Kaj je XML Sitemap? Kako ustvariti zemljevid spletnega mesta v WordPressu?

Se sprašujete, kaj je XML zemljevid spletnega mesta in kako ga dodati na svoje spletno mesto WordPress?


Zemljevid spletnega mesta XML pomaga iskalnikom, da lažje krmarijo po vsebini vašega spletnega mesta. Omogoči jim seznam vse vaše vsebine v strojno berljivi obliki.

Za razliko od običajnega spletnega mesta, ki je narejen za ljudi, zemljevid spletnega mesta XML običajno ni viden obiskovalcem vašega spletnega mesta.

V tem članku bomo razložili, kaj je XML zemljevid mesta in kako enostavno ustvariti zemljevid spletnega mesta v WordPressu.

Kaj je XML zemljevid spletnega mesta in kako ga ustvariti za svoje WordPress spletno mesto

Kaj je XML Sitemap?

Zemljevid spletnega mesta XML je datoteka, ki vsebuje vso vsebino vašega spletnega mesta v obliki XML, zato lahko iskalniki, kot je Google, preprosto odkrijejo in indeksirajo vašo vsebino.

Na začetku 2000-ih let so vladna spletna mesta na svojih glavnih straneh imela povezavo z naslovom »Zemljevid strani«. Ta stran je običajno vsebovala seznam vseh strani na tem spletnem mestu.

Medtem ko nekatere spletne strani še danes uporabljajo zemljevide HTML, se je uporaba zemljevidov na splošno razvijala.

Danes so zemljevidi spletnih strani objavljeni v obliki XML namesto HTML, njihova ciljna skupina so iskalniki in ne ljudje.

V bistvu je zemljevid spletnega mesta XML način, kako lastniki spletnih strani povedo iskalnikom o vseh straneh, ki obstajajo na njihovem spletnem mestu.

Iskalnikom tudi pove, katere povezave na vašem spletnem mestu so pomembnejše od drugih in kako pogosto posodabljate svoje spletno mesto.

Čeprav zemljevidi XML ne bodo zvišali uvrstitve v iskalnikih, omogočajo iskalnikom, da bolje pregledajo vaše spletno mesto. To pomeni, da lahko najdejo več vsebine in jo začnejo prikazovati v rezultatih iskanja, s čimer imajo včasih višje uvrstitve.

Zakaj potrebujete zemljevid XML?

Zemljevidi spletnih mest so z vidika optimizacije iskalnikov (SEO) izredno pomembni.

Preprosto dodajanje spletnega mesta ne vplivajo na uvrstitve pri iskanju. Če pa na vašem spletnem mestu obstaja stran, ki ni indeksirana, potem zemljevid spletnega mesta omogoča, da iskalniki o tej strani obvestijo.

Zemljevidi spletnih mest so izredno uporabni, ko prvič začnete blog ali ustvarjate novo spletno mesto, ker večina novih spletnih mest nima povratnih povezav. Tako iskalniki težje odkrijejo vso njihovo vsebino.

Zato iskalniki, kot sta Google in Bing, omogočajo novim lastnikom spletnih strani, da v svojih orodjih za spletne skrbnike predložijo zemljevid spletnega mesta. To omogoča, da njihovi boti iskalnikov enostavno odkrijejo in indeksirajo vašo vsebino (več o tem kasneje).

Zemljevidi spletnih strani so prav tako pomembni za uveljavljena priljubljena spletna mesta. Omogočajo vam, da poudarite, kateri del vaših spletnih mest je pomembnejši, kateri deli se pogosteje posodabljajo itd., Zato lahko iskalniki vaše vsebine ustrezno obiščejo in indeksirajo.

To pomaga izboljšati splošno prepoznavnost vašega spletnega mesta na lestvicah iskalnikov.

Kako ustvariti zemljevid spletnega mesta v WordPressu?

