če boste WordPress omenili kjer koli, se prepričajte, da uporabljate pravilen črkovanje. Uporaba napačnega črkovanja se zgrozi in velja za neprofesionalno.

WordPress ekipa jemlje tako resno, da so leta 2010 v izdaji WordPress 3.0 dodali vgrajen filter z imenom capital_P_dangit ().

Ta funkcija samodejno popravi napačno črkovane primerke WordPressa v naslovu, vsebini in odlomkih.

funkcija capital_P_dangit ($ text) {
// Enostavna zamenjava naslovov
$ current_filter = current_filter ();
if (‘the_title’ === $ current_filter || ‘wp_title’ === $ current_filter) {
return str_replace (‘WordPress’, ‘WordPress’, $ text);
}
// Še vedno tukaj? Uporabite pametnejšo zamenjavo
statični $ dblq = false;
če (napačno === $ dblq) {
$ dblq = _x (” ‘,’ odpiranje kodraste dvojne ponudbe ‘);
}
vrniti str_replace (
matrika (‘WordPress’, ” WordPress ‘, $ dblq.’ WordPress ‘,’>Wordpress ‘,’ (WordPress ‘),
matrika (‘WordPress’, ” WordPress ‘, $ dblq.’ WordPress ‘,’>WordPress ‘,’ (WordPress ‘),
$ besedila
);
}

Pravilo 2. Ne uporabljajte WordPress-a v vašem imenu domene

Kot smo že omenili, je ime WordPress registrirana blagovna znamka v lasti fundacije WordPress. To ščiti blagovno znamko WordPress in zagotavlja njen nadaljnji uspeh.

Tako kot vsaka druga registrirana blagovna znamka tudi WordPress Foundation pridržuje ekskluzivne pravice uporabe za izraz WordPress. To pomeni, da ne morete uporabljati WordPressa kot dela blagovne znamke ali spletnega mesta.

Ta omejitev vključuje tudi imena domen. Na primer:

Napačno WordPressBeginner.com!
WPBeginner.com V redu!

WordPress lahko uporabljate v poddomeni, kot je (wordpress.example.com), WordPress Foundation skrbi predvsem za domene najvišje ravni.

Če vidite nekoga, ki uporablja WordPress v svojem imenu domene ali blagovne znamke, se obrnite na WordPress Foundation in jih obvestite o kršitvi.

Poglej tudi: Kako registrirati brezplačno ime domene za vaše spletno mesto WordPress.

Pravilo 3. Logotip WordPress

Logotip WordPress je sestavljen iz črke W v sivem ali včasih belem krogu s sivim obročkom okoli njega.

Višina črke W je visoka in graciozna. Mnogi blogerji in lastniki spletnih strani včasih napačno uporabljajo lažni logotip, ki ima običajno krajši W.

WordPress faux vs pravi logotip

Prepričajte se, da v svojih projektih uporabljate pravilen logotip WordPress. Logotip WordPress je na voljo tudi kot besedilna oznaka, besedilna oznaka z logotipom W in logotip W.

Primeri logotipa WordPress

Vse te logotipe lahko prenesete s uradne strani logotipov WordPress.

Uporabite te slike v svojih projektih. Vendar pa se prepričajte, da jih uporabljate v skladu s pravilnikom o blagovni znamki WordPress.

Pravilo 4. Brez pripadnosti ali potrditve

Fundacija WordPress želi, da za promocijo samega projekta WordPress uporabite logotip in blagovno znamko WordPress.

Vendar ga ne smete uporabljati na način, ki bi predlagal potrditev ali povezanost s projektom. Tu je nekaj primerov:

  • V oglasih vašega izdelka ne morete uporabljati logotipa WordPress.
  • WordPressa ali njegovega logotipa ne morete uporabljati kot del lastnega logotipa.
  • Na svojem spletnem mestu lahko postavite »Powered by WordPress.org«, vendar ne morete reči »Priporočeno s strani WordPress«.

Z lažjimi besedami, vsi poskusi izkoriščanja nepoštene prednosti blagovne znamke WordPress so kršitev pravilnika o blagovnih znamkah.

Kaj se zgodi, ko nekdo ne upošteva teh pravil?

Fundacija WordPress te kršitve jemlje zelo resno. Od njih boste morda prejeli e-poštno sporočilo v skladu z njihovimi smernicami glede blagovnih znamk.

Neupoštevanje lahko privede do nadaljnjih ukrepov. Ti ukrepi lahko vključujejo več pravnih postopkov.

Na primer, če v svojem domenskem imenu uporabljate WordPress, potem lahko fundacija zahteva to ime domene. Njihovi odvetniki vam lahko pošljejo tudi pravno obvestilo.

Pravni postopki bi vas stali veliko denarja in izgubili bi podporo same skupnosti WordPress.

Za izvajanje teh ukrepov se skupnost WordPress zanaša na fundacijo WordPress. Koristi vsem v ekosistemu in pomaga neštetim podjetjem, povezanim z WordPressom, rasti in uspeh.

Upamo, da vam je ta članek pomagal razumeti pravila, ki jih morate upoštevati, da upoštevate logotip in pravilnike o blagovnih znamkah WordPress. Morda boste želeli videti tudi naš vodič o najboljših vtičnikih WordPress in najboljših e-poštnih tržnih storitvah za mala podjetja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me