Kako gostovati spletno mesto (enostavni vodnik za začetnike) v letu 2020

Se želite naučiti gostovanja spletnega mesta? Samostojni graditelji spletnih mest, kot je WordPress, vam nudijo popolno svobodo za izdelavo poljubnih spletnih strani.


Izziv je, da večina začetnikov ne pozna najboljšega načina za gostovanje spletnega mesta. Mnogi celo verjamejo, da je za gostovanje lastnih spletnih strani potrebna posebna tehnična znanja.

To preprosto ni res.

Če izberete pravilen pristop, lahko v nekaj minutah preprosto gostite svojo spletno stran. V večini primerov je prav tako enostavno kot ustvarjanje facebook računa.

V tem priročniku za začetnike vam bomo pokazali natančne korake o gostovanju spletnega mesta, ne da bi se naučili nobenih tehničnih veščin.

Pojasnili bomo tudi, kako vse to deluje v zakulisju. Tako boste lažje spoznali različne načine gostovanja spletnega mesta.

Pripravljeni? Začnimo.

Kako gostovati spletno stran

Tukaj se boste naučili v tem priročniku.

  Kaj pomeni gostovanje spletnega mesta?

  Gostovanje spletnega mesta pomeni, da datoteke svojega spletnega mesta postavite na poseben računalnik, imenovan strežnik. Ta računalnik omogoča, da so datoteke vašega spletnega mesta javno dostopne v internetu, zato jih lahko obišče vsak.

  Da bi lahko drugi ljudje po vsem svetu videli spletno mesto, imajo ti posebni računalniki nameščen določen nabor programske opreme. Ta programska oprema se imenuje spletni strežnik.

  Osnovna naloga spletnega strežnika je sprejemanje dohodnih zahtev in odgovarjanje s pošiljanjem zahtevane strani v uporabnikov brskalnik.

  Gostovanje spletnega mesta

  Zdaj se vse to lahko sliši kot kup tehničnega žargona in je.

  Vendar pa vam ni treba naučiti, kako to storiti, da bi gostovali na svojem spletnem mestu. Na srečo obstaja na tisoče podjetij, ki to ponujajo kot storitev (z zelo nizkimi stroški).

  Vsa spletna mesta na spletu uporabljajo spletno gostovanje za gostovanje njihovih spletnih strani. Tudi tehnološki velikani, kot sta Netflix (gosti Amazon) in PayPal (gosti Google Cloud hosting), za svoje gostovanje uporabljajo ponudnike drugih ponudnikov..

  Obstaja le nekaj podjetij, kot so Google, Microsoft in Amazon, ki v celoti gostijo vse svoje storitve na lastnih platformah.

  To lahko storijo, ker imajo tehnična in finančna sredstva, da sprejmejo tako ogromno nalogo. Vsa druga podjetja (vključno z nami) uporabljajo spletno gostovanje podjetja za gostovanje njihove spletne strani.

  Kaj potrebujete za gostovanje spletnega mesta

  Za gostovanje spletnega mesta boste potrebovali naslednji dve stvari.

  • Ponudnik storitev spletnega gostovanja
  • Domena

  Ponudniki storitev spletnega gostovanja vam ponujajo pripravljene spletne strežnike za gostovanje vašega spletnega mesta. Skrbijo za vse tehnične stvari in lastnikom spletnih strani nudijo enostavna orodja za upravljanje svojega gostovanja.

  Zdaj, kako uporabniki dosežejo vaše samostojno spletno mesto? Tukaj prihajajo imena domen.

  Ime domene je naslov vašega spletnega mesta, ki ga ljudje vnesejo v brskalnik, da obiščejo vaše spletno mesto. Na primer, wpbeginner.com vas bo pripeljal na to spletno mesto.

  V osnovi je ime domene ljudem prijazen način, kako uporabniške brskalnike povezati s strežnikom spletnega mesta, ki je povezan s tem domenskim imenom. Če želite izvedeti več, glejte naš vodič o tem, kaj je ime domene in kako delujejo domene.

  kako delujejo imena domen

  Ime domene lahko kupite pri enem od teh najboljših registratorjev domen. To so podjetja, ki imajo dovoljenje za prodajo registracij domenskih imen.

