Com vs Net – Kakšna je razlika med razširitvami domen

Uporabniki nas pogosto sprašujejo o .com vs .net razširitvah domenskih imen. Izbira imena domene je izredno pomembna za vaše poslovne cilje, saj lahko vpliva na vaše blagovne znamke in uvrstitve pri iskanju. V tem članku bomo razložili razliko med razširitvami domen Com in Net in katero je boljše za vaše spletno mesto.


Razlika med razširitvami domenskega imena Com proti Net

Kaj so razširitve Com in Net Domain Name?

Ime domene je naslov vašega spletnega mesta v internetu. To bodo uporabniki vnesli v svoj brskalnik, da bodo dostopali do vašega spletnega mesta. Na primer, wpbeginner.com

Če želite izvedeti več o imenih domen, glejte vodič za začetnike o tem, kaj je ime domene in kako delujejo domene.

Imena domen so na voljo v različnih razširitvah, kot so com, net, org in še več.

example.com
example.net
example.org

Za spletno mesto lahko prosto izberete ime domene iz katere koli od teh razširitev. Vendar so bile te razširitve ustvarjene za razlikovanje med različnimi vrstami spletnih mest.

Izbrati morate razširitev domenskega imena, ki ustreza vašemu podjetju, hkrati pa vam pomaga pri oblikovanju prepoznavne blagovne znamke in avtoritete v vaši panogi.

Kot rečeno, primerjajmo razliko med .com in .net razširitvami domen, da vidimo, katera je boljša za vaše podjetje.

Razlika med .Com vs .Net domenskimi imeni

Razširitve domenskega imena

Com in Net sta dve najbolj priljubljeni razširitvi domenskih imen. Če vaša željena razširitev domenskega imena domene ni na voljo, bo veliko orodij za generiranje domen predlagalo .net kot alternativo.

Vendar v večini primerov ni primerna rešitev za vaše podjetje.

COM v domeni .com predstavlja komercialna domenska imena. To vključuje vsa poslovna spletna mesta, spletna mesta, ki želijo zaslužiti v spletu, osebna spletna mesta, dnevnike, portfelje in skoraj vse vmes.

Po drugi strani NET v razširitvi imena domene .net predstavlja “omrežje”. Priporočljivo je in primerno za ponudnike internetnih, e-poštnih sporočil in mrežnih storitev.

Kdaj morate izbrati ime domene COM?

Razširitev domene .com je postala sinonim za internet. Skoraj 46% vseh registriranih imen domen je .com domena.

Zato si uporabniki lažje zapomnijo domensko ime .com kot katero koli drugo razširitev domene. Zaradi priljubljenosti domenskih imen .com so tudi lažje blagovne znamke, promocije in vam pomagajo pri razvoju vašega podjetja.

Če želite narediti kakršno koli poslovno spletno stran, potem vedno uporabite razširitev domenskega imena .com. Svojemu spletnemu mestu daje znan naslov in vaše podjetje izgleda bolj profesionalno in uveljavljeno.

Zdaj je težava v tem, da so .com imena domen tako priljubljena, da se zdi, da so že vsi dobri. Vendar pa obstaja še veliko pametnih načinov, kako pridobiti popolno ime domene .com.

Tu je nekaj nasvetov za izbiro najboljšega .com domena.

  • Ime vaše domene mora predstavljati vaše podjetje in kaj počnete. Na primer, stargardeningservices.com je boljši od starservices.com
  • Če ste vzeli želeno ime domene, lahko pred njim ali za njim dodate majhne besede, da bo edinstveno. Na primer, stargardeninghouston.com
  • Poskrbite, da bo vaše ime domene enostavno izgovoriti. V imenu svoje domene ne uporabljajte vezajev ali številk.
  • Izkoristite prednosti spletnih generatorjev domen. Ta brezplačna orodja vam bodo pomagala pri oblikovanju pametnih domenskih idej, ki so edinstvene in še vedno na voljo.

Potrebujete več pomoči? Oglejte si naš članek o tem, kako izbrati najboljše ime domene za vaše spletno mesto s praktičnimi nasveti in dejanskimi primeri.

