Kakšna je razlika med objavami in stranmi v WordPressu

Pogosto se začetniki WordPressa zmedejo med objavami in stranmi. WordPress privzeto vsebuje dve vrsti vsebine: objave in strani.


Kot začetnik se verjetno sprašujete, kakšna je razlika med objavami v primerjavi s stranmi? Videti je, da so podobne tako na nadzorni plošči WordPress kot tudi na spletni strani.

Bralci nas pogosto sprašujejo: Zakaj potrebujem oboje? Kdaj naj uporabljam objave? Kdaj naj uporabim strani?

V tem članku bomo razložili razliko med objavami in stranmi v WordPressu.

WordPress Posts vs. Pages - Kakšna je razlika

Kaj so objave v WordPressu?

Objave so vsebina spletnega dnevnika, ki je navedena v obratnem kronološkem vrstnem redu (najnovejša vsebina na vrhu). Na strani spletnega dnevnika boste videli objave.

Če uporabljate WordPress kot blog, boste na koncu uporabljali objave za večino vsebine spletnega mesta.

Svoje objave v programu WordPress lahko dodate in uredite v meniju »Objave« na nadzorni plošči. Takole je videti zaslon Add New Post.

Nov WordPress Post Screen

Zaradi njihovega obratnega kronološkega reda so vaše objave namenjene pravočasnim. Starejše objave se arhivirajo glede na mesec in leto.

Ko se objave starajo, mora uporabnik kopati globlje, da jih najde. Imate možnost, da svoje objave organizirate na podlagi kategorij in oznak.

Oznake WordPress Kategorije

Ker so objave v WordPressu objavljene s časom in datumom v mislih, jih objavljamo prek virov RSS. To omogoča, da so vaši bralci obveščeni o najnovejših posodobitvah objav prek RSS virov.

Bloggerji lahko uporabljajo vire RSS za pošiljanje e-poštnih oddaj s storitvami, kot so Constant Contact, Aweber ali MailChimp. Za občinstvo, ki ga lahko naročite, lahko ustvarite dnevno in tedensko glasilo.

Zaradi zelo pravočasne objave je izredno družaben. Lahko uporabite enega od številnih vtičnikov za skupno rabo, da svojim uporabnikom omogočite skupno rabo svojih objav v socialnih omrežjih, kot so Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest itd..

Objave spodbujajo pogovor. Imajo vgrajeno funkcijo za komentar, ki uporabnikom omogoča komentiranje določene teme. Komentarji, pingbaki in povratne povezave so privzeto omogočeni.

Komentarji za WordPress objavo so omogočeni

Lahko greš na svoje Nastavitve »Razprava če želite izklopiti komentarje na starejše objave.

Objave v WordPressu imajo običajno ime avtorja in datum objave / posodobitve.

Najboljši primer objave v WordPressu je lahko ta članek, ki ga berete zdaj. Pojdite na vrh in nad naslovom članka boste videli kategorijo objav »Vodnik za začetnike«. Pod naslovom je zadnji posodobljen datum, avtorjevo ime in gumbi v skupni rabi.

WordPress Post primer Primer Blog WPBeginner

Po glavni vsebini članka je razdelek s komentarji. Običajno jih ne najdete na strani.

Zdaj, ko veste, kaj so objave, si oglejmo strani in kako se razlikujejo.

Kaj so strani v WordPressu?

Strani so statična »enkratna« vsebina, kot je vaša o strani, pravilnik o zasebnosti, stran za stike itd. Medtem ko baza podatkov WordPress shranjuje objavljen datum strani, so strani brezčasne entitete.

Na primer, vaša stran o strani naj ne bi potekla. Seveda se lahko vrnete nazaj in posodobite, vendar verjetno ne boste imeli strani, 2012, strani 2013 itd. Ker ni časa in datuma, vezanih na strani, ti privzeto niso vključeni v vaše vire RSS.

Strani v programu WordPress lahko dodate in uredite v meniju »Strani« na nadzorni plošči. Takole je videti zaslon Dodaj novo stran:

Dodaj novo stran WordPress zaslon

Strani v večini primerov niso mišljene kot socialne, zato ne vključujejo gumbov za skupno rabo v družabnih omrežjih. Na primer, verjetno ne želite, da drugi v večini primerov tvitnejo stran o vaši politiki zasebnosti.

Prav tako strani ne vključujejo komentarjev. Ne želite, da uporabniki komentirajo vašo stran s stiki ali stran z zakonskimi omejitvami. Obstaja možnost, da omogočite komentarje, vendar je privzeto onemogočen za vaše WordPress strani.

Možnosti komentarja na straneh WordPress

Za razliko od objav so strani hierarhične. Na primer, znotraj strani lahko imate podstrani ali nadrejene strani. Stran lahko preprosto spremenite v podstran, tako da ob urejanju strani izberete nadrejeno stran iz strani Atributi strani.