  Če želite razumeti razmerje med gostovanjem in domenami, glejte naš vodič o razliki med spletnim gostovanjem in domenskim imenom.

  Opomba: kasneje v tem članku vam bomo pokazali, kako brezplačno pridobiti ime domene.

  Najprej pa si oglejmo različne vrste načrtov za spletno gostovanje in ocenimo, kateri bi bil najbolj primeren za gostovanje vašega spletnega mesta.

  Vrste storitev gostovanja spletnih strani

  Niso vsa spletna mesta enaka. Nekatere so manjše in imajo malo prometa, druge pa večje z več vsebine in obiskovalcev.

  Manjše spletno mesto zahteva manj sredstev. Po drugi strani bo večje in bolj priljubljeno spletno mesto za učinkovito delovanje potrebovalo več virov.

  Podjetja, ki gostijo spletna mesta, ponujajo različne vrste ponudb za gostovanje, zasnovane za zadovoljevanje posebnih potreb spletnih strani. Tu je nekaj najpogostejših storitev gostovanja.

  1. Skupno gostovanje

  Storitev skupnega gostovanja je primerna za mala spletna mesta, bloge in mala podjetja, ki se šele začenjajo.

  Svoje stroške lahko zmanjšajo, če več spletnim mestom dovolijo delitev istih virov strežnika. Zaradi tega je gostovanje vaše spletne strani cenovno ugodno.

  Cene: Od 2,75 na mesec do 7,99 USD na mesec

  Primerno za: Zagon novega spletnega dnevnika, spletnega mesta za mala podjetja

  Naš priporočeni deljeni ponudnik gostovanja: Bluehost

  Če želite izvedeti več, glejte naš vodič o resnici o najboljšem skupnem gostovanju.

  2. VPS gostovanje

  Gostovanje VPS (Virtual Private Server hosting) je še vedno skupno gostovalno okolje. Vendar ponuja prilagodljiv nabor virov za obvladovanje velikih prometnih konic.

  Za svoje spletno mesto dobite particijo zasebnega strežnika, ki jo lahko upravljate na nadzorni plošči gostovanja. Tako dobite najboljše iz obeh svetov, nizke stroške skupnega gostovanja s prilagodljivostjo namenskih virov.

  Cena: Od 29,99 USD / mesec

  Primerno za: srednje velika podjetja, priljubljene bloge in e-trgovino.

  Naše priporočeno VPS gostovanje podjetje: HostGator

  Če želite izvedeti več, glejte naš članek o tem, kdaj potrebujete VPS gostovanje za svoje spletno mesto.

  3. Upravljavec WordPress gostovanja

  Upravljano gostovanje WordPress je specializirana storitev gostovanja, narejena posebej za WordPress. Je kot storitev prevoza za vaše spletno mesto WordPress.

  Na upravljani platformi za gostovanje gostiteljsko podjetje skrbi za posodobitve, varnostne kopije in predpomnjenje vašega spletnega mesta. To vam omogoča, da se osredotočite na ustvarjanje vsebine in rast vašega podjetja.

  Cena: Od 35,00 USD na mesec

  Primerno za: Priljubljeni spletni dnevniki, poslovna spletna mesta, spletna mesta za članstvo

  Naše priporočeno podjetje za upravljanje WordPress gostovanja: WP Engine

  Za več podrobnosti glejte naš članek, v katerem so razlagani, kdaj resnično potrebujete upravljano gostovanje v WordPressu.

  4. Namensko gostovanje

  Namenski strežnik, ki gostuje, vam nudi celoten strežnik, namenjen lastnemu spletnemu mestu. Dobiš vse vire strežnika, napredna orodja za upravljanje strežnika, možnost namestitve lastne programske opreme in celo svoj operacijski sistem.

  Upravljali boste svoj strežnik, kar bo morda zahtevalo nekaj tehničnih znanj. Je napredna možnost za večja spletna mesta, ki potrebujejo visoke zmogljivosti za reševanje večjega obsega prometa.