Obstaja več načinov za ustvarjanje spletnega mesta XML v WordPressu. Pokazali vam bomo dve priljubljeni metodi za ustvarjanje spletnega mesta XML v WordPressu in lahko izberete tistega, ki vam najbolj ustreza.

Metoda 1. Ustvarjanje spletnega mesta XML v WordPressu z uporabo Yoast SEO

Najlažji način za ustvarjanje spletnega mesta XML v WordPressu je z uporabo vtičnika Yoast SEO.

To je najboljši vtičnik WordPress SEO na trgu, ki vam ponuja celovit nabor orodij za optimizacijo vaših objav na spletnem dnevniku za SEO.

Najprej morate namestiti in aktivirati vtičnik Yoast SEO. Za več podrobnosti glejte naš korak za korakom navodila za namestitev vtičnika WordPress.

Po aktivaciji pojdite na SEO »Splošno stran in preklopite na zavihek »Funkcije«. Od tu se morate pomakniti navzdol do možnosti »XML Sitemap« in se prepričati, da je vklopljen.

Možnost spletnega mesta Yoast SEO XML

Nato kliknite gumb za shranjevanje sprememb, da shranite spremembe.

Če želite preveriti, ali je Yoast SEO ustvaril zemljevid spletnega mesta XML, lahko kliknete ikono vprašalnika poleg možnosti spletnega mesta XML na strani..

Oglejte si zemljevid XML, ki ga je ustvaril vtičnik Yoast SEO

Po tem kliknite povezavo »Oglejte si zemljevid XML«, če si želite ogledati zemljevid XML v živo, ki ga je ustvaril Yoast SEO.

Zemljevid spletnega mesta XML lahko najdete tudi tako, da preprosto dodate sitemap_index.xml na koncu svojega spletnega naslova. Na primer:

https://www.example.com/sitemap_index.xml

Zemljevid spletnega mesta Yoast SEO

Yoast SEO ustvarja več zemljevidov spletnih strani za različne vrste vsebine. Privzeto bo ustvaril zemljevide spletnih mest za objave, strani, avtorja in kategorije.

Če upravljate spletno trgovino z WooCommerce, potem bo ustvaril tudi zemljevid spletnega mesta za vaše izdelke.

Ko pa pošljete zemljevid spletnega mesta v iskalnike, morate predložiti samo glavno datoteko indeksa zemljevidov. Pokazali vam bomo, kako to storiti pozneje v tem članku.

2. način 2. Ustvarjanje spletnega mesta XML v WordPressu z uporabo vtičnika Google XML Sitemaps

Ta metoda je priporočljiva za uporabnike, ki ne želijo uporabljati funkcije XML Sitemaps za Yoast SEO.

Najprej morate vstaviti in aktivirati vtičnik Google XML Sitemaps. Za več podrobnosti glejte naš korak za korakom navodila za namestitev vtičnika WordPress.

Po vklopu vtičnik samodejno ustvari zemljevid XML za vaše spletno mesto. Ogledate si ga lahko tako, da na naslov spletnega mesta preprosto dodate sitemap.xml. Na primer:

https://www.example.com/sitemap.xml

Zemljevid spletnega mesta, ki ga ustvarja Google XML vtičnik spletnega mesta

Vtičnik deluje brez težav za večino spletnih dnevnikov in poslovnih spletnih mest. Kljub temu morate še vedno pregledati nastavitve vtičnikov, da se prepričate, da vam nič ne manjka.

Preprosto, pojdite na Nastavitve »XML-zemljevid spletnega mesta stran za konfiguracijo vtičnika.

Nastavitve vtičnika za Google XML Sitemap

Na vrhu vam bo vtičnik dal informacije o stanju. Če vtičnik ne more poklicati nobenega iskalnika, vas bo obvestil.

Pregledate lahko osnovne možnosti, pri katerih lahko vtičnik onemogočite pri obveščanju iskalnikov, povečate omejitev pomnilnika PHP in še več. Privzete nastavitve bi delovale za večino gostovanj v okolju WordPress.