Kdaj morate uporabiti Neto razširitev domene?

Če želite ponuditi internet, mreženje, gostovanje baz podatkov, gostovanje e-pošte ali podobne storitve, uporabite domensko ime .net.

Še vedno lahko uporabite domensko ime .net, če ustreza vaši blagovni znamki. Vendar pa boste potrebovali nekaj resnega marketinškega talenta, da to odpravite.

Behance.net je na primer priljubljena spletna skupnost oblikovalcev, ki uspešno uporablja razširitev domene .net za svoje spletno mesto. To jim ustreza, ker so želeli biti mreža umetnikov, oblikovalcev in podjetij, ki iščejo talent.

Skoraj 4% vseh registriranih imen domen uporablja razširitev domene .net. Registrator domene je začel predstavljati .net in druge razširitve domenskega imena kot alternativo .com, kar lahko daje vtis, da se pogosteje uporablja, kot je v resnici..

Prvotno naj bi šlo za razširitev domene za ponudnike internetnih in mrežnih storitev. Mnoga resnična in znana internetna podjetja še vedno uporabljajo predvsem svoje domene .com za posel. Na primer, če vas obiščete comcast.net, vas boste preusmerili na novo spletno mesto .com.

Zdaj si lahko mislite, da je 4% kar precej domenskih imen (približno 14 milijonov v času pisanja tega članka). Kdo še uporablja domenska imena .net?

Mnoga podjetja registrirajo razširitev domene .net za svojo blagovno znamko, tako da kdo drug ne bi mogel kršiti njihovega imena podjetja.

Nekatera podjetja so ga začela uporabljati, ker niso mogla dobiti želenega domenskega imena .com. Večina teh podjetij se kmalu prenese na razširitev domene .com, vendar obdržijo .net ime domene iz tehničnih in pravnih razlogov.

Com proti Net – Kateri je boljši za SEO?

Veliko naših uporabnikov nas sprašuje, katera razširitev domene jim bo pomagala pri višji uvrstitvi. Če sprašujete med storitvami Net in Com, izbira katerega koli od njih ne bo vplivala na vašo SEO.

Iskalniki bodo obe razširitvi domen obravnavali enako. Morali se boste osredotočiti samo na najboljše prakse SEO in ustvariti koristno ciljno vsebino, da se uvrstite višje.

Dejanski pomemben del bo samo ime vaše domene, ne pa razširitev. Na primer, stargardeningservices.com se bo uvrstil bolje od starservices.net, ker vsebuje ključno besedo, ki jo ljudje lažje iščejo.

Kako kupiti ime domene?

Obstajata dva načina za pridobitev imena domene. Izberete lahko tistega, ki vam najbolj ustreza.

1. Pridobite BREZPLAČNO ime domene z Bluehost

Če želite narediti spletno stran, potem boste potrebovali tudi spletno gostovanje. Glejte naš članek o razliki med domenskim imenom in spletnim gostovanjem.

Običajno boste za ime domene plačali 14,99 USD na leto in za gostovanje 7,99 USD / mesec. Če zdaj šele začenjate, potem to zveni kot veliko denarja.

Na srečo ljudje na Bluehostu uporabnikom WPBeginner ponujajo brezplačno ime domene in 60% popust na gostovanje.

→ Kliknite tukaj, da uveljavite svoje brezplačno ime domene ←

2. Registrirajte ime domene

Če ne želite ustvariti spletnega mesta, lahko še vedno registrirate ime domene in pozneje naredite spletno mesto.

Priporočamo uporabo GoDaddy. So največje podjetje za registracijo domenskih imen na svetu, ki trenutno upravlja 72+ milijonov domenskih imen.

Podrobna navodila po korakih najdete v našem članku o tem, kako registrirati ime domene.

Upamo, da vam je ta članek pomagal spoznati razliko med razširitvami imena com in neto domene. Morda boste želeli videti tudi naš korak za korakom navodila o tem, kako začeti blog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me