  Cena: Od 79,99 USD na mesec

  Primerno za: podjetja na podjetniškem nivoju, izjemno priljubljena spletna mesta, trgovine z e-trgovino

  Naše priporočeno Dedicirano gostiteljsko podjetje: SiteGround ali HostGator

  Opomba: Za gostovanje spletnega mesta WPBeginner uporabljamo namenske strežnike HostGator po meri.

  Izbira pravega načrta za gostovanje spletnega mesta

  Kot lahko vidite, vsi različni načrti gostovanja prihajajo z drugačno konfiguracijo strežnika in ceno. Izbrati morate načrt, ki ustreza vašim potrebam in proračunom.

  Pri WPBeginner uporabnikom priporočamo, da začnejo z nizko cenovnim načrtom gostovanja v skupni rabi in nato nadgradijo, ko raste njihovo poslovanje. To vam omogoča, da prihranite denar in plačate samo za storitve, ki jih dejansko potrebujete.

  Načrti za skupno gostovanje se začnejo od 7,99 USD na mesec (plačajo se letno) in 14,99 USD za ime domene.

  Če zdaj šele začenjate, je to še vedno pomembna naložba.

  Na srečo se je Bluehost dogovoril, da bo našim uporabnikom ponudil popust na gostovanje in brezplačno ime domene. V bistvu boste lahko začeli za 2,75 USD na mesec.

  So eno največjih gostiteljskih podjetij na svetu in uradno priporočen ponudnik gostovanja WordPress.

  → Kliknite tukaj, če želite uveljaviti to ekskluzivno ponudbo Bluehost ←

  Za ostale načrte gostovanja v skupni rabi si oglejte našo primerjavo najboljših gostovalnih podjetij.

  Ko se prijavite za račun za gostovanje, je naslednji korak izdelava spletnega mesta. Za podrobna navodila glejte naš vodič o tem, kako narediti spletno mesto.

  Koliko stane gostovanje spletnega mesta

  Doslej smo pokrili stroške spletnih ponudnikov gostovanja. Vendar pa se lahko vaši stroški gostovanja spletnega mesta razlikujejo glede na več dejavnikov.

  Prva stvar je načrt gostovanja, ki ga izberete. Priporočamo, da začnete z manjšimi načrti gostovanja v skupni rabi in nato nadgradite z rastjo vašega podjetja in spletnega mesta.

  Ko začnete graditi spletno mesto, boste morda morali porabiti denar tudi za druge stvari, kot so predloge spletnega mesta, razširitve programske opreme in druge storitve.

  Vaš cilj bi bil, da kupite samo tisto, kar dejansko potrebujete, in uporabljate brezplačna orodja, kadar koli lahko.

  Imamo odličen vodnik o stroški izdelave spletnega mesta WordPress in o tem, kako se izogniti čezmerni porabi.

  Kako gostovati spletno mesto v računalniku

  Naši uporabniki nas pogosto vprašajo, ali lahko na svojem računalniku gostijo spletno mesto.

  Ja lahko.

  Vendar je edini razlog, da morate v računalniku gostiti spletno mesto, ko želite spletno mesto preizkusiti, preden ga daste v internet.

  Številni začetniki se zdijo koristni za učenje spletnega razvoja, WordPressa in kodiranja z namestitvijo lokalnega strežnika na njihov računalnik.

  Oglejte si naše vadnice o nastavitvi lokalnega strežnika za Windows in Mac.

  Tako boste lahko namestili lokalni strežnik, ne da bi ga dali na voljo javnosti.

  Ne priporočamo uporabe lokalnega strežnika za gostovanje spletnega mesta in njegovo javno dostopnost. Vendar pa vam bomo pokazali, kako to storiti za uporabnike, ki se počutijo pustolovsko.

  Postavitev lokalnega strežnika gostitelja v splet

  Ko gostite spletno mesto na svojem lokalnem strežniku, bo na voljo samo vam. Za postavitev spletnega mesta v internet boste morali spremeniti njegove nastavitve.

