Kaj je blog in kako se razlikuje od spletnega mesta? (Pojasnilo)

Pogosto nas bralci sprašujejo, kaj je blog in kako se razlikuje od spletnega mesta? Če razmišljate o ustvarjanju spletnega dnevnika ali spletnega mesta, vam bo razumevanje teh pogojev pomagalo doseči cilje.


V tem priročniku za začetnike bomo razložili, kaj je blog in kako se razlikuje od običajnega spletnega mesta. Govorili bomo tudi o scenarijih uporabe, s primeri iz resničnega sveta in njihovih koristih.

Kaj je blog in kako se razlikuje od spletnega mesta?

Kaj je blog?

Blog je vrsta spletnega mesta, kjer je vsebina predstavljena v obratnem kronološkem vrstnem redu (najprej se pojavijo novejše vsebine). Vsebino spletnega dnevnika pogosto imenujejo vnosi ali “objave na spletnem dnevniku”.

Bloge običajno vodi posameznik ali majhna skupina ljudi, da informacije predstavijo v pogovornem slogu. Vendar pa zdaj obstaja veliko korporativnih blogov, ki proizvajajo veliko informativnih vsebin in vsebin v slogu vodenja.

Stran spletnega dnevnika, ki prikazuje objave

Običajne objave na spletnem dnevniku imajo tudi razdelek s komentarji, v katerem lahko uporabniki odgovori na članek.

Zgodovina blogov

Sredi 90-ih so se spletni dnevniki razvijali iz spletnih dnevnikov in dnevnikov. Takrat so uporabniki interneta že vodili osebne spletne strani, na katerih so objavljali redne posodobitve o svojem osebnem življenju, razmišljanju in družbenih komentarjih.

Izraz spletni dnevnik je bil prvič uporabljen v poznih 90. letih, ki je pozneje postal „spletni dnevnik“, nato „blogiramo“ in nazadnje samo „blog“.

Zaradi vse večjega števila takšnih spletnih strani se je začelo pojavljati več orodij, ki so uporabnikom olajšali ustvarjanje spletnih dnevnikov in blogov. Ta orodja so pomagala popularizirati bloganje in tehnologijo naredila dostopno netehničnim uporabnikom.

Leta 1999 se je začela uporabljati priljubljena spletna stran Blogger.com, ki jo je pozneje Google pridobil februarja 2003.

Istega leta je WordPress maja 2003 izdal svojo prvo različico kot platformo za bloganje.

Danes je WordPress najbolj priljubljena platforma za bloganje na svetu, ki poganja več kot 30% vseh spletnih mest v internetu.

Kakšna je razlika med spletnim mestom in spletnim mestom?

Blogi so vrsta spletnega mesta. Edina resnična razlika med spletnim dnevnikom in drugimi vrstami spletnega mesta je, da se dnevniki redno posodabljajo z novo vsebino, ki je prikazana v obratnem kronološkem vrstnem redu (najprej novejše objave).

Značilna spletna mesta so statične narave, kjer je vsebina organizirana na straneh in se ne posodablja pogosto. Medtem ko je blog dinamičen in se običajno posodablja pogosteje. Nekateri blogerji objavijo več novih člankov na dan.

Blogi so lahko del večjega spletnega mesta. Podjetja imajo pogosto spletni del spletnega dnevnika, v katerem redno ustvarjajo vsebine za informiranje in izobraževanje svojih strank.

WordPress lahko uporabite za ustvarjanje spletnega mesta in spletnega dnevnika, zato veliko lastnikov podjetij uporablja WordPress za izdelavo spletnega mesta za mala podjetja.

Preprosto povedano, vsi blogi so lahko spletna stran ali del spletnega mesta. Vseh spletnih mest pa ne moremo imenovati blogi.

Na primer, WPBeginner je blog in spletno mesto. Naše spletno mesto ima drugo vsebino, ki je objavljena v obliki, ki ni blog, kot so glosar, o nas in kontaktnih straneh.

Vsebine, ki niso blogi na spletnem mestu spletnega dnevnika

Zdaj pa poglejmo še en primer. Tokrat spletna stran z imenom Awesome Motive. To je poslovno spletno mesto in pripada družbi za upravljanje WPBeginner.

Super motiv

Nima spletnega dnevnika in nobene vsebine, objavljene v zaporednem vrstnem redu. Na straneh organizira in predstavlja informacije o podjetju in zbira povratne informacije uporabnikov z dodajanjem obrazca za stik.

Prav tako lahko rečete, da imajo blogi članke, ki so organizirani z uporabo kategorij in oznak. Po drugi strani pa spletna mesta uporabljajo strani za organiziranje in prikaz vsebine.

Blog ali spletna stran – katera je boljša?

Kot začetnika se morda sprašujete, ali bi morali začeti blog ali spletno stran, katera je boljša? Če sem iskren, je odgovor na to vprašanje res odvisen od tega, kakšni so vaši cilji.

Mnoga mala podjetja po vsem svetu imajo tradicionalna spletna mesta, sestavljena iz samo strani in nobenega bloga. Tako majhna spletna mesta so pogosto narejena tako, da ustvarijo informativno spletno prisotnost za podjetje, organizacijo ali posameznika.