Nato boste videli razdelek o dodatnih straneh. Tu lahko ročno dodate strani v zemljevid spletnega mesta XML. To je koristno, če ima vaše spletno mesto statične strani HTML, ki jih ni ustvaril WordPress CMS.

Ročno dodajte strani

Po tem lahko prilagodite, kako vtičnik daje prednost objavam. Privzeto uporablja število komentarjev, da izračuna prednost objave.

Prednostna objava

Naslednja dva dela strani z nastavitvami vtičnika omogočata, da vsebino in vsebino izključite iz spletnega mesta WordPress. Če na primer vodite trgovino za e-trgovino, bi želeli na svoj zemljevid spletnega mesta vključiti vrsto vsebine »Izdelki«..

Vključite ali izključite vsebino iz spletnega mesta

Po tem lahko prilagodite pogostost in prednost vsebine spletnega mesta. Spreminjanje teh vrednosti iskalni iskalniki štejejo za namig, zato se lahko odločijo, da bodo tem oznakam sledili ali jih prezrli na podlagi njihovih meril.

Nastavite pogostost in prednost vsebine spletnega mesta

Končno ne pozabite klikniti gumba »Posodobi možnosti«, da shranite spremembe.

Kako sporočiti iskalnikom o zemljevidih ​​spletnih mest?

Iskalniki so zelo pametni pri iskanju spletnega mesta. Vsakič, ko objavite novo vsebino, se Googlu in Bingu pošlje ping, ki ju obvesti o spremembah na spletnem mestu.

Vseeno priporočamo, da zemljevid zemljevida pošljete ročno in tako zagotovite, da ga bodo iskalniki našli.

Predložitev spletnega mesta XML Googlu

Google Search Console je brezplačno orodje, ki ga ponuja Google, s pomočjo katerega lahko lastniki spletnih strani spremljajo in vzdržujejo prisotnost svojega spletnega mesta v Googlovih rezultatih iskanja.

Če dodate zemljevid spletnega mesta na Google Search Console, lahko hitro odkrijete svojo vsebino, tudi če je vaše spletno mesto povsem novo.

Najprej morate obiskati spletno mesto Google Search Console in se prijaviti za račun.

Po tem boste morali izbrati vrsto lastnosti. Izberete lahko domeno ali predpono URL-ja. Priporočamo, da izberete predpono URL, saj jo je lažje nastaviti.

Izberite vrsto lastnosti

Vnesite URL svojega spletnega mesta in kliknite gumb za nadaljevanje.

Nato boste morali preveriti lastništvo spletnega mesta. Videli boste več načinov za to, priporočamo uporabo oznake HTML.

Google Search Console preveri lastništvo spletnega mesta

Preprosto kopirajte kodo na zaslon in pojdite na skrbniško območje svojega spletnega mesta WordPress.

Od tu morate namestiti in aktivirati vtičnik Insert Headers and Footers. Za več podrobnosti glejte naš korak za korakom navodila za namestitev vtičnika WordPress.

Po aktivaciji morate obiskati Nastavitve »Vstavite glave in noge strani in dodajte kodo, ki ste jo prej kopirali, v polje »Skripti v glavi«.

V razdelek za glavo dodajte verifikacijsko kodo

Ne pozabite klikniti gumba za shranjevanje, da shranite spremembe.

Zdaj se vrnite nazaj na zavihek Google Search Console in kliknite gumb “Verify”.

Google bo preveril preverjalno kodo na vašem spletnem mestu in jo nato dodal v vaš račun Google Search Console.

Opomba: če preverjanje ni uspešno, potem počistite predpomnilnik in poskusite znova.

Zdaj, ko ste dodali svoje spletno mesto, dodajmo tudi vaš XML zemljevid mesta.

Na nadzorni plošči računa morate v levem stolpcu klikniti zemljevide spletnega mesta.