  Najprej poiščite konfiguracijsko datoteko programske opreme vašega spletnega strežnika, imenovano httpd.conf.

  Če uporabljate WAMP v operacijskem sistemu Windows, ga boste našli v mapi C: \ wamp \ bin \ apache \ apache [različica #] \ conf].

  Uporabniki MAMP na Macu ga bodo našli v / Applications / MAMP / conf / apache / mapi.

  To datoteko lahko odprete z navadnim urejevalnikom besedil, kot sta Notepad ali TextEdit. Po tem morate najti črto, s katero se začne

  Poslušaj 80

  Morate ga nadomestiti s svojim IP naslovom in številko vrat. Svoj IP naslov lahko najdete tako, da preprosto Googling “kar je moj IP naslov”, prikaže pa vam numerični niz, ločen s pikami. Tu je primer, kako naj bi ta koda izgledala pri vašem IP-ju:

  Poslušajte 64.233.160.1:80

  Nato morate najti naslednjo vrstico:

  Ime lokalnega strežnika: 80

  Pojdite naprej in ga spremenite tako, da z IP-naslovom zamenjate localhost: 80.

  Ime strežnika 64.233.160.1

  Nato morate za WAMP najti naslednjo vrstico:

  Če uporabljate MAMP, poiščite naslednjo vrstico:

  Spodaj v tej vrstici boste videli dovoljenja za dostop, ki jih morate nadomestiti z naslednjim:

  Naroči dovoli, zanikaj
  Dovoli od vseh

  Zdaj lahko shranite konfiguracijsko datoteko in z novim dovoljenjem znova zaženete lokalni strežnik.

  Zdaj lahko vsakdo uporablja vaš IP naslov za dostop do vašega spletnega mesta namesto localhost. To ni idealna situacija, saj bi si vaši uporabniki težko zapomnili IP naslov.

  Tu so koristna imena domen.

  Smer vašega imena domene na lokalno spletno mesto

  Če kažete svoje ime domene na spletno mesto, ki ga gostite v svojem računalniku, bo uporabnikom omogočil dostop do njega, kot bi to storili do katerega koli drugega spletnega mesta.

  Najprej morate urediti nastavitve DNS vašega imena domene. Spodnje posnetke zaslona uporabljamo Domain.com:

  Urejanje nastavitev DNS za ime vaše domene

  Po tem morate urediti zapis imena z znakom @ kot Ime. Če ga nimate, za nadaljevanje kliknite gumb Dodaj nov zapis.

  Dodajanje zapisa za vašo domeno

  V polju vrednosti morate vnesti IP naslov računalnika in kliknite gumb Posodobi DNS, da shranite spremembe.

  Če je računalnik z vašim lokalnim strežnikom neposredno povezan z internetom, potem ste končani.

  Če pa je vaš računalnik povezan z internetom prek usmerjevalnika, potem morate posredovati vrata. Če želite to narediti, se morate prijaviti v skrbniški vmesnik usmerjevalnika, tako da v naslovno vrstico brskalnika vnesete IP naslov usmerjevalnika..

  Vmesnik usmerjevalnika je lahko odvisno od proizvajalca videti nekoliko drugače. Poiskati boste morali možnost za posredovanje vrat, virtualni strežnik ali NAT.

  Posredovanje pristanišč

  Nato morate splet ali promet HTTP posredovati na vrata 80. V polje IP naslov morate v lokalnem omrežju vnesti IP naslov vašega računalnika. Ta naslov IP je notranji naslov, ki identificira vaš računalnik v lokalnem omrežju.

  Po tem morate uporabiti spremembe in znova zagnati usmerjevalnik.

  Slabosti samega gostovanja spletnega mesta

  Gostovanje spletnega mesta na lokalnem računalniku je slaba ideja. Zato se tudi tehnološki velikani, ki imajo dovolj sredstev, spretnosti in znanja, raje ukvarjajo s ponudnikom storitev gostovanja.

  Sledi le nekaj pomanjkljivosti gostovanja spletnega mesta na lokalnem računalniku.