Po drugi strani vse več podjetij uresničuje potencial bloga v svoji marketinški strategiji. Na tradicionalna spletna mesta dodajajo ločen del spletnega dnevnika in ga uporabljajo za več prometa od iskalnikov.

Vzemite OptinMonster, to je programska oprema za generiranje svinca, njihovo spletno mesto pa ima tradicionalne prodajne strani, ki prikazujejo njihov izdelek in njegove lastnosti.

Spletno mesto in blog OptinMonster

Imajo tudi informativni blog, na katerem učijo uporabnike, kako izboljšati konverzije in doseči več potencialnih strank. To jim pomaga pri pokrivanju ključnih besed v panogi, da dobijo brezplačen promet iz iskalnikov in dosežejo večjo prodajo.

Tudi če ste podjetje, nepridobitna organizacija ali strokovnjak, vam lahko dodajanje bloga na vaše spletno mesto pomaga doseči cilje.

Kakšna je razlika med objavami na spletnem dnevniku in stranemi?

WordPress je najbolj priljubljena platforma za bloganje in močan sistem za upravljanje vsebin. Privzeto je na voljo dve vrsti vsebine: objave in strani. Pogosto se začetniki zmedejo med obema.

Objave na spletnem dnevniku so prikazane v obratnem kronološkem vrstnem redu (najnovejše do najstarejše) na vaši spletni strani spletnega dnevnika, ker so pravočasne vsebine, kar pomeni, da bodo uporabniki morali kopati globlje, da si ogledajo starejše objave.

Strani so statična enkratna vsebina, kot so vaša stran, stran s stiki, stranmi s proizvodi ali storitvami, domača stran in več.

Če želite izvedeti več, glejte vodnik za začetnike o razliki med objavami in stranmi.

Strani se običajno uporabljajo za ustvarjanje strukture in postavitve spletnega mesta. Tudi spletni dnevniki imajo lahko strani ob sebi (glejte naš seznam pomembnih strani, ki jih mora imeti vsak blog).

Zakaj ljudje Blog? Kakšne so prednosti bloganja?

Vsak posamezni bloger ima svojo motivacijo za bloganje. Mnogi od njih ga uporabljajo kot alternativo za vodenje dnevnika ali dnevnika. Blogging jim ponuja prizorišče za skupno rabo svoje kreativnosti in idej širšemu občinstvu.

Najboljše blagovne znamke in podjetja ustvarjajo bloge za izobraževanje svojih strank, deljenje novic in doseganje širšega občinstva. Bloganje je bistven del strategije spletnega trženja za številna podjetja.

Sledi le nekaj prednosti bloganja.

  • Ponuja pot, s katero lahko organizirate svoje misli in ideje
  • Omogoča vam, da pokažete svoje sposobnosti, ustvarjalnost in talente
  • Pomagajte posameznikom, da postanejo avtoriteta v svoji panogi
  • Pomaga pri druženju z zanimivimi podobno mislečimi v spletu
  • Mnogi blogerji zaslužijo od svojih blogov z različnimi metodami zaslužka
  • Podjetja uporabljajo bloganje, da na svoja spletna mesta pripeljejo več potencialnih strank
  • Nepridobitniki lahko s spletnimi dnevniki osveščajo, vodijo kampanje za družbene medije in vplivajo na javno mnenje

Kakšni so primeri dobrih blogov?

Bloganja je ogromno!

Milijoni posameznikov in podjetij z vsega sveta imajo bloge. To pomeni, da obstajajo blogi o skoraj vsaki temi, na katero se lahko domislite.

Tu je nekaj dobrih blogov, ki jih lahko preverite kot primer. Izbrali smo najboljše bloge v različnih panogah, da bi vam predstavili, kako raznoliki so blogi.

1. Ščepec Yuma

Ščepec Yuma

Pinch of Yum je eden najbolj priljubljenih spletnih dnevnikov z živili in recepti. S strani učiteljice Lindsay, srednješolske učiteljice, ji je blog omogočil, da je zapustila svoje delovno mesto in postala blogerka s polnim delovnim časom.

2. Starši

WeTheParents

WeTheParents je priljubljen blog o starševstvu, ki ga vodita Neve in Keane (starši). Mame in očke delijo nasvete za starševstvo in med tem zaslužijo z zaslužkom za izdelke, ki jih priporočajo.

3. Nosili smo kaj

Nosili smo kaj

Začela Danielle Bernstein, We Wore What je priljubljen modni blog. Z več kot 1,5 milijona sledilcev zajema vse, od mode do notranje opreme do moških oblačil.

4. Nerd Fitness

Nerd Fitness

Fitnes blog, ki ga je začel Steve Kamb, Nerd Fitness je namenjen pomagati ljudem, da ostanejo v formi. Ponuja nasvete o fitnesu, motivacijo, podporo, prehrano in nasvete za vadbo.

5. Izgubljeni z namenom

Izgubljeni z namenom

Priljubljen blog o potovanjih, ki ga vodi Alex, ki deli svoja potovanja, medtem ko ponuja potovalne nasvete, nasvete in vodnike za druge nahrbtnike.

