Kaj je Akismet in zakaj ga morate začeti uporabljati takoj

Vsaka WordPress namestitev ima dva vnaprej nameščena vtičnika. Eden od njih je Akismet, ki je zagotovo na našem seznamu must have WordPress vtičnikov. Čeprav je Akismet že vnaprej nameščen, se privzeto ne aktivira. Za aktivacijo boste morali izvesti nekaj dodatnih korakov. V tem članku bomo razložili, kaj je Akismet in zakaj ga morate začeti uporabljati takoj. Pokazali vam bomo tudi, kako lahko na svojem spletnem mestu WordPress nastavite Akismet.


Kaj je Akismet?

Akismet je storitev filtriranja neželene pošte. Ime Akismet prihaja iz podjetja Automattic in Kismet. Podjetje Auttomatic je podjetje, ki stoji za Akismetom, ustanovil pa ga je soustanovitelj WordPressa Matt Mullenweg. Akismet lovi komentarje bloga in pingback neželeno pošto z uporabo svojih algoritmov. Ta algoritem se uči iz svojih napak in iz dejanj sodelujočih spletnih mest. Na primer, ko številna spletna mesta začnejo poročati o podobni vsebini kot neželena pošta, se bo Akismet v prihodnosti naučil prepoznati tovrstno vsebino kot SPAM. Od 14. junija 2013 je Akismet ujel več kot 83 milijard neželeni komentarji.

Zakaj bi morali uporabljati Akismet?

Na priljubljenih spletnih mestih bi lahko količina neželenih komentarjev dosegla kar 85%. To pomeni, da je od vsakih 100 komentarjev le 15 legitimnih. Zmerjanje komentarjev je zamudno opravilo in Akismet vam lahko prihrani ure. Akismet bo zabeležil neželene komentarje, preden bo v čakalni vrsti za moderiranje pristal. To vam omogoča, da svojo energijo usmerite v moderiranje komentarjev resničnih uporabnikov.

Kritika uporabnikov

Uporabniki so v preteklosti kritizirali Akismet zaradi lažnih pozitivnih rezultatov. Lažni pozitivni komentarji so legitimni komentarji, ki jih Akismet označi za neželeno. To se lahko zgodi iz različnih razlogov. Eden najpogostejših razlogov je, če je komentar uporabnika v številnih blogih označen kot neželena pošta, potem bi se Akismet naučil vse komentarje tega uporabnika označiti za neželene. Kot vsaka druga avtomatizirana platforma tudi Akismet ni popoln, je pa najboljši tam.

Kako vedeti, ali je bil vaš komentar zaznan kot neželena pošta

Če je vaš komentar Akismet označil za neželeno, potem ne boste videli obvestila o čakanju zmernosti, kot bi ga običajno. Če na spletnem mestu pošljete komentar in ne vidite besedila komentarja skupaj z obvestilom, ki čaka na zmernost, se morate nemudoma obrniti na skrbnika spletnega mesta. Pomagajo lahko izvleči vaš komentar iz neželene pošte in nadure se bo Akismet učil iz njegovih napak.

Kako nastaviti Akismet v programu WordPress

Najprej morate iti Vtičniki in aktivirajte Akismet.

Aktivirajte Akismet v WordPressu

Po aktiviranju Akismet doda novo menijsko točko na Vtičniki »Konfiguracija Akismet. S klikom na Konfiguracijo Akismet se odpre zaslon Konfiguracija Akismet. Na tej strani boste morali vnesti svoj ključ Akismet API. Pustite to stran odprto in odprite novo okno brskalnika. Na to stran se bomo vrnili po ustvarjanju ključa API za Akismet.

Kako pridobiti ključ API za Akismet

Če želite na svojem spletnem mestu nastaviti Akismet, potrebujete ključ API. Pojdite na spletno mesto Akismet in kliknite na gumb za tipko WordPress.

Pridobite ključ Akismet za svoje spletno mesto WordPress

Odprlo vas bo stran z načrti in cenami Akismet. Akismet je brezplačen za nepridobitna in osebna spletna mesta. Za poslovna spletna mesta so na voljo različni načrti in paketi. Izberite možnost, ki vam najbolj ustreza. Cene so postavljene po sistemu časti, zato se teoretično lahko umaknete z osebnim načrtom na mestu z majhnim prometom. Ne glede na načrt, ki ga izberete, bodo preostali koraki podobni. Za nadaljevanje kliknite na gumb Prijava.