  • Če želite zagnati spletni strežnik, ga morate 24 ur na dan postaviti v računalnik, povezan s hitrohitrostno internetno povezavo.
  • Namestiti morate tudi posodobitve za programsko opremo spletnega strežnika, ohraniti varnostne kopije, načrtovati varnostno kopijo in drugo.
  • Računalnik, ki gosti vaše spletno mesto, bo prav tako odprt za poskuse vdora, napada zlonamerne programske opreme in napadov DDOS. To lahko vpliva tudi na varnost vseh drugih računalnikov v vašem omrežju.
  • Statični IP naslov boste morali kupiti pri ponudniku internetnih storitev, kar vas bo dodatno stalo.

  Za vse to bo potrebno veliko časa, truda in tehničnih znanj. Zato je slabo, da svoje spletno mesto na lokalnem računalniku gostite sami.

  Pogosta vprašanja o gostovanju spletnih strani

  Na tisoče začetnikov smo pomagali pri ustanovitvi lastnih spletnih strani, zato smo slišali vsa možna vprašanja. Sledi nekaj najpogostejših vprašanj ljudi, ki želijo gostovati na spletnem mestu.

  1. Zakaj potrebujem ponudnika gostovanja za gostovanje spletnega mesta?

  Ponudniki gostovalnih storitev so specializirani za vzdrževanje platforme za strežbo spletnih strani. V svojem osebju imajo inženirje in sistemske administratorje, ki nadzorujejo njihove strežnike 24/7.

  To vam omogoča, da se namesto na upravljanju strežniške programske opreme osredotočite na gradnjo svojega spletnega mesta in rast podjetja.

  2. Ali lahko kupim ime domene in gostovanje pri dveh podjetjih?

  Ja lahko. Vendar pa nakup z istim podjetjem omogoča upravljanje obeh pod isto armaturno ploščo. Tudi nekateri ponudniki, kot je Bluehost, celo ponujajo brezplačno domeno kot spodbudo za uporabo njihove storitve.

  3. Ali lahko kupim ime domene in gostim svoje spletno mesto pozneje?

  Da, ime domene lahko kupite sami. Vendar pa ne bo pokazal na vaše spletno mesto, dokler ne izberete ponudnika gostovanja.

  Za registracijo imena domene priporočamo Domain.com. Ponujajo začetnikom prijazna orodja za upravljanje domen, ki bodo olajšala povezavo vaše domene s katerim koli ponudnikom gostovanja pozneje.

  4. Ali lahko svoje spletno mesto gostim v svojem lokalnem računalniku in ga kasneje premaknem na ponudnika gostovanja?

  Da, lahko to storite. Če pa resno razmišljate o izdelavi spletnega mesta, je bolje začeti s ponudnikom gostovanja.

  5. Ali lahko gostim spletno mesto pri enem ponudniku in ga nato spremenim v drugega ponudnika?

  Da, lahko spletno mesto kadar koli premaknete v katero koli drugo podjetje za gostovanje. Oglejte si naš članek o tem, kako premakniti spletno mesto na novega gostitelja za podrobna navodila.

  6. Kje gostim svoje spletno mesto?

  Tam je veliko gostujočih podjetij, da je začetnikom težko pravilno izbrati.

  Skozi leta smo sodelovali z vsemi vrhunskimi gostovalnimi podjetji na trgu. S tem smo dobili vpogled v to, kaj je dobra platforma za gostovanje.

  Za začetna spletna mesta priporočamo Bluehost. Samodejno namestijo WordPress in nudijo začetnikom prijazno nadzorno ploščo, vgrajeno predpomnjenje, varnost in še več. Poleg tega bralcem WPBeginner ponujajo popust na gostovanje + brezplačno ime domene.

  Za več priporočil si oglejte naš celoten seznam najboljših gostovalnih podjetij z njihovimi prednosti in slabostmi.

  Malo je podjetij, ki ponujajo brezplačno spletno gostovanje, vendar priporočamo, da ste pri njih zelo previdni.

  Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti gostovanja vašega spletnega mesta. Morda boste želeli videti tudi naš vodič, kako dobiti brezplačen poslovni e-poštni naslov za svoje spletno mesto.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map