6. Drobni Buda

Drobni Buda

Majhen Buddha je blog o osebnem razvoju, ki ga je ustvarila Lori Deschene. Blog objavlja vsebino o sreči, ljubezni, odnosih, pozornosti, duhovnosti, preprostosti, minimalizmu, prepuščanju in še več.

Obstaja veliko več odličnih blogov na veliko različnih tem. Oglejte si naš seznam najbolj priljubljenih vrst spletnih dnevnikov za še nekaj idej.

Kako blogerji zaslužijo?

Običajno ljudje blogerji mislijo kot hobi. Nekateri izmed njih so, a veliko število blogerjev zasluži iz svojih blogov. To jim omogoča, da se bolj osredotočijo na svoj blog, zapustijo vsakodnevna opravila in ustvarijo uspešna spletna podjetja.

Uspešnejši blogerji lahko iz svojih blogov ustvarijo šestmestne, sedemmestne in celo osemštevilčne dohodke.

Spodaj je nekaj načinov, ki jih večina blogerjev uporablja za svoj denar:

Najpogostejši in verjetno najlažji način zaslužka na spletu je s prikazovanjem oglasov. Vendar pa kot nov bloger ne boste mogli neposredno kontaktirati oglaševalcev ali jih sami upravljati.

Tukaj prihaja Google AdSense. Skrbi za iskanje oglasov, njihovo prikazovanje, zbiranje plačil od oglaševalcev in pošiljanje teh plačil za majhen rez.

Mnogi blogerji zaslužijo tudi s partnerskim trženjem. V bistvu priporočajo izdelke na svojih spletnih mestih in zaslužijo provizijo, ko uporabniki kupujejo te izdelke.

Druge običajne metode zaslužka vključujejo članstvo, prodajo spletnih tečajev ali dodajanje spletne trgovine na blog.

Oglejte si naš seznam preizkušenih načinov, kako zaslužiti denar na spletu s svojega bloga za nekaj več primerov.

Na voljo imamo tudi seznam spletnih poslovnih idej, ki jih lahko preprosto zaženete in ki jih lahko preverite.

Lahko kdo začne blog?

Da, vsak, ki želi začeti blog, to zlahka stori.

V prvih dneh bloganja so uporabniki potrebovali veščine kodiranja, da so svoje dnevnike celo posodobili. Zdaj obstaja veliko orodij, ki vam omogočajo enostavno ustvarjanje bloga, ne da bi kdaj napisali kodo. Če lahko usmerite in kliknete, lahko blog sestavite v nekaj minutah.

Izbira napačne platforme za bloganje za začetek bloga je najpogostejša napaka, ki jo storijo začetniki. Ker pa ste tukaj, te napake ne boste delali.

Priporočamo uporabo WordPress-a. Je najbolj priljubljena platforma za bloganje in oblikovanje spletnih mest na svetu. Več kot 30% vseh spletnih strani v internetu je zgrajenih s pomočjo WordPressa, samo tako lahko dobite predstavo o tem, kako priljubljena je.

Obstajata dve vrsti WordPress-a: WordPress.com, ki je gostujoča rešitev, in WordPress.org, znana tudi kot WordPress, ki ga gostuje sam. Za več podrobnosti glejte naš vodnik o razliki med WordPress.com in WordPress.org.

Priporočamo uporabo WordPress.org, saj vam omogoča takojšen dostop do vseh funkcij WordPress. Omogoča vam tudi enostavno zaračunavanje denarja na svojem blogu brez kakršnih koli omejitev.

Želite izvedeti več o WordPressu? Oglejte si naš celoten pregled WordPress-a za podrobno razčlenitev njegovih funkcij.

Za začetek lastnega spletnega dnevnika WordPress.org boste potrebovali naslednje stvari.

  • Ime domene (to bo naslov vašega spletnega dnevnika in uporabniki, ki jih bodo v brskalnik vnesli, da ga obiščejo. Na primer, wpbeginner.com)
  • Račun za gostovanje spletnega mesta (v njem bodo datoteke vašega spletnega dnevnika)
  • 20 minut vašega časa

Običajno vas bo ime domene stalo približno 14,99 USD na leto, spletna stran pa 7,99 USD mesečno. Če zdaj šele začenjate, se vam zdi to veliko denarja.

K sreči se Bluehost strinja, da bo uporabnikom WPBeginner ponudil brezplačno domeno in popust na gostovanje. So eno največjih gostujočih podjetij na svetu in jih WordPress uradno priporoča.

V bistvu boste lahko začeli za 2,75 dolarja na mesec.

Po nakupu gostovanja se lahko obrnete na naš vodnik o tem, kako začeti blog za popolna navodila po korakih.

Upamo, da je ta članek pomagal odgovoriti na vaša vprašanja o tem, kaj je blog in kakšna je razlika med spletnim dnevnikom in spletnim mestom. Morda boste želeli videti tudi naš seznam najbolj uporabnih orodij za upravljanje in rast vašega spletnega dnevnika WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me