Dodajanje spletnega mesta URL na Google Search Console

Po tem morate v razdelek »Dodaj nov zemljevid spletnega mesta« dodati zadnji del spletnega mesta in kliknite gumb »Pošlji«..

Google bo zdaj dodal vaš URL spletnega mesta na vašo Google Search Console.

Google bo potreboval nekaj časa, da bo preiskal vaše spletno mesto. Čez nekaj časa boste lahko videli osnovne statistike zemljevidov.

Te informacije vključujejo število povezav, ki jih je Google našel na zemljevidu spletnega mesta, koliko jih je indeksiralo, razmerje slik do spletnih strani in več.

Statistika spletnega mesta v Google Search Console

Predložitev spletnega mesta XML v Bing

Podobno kot Google Search Console tudi Bing ponuja bing orodja za spletne skrbnike, s katerimi lahko lastniki spletnih strani spremljajo svoje spletno mesto v bingovem iskalniku.

Če želite dodati zemljevid spletnega mesta v Bing, morate obiskati spletno mesto Bing Tools Webmaster Tools in se prijaviti za račun. Ko se prijavite, lahko dodate svoje spletno mesto pod razdelek »Dodaj novo spletno mesto«.

Dodajanje spletnega mesta v bing orodja za spletne skrbnike

Na naslednjem zaslonu boste morali vnesti podrobnosti svojega spletnega mesta, vključno z URL-om spletnega mesta.

Dodajanje spletnega mesta v Bingu

Za nadaljevanje kliknite na gumb Pošlji.

Zdaj vas bo Bing prosil, da preverite lastništvo svojega spletnega mesta in pokazal vam bo več načinov za to.

Priporočamo uporabo metode Meta tag. Preprosto kopirajte vrstico metaoznake s strani in jo prilepite na prazno besedilno datoteko v računalniku.

Preverjanje orodja za spletne skrbnike

Zdaj pojdite na spletno mesto WordPress in namestite in aktivirajte vtičnik Vstavi glave in noge na svoje spletno mesto.

Po aktivaciji morate obiskati Nastavitve »Vstavite glave in noge strani in dodajte kodo, ki ste jo prej kopirali, v polje »Skripti v glavi«.

Dodajte potrditveno kodo Bing

Ne pozabite klikniti gumba Shrani, da shranite spremembe.

Kako uporabiti spletna mesta XML za svoje spletno mesto?

Zdaj, ko ste Googlu poslali zemljevid XML, poglejmo, kako ga uporabiti za svoje spletno mesto.

Najprej morate upoštevati, da zemljevid spletnega mesta XML ne izboljša vaše uvrstitve v iskanju. Vendar pomaga iskalnikom iskati vsebino, prilagoditi hitrost pajkanja in izboljšati vidnost vašega spletnega mesta v spletnih iskalnikih.

Pazite na statistiko zemljevida zemljevida v Google Search Console. Prikaže lahko napake pri pajkanju in izključuje strani, ki jih pokrijete z iskanjem.

Zajetje spletnega mesta

Spodaj na grafikonih lahko kliknete tabele, da si ogledate dejanske URL-je, ki jih Google ne indeksira ali ne indeksira.

Poročila o spletnih mestih spletnega mesta

Običajno se lahko Google odloči, da bo preskočil podvojeno vsebino, strani brez vsebine ali zelo malo vsebine in strani, ki jih izključi datoteka ali metaoznake robots.txt vašega spletnega mesta..

Če pa imate nenavadno veliko število izključenih strani, boste morda želeli preveriti nastavitve vtičnikov SEO in se prepričati, da ne blokirate nobene vsebine.

Upamo, da je ta članek pomagal odgovoriti na vsa vprašanja o zemljevidih ​​XML in kako ustvariti zemljevid spletnega mesta XML za vaše WordPress spletno mesto. Morda boste želeli videti tudi naš vodič o tem, kako hitro povečati promet na svojem spletnem mestu s temi dejanskimi nasveti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me