Stran Atributi WordPress

Ključni primer tega bi bila naša Načrt strani. Ta funkcija omogoča, da svoje strani organizirate skupaj in jim celo dodelite predlogo po meri.

WordPress privzeto vsebuje funkcijo, ki omogoča ustvarjanje predlog strani po meri s svojo temo. To razvijalcem omogoča, da po potrebi prilagodijo videz vsake strani.

V večini tem so objave in strani videti enako. Ko pa svojo stran uporabljate za ustvarjanje ciljne strani ali strani galerije, je funkcija predloga strani po meri zelo uporabna.

Strani imajo tudi to arhaično funkcijo, imenovano “Naroči”, ki vam omogoča, da prilagodite vrstni red strani tako, da mu dodelite številčno vrednost. Vendar to funkcijo razširite s pomočjo vtičnikov, kot je Preprosto urejanje strani, ki omogočajo vlečenje & spustite vrstni red strani.

Strani WordPress v primerjavi z objavami (ključne razlike)

Če povzamem, sledijo ključne razlike med objavami v primerjavi s stranmi v WordPressu.

 • Objave so pravočasne v primerjavi s Strani so brezčasne.
 • Objave so družabne, strani pa NE.
 • Objave so organizirane z uporabo kategorij in oznak v primerjavi s Strani so hierarhične in jih je mogoče organizirati kot nadrejene in nadrejene strani.
 • Objave so vključene v vir RSS, vendar strani niso.
 • Objave imajo avtorja in datum objave vs Strani ne.

Razlike, ki smo jih našteli zgoraj, imajo lahko izjeme. Uporabite vtičnike za razširitev funkcionalnosti obeh vrst vsebine.

Kljub tem razlikam obstaja nekaj podobnosti med stranmi in objavami v WordPressu.

Najprej se oba uporabljata za objavljanje vsebin. V objave in strani lahko dodate besedilo, slike, obrazce itd. Na straneh in v objavah je predstavljeno meta-polje slike.

Spletno mesto lahko zgradite, ne da bi pri tem kdaj uporabljali funkcije WordPress ali objave. Prav tako lahko naredite poslovno spletno mesto s stranmi in ločenim odsekom bloga za novice, objave in druge članke.

Pogosto zastavljena vprašanja

Sledi nekaj najpogostejših vprašanj, ki smo jih od uporabnikov slišali o objavah v primerjavi s stranmi in kako jih pravilno uporabljati v WordPressu.

1. Koliko objav in / ali strani lahko imam?

Lahko imate toliko objav in / ali strani, ki jih želite. Število objav ali strani, ki jih je mogoče ustvariti, ni omejitev.

2. Ali obstajajo kakšne SEO prednosti za ene ali druge?

Iskalniki imajo radi vsebino, ki jo je treba organizirati. Brezčasna vsebina se šteje za pomembnejše; vendar pa je najnovejši pravočasni vsebini veliko prednost.

Skratka, lahko pride do razlike, toda kot začetniku vam ni treba skrbeti. Osredotočite se na to, da bo vaše spletno mesto organizirano za uporabnika. Če želite izvedeti več, glejte naš celoten WordPress SEO vodič za začetnike.

3. Katere strani naj ustvarim na svojem spletnem mestu ali blogu?

Res je odvisno od tega, kakšen blog ali spletno mesto izdelujete. Vendar pa boste morda želeli videti naš seznam pomembnih strani za vsa spletna mesta.

4. Ali lahko prestavim objave na strani in obratno?

Mnogi začetniki po naključju dodajo vsebino v objave, ko so dejansko želeli ustvariti strani. Podobno lahko nekateri novi blogerji objave spletnega dnevnika shranijo kot strani.

Če ste pravkar začeli, to lahko enostavno popravite s pomočjo vtičnika za preklop vrste. Več podrobnosti najdete v našem članku o preklopu vrst objav v WordPressu.

5. Ali so poleg objav in strani v programu WordPress še druge vrste vsebine?

Da, obstajajo. Vendar te druge privzete vrste vsebine vključujejo priloge, revizije in menije za krmarjenje, ki se običajno ne uporabljajo na enak način kot objave in strani.

WordPress razvijalcem omogoča tudi ustvarjanje lastnih vrst objav po meri. To funkcijo vtičniki uporabljajo za ustvarjanje dodatnih vrst vsebine v WordPressu. Na primer, če imate trgovino WooCommerce, boste v skrbniškem območju WordPress videli vrsto objave “Izdelki”.

Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti razliko med stranmi in objavami v WordPressu in kako jih uporabljati. Morda boste želeli videti tudi naš seznam pomembnih stvari po namestitvi WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map