Izberite naročninski načrt Akismet za svoje spletno mesto

S klikom na prijavo vas bo preusmeril na naslednji zaslon, na katerem se boste morali prijaviti z WordPress.com. WordPress.com je storitev gostovanja spletnih dnevnikov podjetja Automattic, istega podjetja, ki vam prinaša Akismet. Vendar WordPress.com ni isto kot vaše spletno mesto, ki ga gostuje WordPress.org. Če želite več informacij, si oglejte samostojno gostovanje WordPress.org v primerjavi z brezplačnim WordPress.com [Infograph] in kako sta WordPress.com in WordPress.org povezana. Račun za WordPress.com lahko ustvarite brez ustvarjanja spletnega dnevnika. Za nadaljevanje kliknite na gumb Prijavi se z gumbom WordPress.com. Odprlo se bo pojavno okno s preprostim prijavnim obrazcem.

Akismet se prijavite z računom WordPress.com

Če že imate račun za WordPress.com, potem lahko kliknete na povezavo Že imam račun za WordPress.com. Če nimate računa WordPress.com, preprosto izpolnite podrobnosti in ustvarite enega.

Ko je preverjanje pristnosti z WordPress.com končano, boste prejeti nazaj na spletno mesto Akismet. Tam boste morali navesti nekaj podrobnosti o uporabniku skupaj s podatki o plačilu. Če ste izbrali brezplačni načrt, preprosto povlecite znesek cene na 0 USD.

Stran za prijavo in plačilo Akismet

Kliknite gumb za nadaljevanje in preusmerjeni boste na zaslon, ki prikazuje ključ API-ja. Od Akismet-a boste prejeli tudi e-poštno sporočilo, ki vsebuje vaš ključ API.

Kopirajte svoj ključ Akismet API

Ne pozabite, ključ API je kot geslo. Ne delite je z nikomer. Če izgubite ali pozabite svoj ključ API, lahko vedno obiščete Akismet.com in kliknete gumb za prijavo, da odprete stran svojega računa. Po prijavi bo vaš ključ Akismet API skrit. Za prikaz vašega ključa API kliknite povezavo Razkrij.

Kadar koli dobite svoj ključ Akismet API s strani računa Akismet

Uporaba ključa Akismet API v WordPressu

Kopirajte ključ API Akismet in se vrnite na skrbniško območje spletnega mesta WordPress. Pojdi do Vtičniki »Konfiguracija Akismet in prilepite ključ API. Ostale možnosti na tem zaslonu so izbirne. Ko kliknete gumb Posodobi možnosti, bo Akismet zdaj preveril vaš ključ in prikazal sporočilo o uspehu:

Akismet je vse pripravljen in pripravljen na lov na neželeno pošto

Prikaz statistike Akismet na zadnji in sprednji strani vašega spletnega mesta

Po prijavi na svoje spletno mesto WordPress boste videli pregled Akismet statistike. Prikazalo vam bo število komentarjev neželene vsebine, ki jih je ujel Akismet, in koliko jih je trenutno v čakalni vrsti za neželeno pošto. Zelo priporočljivo je, da si občasno ogledate čakalno vrsto neželene pošte, da ne boste zamudili legitimnega komentarja, ki bi bil po pomoti izbrisan.

Pregled statistike Akismat na nadzorni nadzorni plošči WordPress admin

Podroben pregled statistike Akismat je na voljo pod Nadzorna plošča »Akismat Stats točka menija. S klikom nanj boste prikazali podrobne statistike komentarjev neželene pošte in pršutov na svojem spletnem mestu. Ogledate si lahko tudi število neželenih komentarjev, ki jih je Akismet ujel, odkar ga je aktiviral.

Podrobna statistika Akismet za komentarje Ham in Spam na vaši spletni strani

Če želite prikazati število neželenih komentarjev, ki jih je Akismet ujel na vašem spletnem mestu, lahko uporabite pripomoček Akismet. Pojdi do Videz »gradniki, povlecite in spusti Akismet Widget na svojo stransko vrstico.

Gradnik Akismet za prikaz števila neželenih komentarjev, ki jih je ujel vtičnik

Upamo, da vam je ta članek pomagal postaviti Akismet na svoje spletno mesto, pridobiti ključ Akismet API in izvedeti, zakaj je Akismet pomemben. Neželeni komentarji so velika težava, s katero se srečujejo številna spletna mesta WordPress. Ko bo vaše spletno mesto raslo, boste ugotovili, da potrebujete druge možnosti, da skupaj z Akismetom sodelujete pri zmanjšanju količine neželene pošte. Na primer, lahko v WordPressu z medenico blokirate neželene komentarje. Ker večina pošiljateljev neželene pošte želi pustiti neželene povezave na vašem spletnem mestu, lahko odstranite polje URL spletnega mesta iz obrazca za komentar WordPress, kot smo ga. Sestavili smo tudi seznam nasvetov in orodij za boj proti neželeni komentarji v WordPressu. Za vprašanja in povratne informacije pustite komentar spodaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map