Kakšna je razlika med domenskim imenom in spletnim gostovanjem (razloženo)

Naši bralci nas pogosto prosijo, naj pojasnijo, kakšna je razlika med domenskim imenom in spletnim gostovanjem? Mnogi začetniki ne vedo, da gre za dve ločeni stvari. V tem priročniku za začetnike bomo razložili razliko med domenskim imenom in spletnim gostovanjem.


Razlika med domenskim imenom in spletnim gostovanjem

Kaj je ime domene?

Ime domene je naslov vašega spletnega mesta, ki ga ljudje vpišejo v URL-vrstico brskalnika, da obiščejo vaše spletno mesto.

Z drugimi besedami, če je bilo vaše spletno mesto hiša, bo ime vaše domene naslov.

Zdaj pa pojdimo v podrobno razlago.

Internet je v bistvu velikanska mreža računalnikov, povezanih med seboj preko kablov. Za enostavno identifikacijo je vsakemu računalniku dodeljena številka številk, imenovanih IP Address.

Ta naslov IP je kombinacija števil, ločenih s pikami. IP naslovi so običajno videti tako:

66.249.66.1

Računalniki nimajo težav s prepoznavanjem in pomnjenjem teh številk. Vendar si ljudje ne morejo zapomniti teh številk in jih uporabiti za povezavo do spletnih strani na internetu.

Za rešitev te težave so izumili imena domen.

Ime domene lahko vsebuje besede, kar olajša zapomnitev naslovov spletnega mesta.

Če želite obiskati spletno mesto v internetu, vam ni treba vnašati niza številk. Namesto tega lahko vtipkate ime domene, ki ga je enostavno zapomniti, na primer wpbeginner.com.

Če želite izvedeti več o imenih domen, si oglejte vodnik našega začetnika o imenih domen in kako delujejo.

Kaj je spletno gostovanje?

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je kraj, kjer živijo vse datoteke vašega spletnega mesta. Je kot dom vašega spletnega mesta, kjer dejansko živi.

Dober način za razmislek je, če je ime domene naslov vaše hiše, potem je spletno gostovanje dejanska hiša, na katero naslovi naslov. Vsa spletna mesta na internetu potrebujejo spletno gostovanje.

Ko nekdo vnese vaše ime domene v brskalnik, se ime domene prevede v naslov IP računalnika vašega spletnega gostitelja. Ta računalnik vsebuje datoteke vašega spletnega mesta in te datoteke pošlje nazaj v brskalnike uporabnikov.

Podjetja za spletno gostovanje so specializirana za shranjevanje in strežbo spletnih strani. Svojim strankam ponujajo različne vrste načrtov gostovanja. Oglejte si naš članek o WordPress gostovanju, če želite izvedeti več o izbiri pravega gostovanja za svoje spletno mesto.

Povezava imen domen in spletnega gostovanja?

Imena domen in spletno gostovanje sta dve različni storitvi. Vendar si prizadevajo, da bi spletna mesta postala mogoča.

V osnovi je sistem domenskih imen podoben množičnemu imeniku, ki se nenehno posodablja. Za vsakim domenskim imenom stoji naslov storitve spletnega gostovanja, ki hrani datoteke spletnega mesta.

Brez domenskih imen ljudje ne bodo mogli najti vašega spletnega mesta in brez spletnega gostovanja ne boste mogli izdelati spletnega mesta.

Kaj potrebujem za izdelavo spletnega mesta? Ime domene ali spletno gostovanje?

Kaj potrebujete za izdelavo spletnega mesta?

Za izdelavo spletnega mesta boste potrebovali tako ime domene kot račun za spletno gostovanje.

Če kupite samo ime domene, imate pravico uporabljati določeno ime domene za določeno obdobje (ponavadi 1 leto).

Za shranjevanje datotek spletnega mesta potrebujete spletno gostovanje. Ko dobite gostovanje, morate posodobiti nastavitve svojega imena domene in ga usmeriti k ponudniku storitev spletnega gostovanja.

Obe domeni in gostovanju lahko kupite tudi pri istem podjetju. Običajno domensko ime stane 14,99 USD / leto, spletno gostovanje pa običajno 7,99 USD / mesec.

Če začenjate svoje prvo spletno mesto, potem bo to morda zveni veliko.

K sreči se je Bluehost, uradni ponudnik gostovanja, ki ga priporoča WordPress, dogovoril, da bo svojim uporabnikom ponudil brezplačno ime domene in več kot 60% popusta na spletnem gostovanju.

Ko kupite gostovanje in registrirate svoje ime domene, lahko začnete graditi svoje spletno mesto. Celotna navodila po korakih najdete v našem vodniku o izdelavi spletnega mesta.

Ali jih moram kupiti skupaj? Lahko pa jih kupim ločeno?

Ime domene in spletno gostovanje lahko kupite pri dveh različnih podjetjih. Vendar boste morali v tem primeru usmeriti svoje ime domene na vaše podjetje, ki gosti spletno gostovanje, tako da uredite njegove nastavitve DNS.

Po drugi strani pa, če svoje ime domene in spletno gostovanje kupite pri istem podjetju, vam ne bo treba spreminjati nastavitev imena domene.

Prav tako je veliko lažje upravljati in obnavljati obe storitvi na isti nadzorni plošči.

Če želite imena domen kupiti ločeno, potem lahko to storite pri vrhunskih ponudnikih, kot so: Godaddy in NameCheap.

Ali lahko svoje ime domene premaknem v drugo podjetje?

Premikanje imena domene

Ja lahko. Običajno ko registrirate ime domene, imate pravico do uporabe in prenosa kamor koli želite.

Recimo, da ste domensko ime kupili od Godaddy in gostovanje kupili od Bluehosta. Zdaj želite premakniti svoje ime domene v Bluehost, tako da ga boste lažje upravljali in obnavljali.

To lahko preprosto storite. Obe podjetji imata podrobna navodila za korakom, ki jim lahko sledite pri prenosu imena vaše domene.

Opomba: Za začetek prenosa priporočamo, da počakate vsaj 45 dni po registraciji ali podaljšanju. ICANN, mednarodna organizacija, ki nadzira imena domen, zahteva enoletno podaljšanje vsakič, ko se začne prenos. S prenosom imena domene pred tem obdobjem lahko izgubite pristojbino za podaljšanje tega leta.

Ali lahko svoje spletno mesto premaknem v drugo podjetje za spletno gostovanje brez spreminjanja domene?

Ja, tudi to lahko storite. Imate ime domene in lahko spremenite njegove nastavitve, tako da ga usmeri na katero koli spletno gostovanje.

Na primer, domensko ime in gostovanje ste kupili od Godaddyja, zdaj pa želite spletno gostovanje premakniti na Bluehost. Svoje spletno mesto lahko prestavite iz enega gostitelja v drugega, tako da preprosto prenašate datoteke in podatke. Po tem morate urediti nastavitve imena domene in jih usmeriti k svojemu novemu ponudniku spletnega gostovanja.

Drug primer, vaše ime domene ste kupili pri WordPress.com (glejte naš vodič o razliki med WordPress.com in WordPress.org). Kasneje se želite premakniti na samostojno spletno mesto WordPress.org.

Najprej se morate prijaviti za račun za gostovanje v WordPressu. Po tem lahko svoje spletno mesto s WordPress.com premaknete na WordPress.org. Nazadnje boste le uredili nastavitve svojega imena domene na WordPress.com in jih usmerili k svojemu novemu ponudniku gostovanja WordPress.

Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti razliko med domenskim imenom in spletnim gostovanjem. Morda boste želeli videti tudi našo primerjavo priljubljenih ustvarjalcev spletnih strani za začetnike s prednostmi in slabostmi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map