Kako namestiti WordPress vtičnik – korak za korakom za začetnike

Po namestitvi WordPressa se mora najprej naučiti vsak začetnik, kako namestiti WordPress vtičnik.


Z enostavnimi besedami, WordPress vtičniki so kot aplikacije za vaše spletno mesto WordPress. Omogočajo vam, da v WordPress dodate nove funkcije, kot so kontaktni obrazec, diaprojekcija, nakupovalna košarica in drugo.

Za WordPress je na voljo na tisoče brezplačnih in plačljivih vtičnikov. V tem priročniku po korakih vam bomo pokazali, kako namestiti vtičnik WordPress.

Nameščanje vtičnika WordPress - Vodnik za začetnike

Preden začnete

Če uporabljate WordPress.com, vtičnikov ne morete namestiti.

Uporabniki pogosto prejemajo pritožbe, ki navajajo, da na nadzorni plošči WordPress ne vidijo menija vtičnikov. Ker uporabljate WordPress.com, ki ima svoje omejitve.

Vtičnikov na WordPress.com ne morete namestiti, če ne nadgradite na njihov poslovni načrt. Po drugi strani pa lahko na samostojno spletno spletno mesto WordPress.org namestite kateri koli vtičnik, ki ga želite, in sicer izven škatle (glejte razlike med samoodgovorenim WordPress.org in WordPress.com).

Če želite preiti z WordPress.com na WordPress.org, si preberite naše vadnico o tem, kako pravilno premakniti z WordPress.com na WordPress.org.

Ob tem pa si poglejmo, kako namestiti vtičnik WordPress na svoje spletno mesto.

Kako namestiti vtičnik WordPress

Da bi bilo lažje, smo ustvarili video tutorial o tem, kako namestiti vtičnik WordPress, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Naročite se na WPBeginner

Če pa želite samo slediti besedilnim navodilom, lahko sledite navodilom po korakih, kako namestiti WordPress vtičnik.

Zajeli smo vse tri načine: namestitev vtičnika WordPress z iskanjem, nalaganje vtičnika WordPress in ročno namestitev vtičnika WordPress s pomočjo FTP.

Pripravljeni? Začnimo.

Namestite vtičnik s pomočjo WordPress Plugin Search

Najlažji način namestitve vtičnika WordPress je uporaba vtičnika. Edina slabost te možnosti je, da mora biti vtičnik v imeniku vtičnikov WordPress, ki je omejen samo na brezplačne vtičnike.

Prvo, kar morate obiskati Vtičniki »Dodaj novo strani v vašem upravnem območju WordPress.

Iskanje vtičnikov za namestitev v upravnem območju WordPress

Zaslon, kot je tisti, na zaslonu zgoraj. Poiščite vtičnik tako, da vtipkate ime vtičnika ali funkcijo, ki jo iščete. Po tem boste videli kopico vnosov, kot je primer spodaj:

Rezultati iskanja po vtičnikih

Izberete lahko vtičnik, ki je najbolj primeren za vas. Ker smo v iskanju iskali WPForms, ki je najboljši vtičnik za obrazec za WordPress, bomo poleg njega kliknili gumb »Namesti zdaj«..

WordPress bo zdaj prenesel in namestil vtičnik za vas. Po tem boste opazili, da se gumb »Namesti zdaj« spremeni v gumb »Aktiviraj«.

Aktiviranje vtičnika WordPress

Na vašo spletno stran lahko namestite WordPress vtičnik, vendar ne bo deloval, če ga ne aktivirate. Torej, pojdite naprej in kliknite gumb za aktiviranje, da začnete uporabljati ta vtičnik na svojem mestu WordPress.

To je vse, uspešno ste namestili svoj prvi vtičnik WordPress.

Naslednji korak je nastavitev nastavitev vtičnika. Te nastavitve se bodo razlikovale za vsak vtičnik, zato tega ne bomo pokrivali v tej objavi.

Namestite vtičnik s programom za prenos vtičnikov WordPress Admin

Plačani vtičniki WordPress niso navedeni v imeniku vtičnikov WordPress. Teh vtičnikov ni mogoče namestiti s prvo metodo.

Zato WordPress prihaja z načinom nalaganja za namestitev takih vtičnikov. Pokazali vam bomo, kako namestiti WordPress vtičnike z uporabo možnosti nalaganja v skrbniško območje.

Najprej morate vtičnik prenesti iz vira (ki bo zip datoteka). Nato morate obiskati skrbniško področje WordPress in obiskati Vtičniki »Dodaj novo stran.

Po tem kliknite gumb »Naloži vtičnik« na vrhu strani.

Naloži gumb vtičnika

To bo razkrilo obrazec za nalaganje vtičnika. Tukaj morate klikniti gumb »Izberi datoteko« in izbrati datoteko vtičnikov, ki ste jo prej naložili v računalnik.

Izberite zip datoteko vtičnika, ki jo želite naložiti in namestiti v WordPress

Ko izberete datoteko, morate klikniti gumb »Namesti zdaj«.

WordPress bo zdaj naložil datoteko z vtičniki iz vašega računalnika in jo namestil namesto vas. Takšno sporočilo o uspehu boste videli po končani namestitvi.

Aktivirajte vtičnik

Ko je nameščen, morate klikniti povezavo Aktiviraj vtičnik, da začnete uporabljati vtičnik.

Nastavitve bi morali prilagoditi svojim potrebam. Te nastavitve se bodo razlikovale za vsak vtičnik, zato tega ne bomo pokrivali v tej objavi.

Ročno namestite vtičnik WordPress z uporabo FTP

V nekaterih redkih primerih ima lahko ponudnik gostovanja WordPress datoteke omejitve datotek, ki bi lahko omejile vašo možnost namestitve vtičnika iz skrbniškega področja.

V tej situaciji je vaša najboljša stava, da vtičnik ročno namestite s pomočjo FTP.

Metoda upravitelja FTP je za začetnike najmanj prijazna.

Najprej boste morali prenesti izvorno datoteko vtičnika (to bo zip datoteka). Nato morate v računalniku izvleči zip datoteko.

Če izvlečete zip datoteko vtičnika, boste ustvarili novo mapo z istim imenom. To je mapa, ki jo morate ročno naložiti na svoje spletno mesto s pomočjo odjemalca FTP.

Do svojega gostitelja bi morali dostopati prek upravitelja FTP. Če nimate uporabniškega imena in gesla za FTP, se obrnite na ponudnika gostovanja za WordPress in ga povprašajte.

Odprite odjemalca FTP v računalniku in se povežite s svojim spletnim mestom s pomočjo poverilnic za prijavo, ki jih ponuja vaš spletni strežnik. Ko ste povezani, morate iti v / wp-content / plugins / mapo na vašem spletnem mestu.

Nato naložite mapo, ki ste jo ekstrahirali iz zip datoteke, v / wp-content / plugins / mapo na vašem spletnem strežniku.

Nalaganje vtičnika prek FTP

Ko naložite datoteke, morate obiskati skrbniško področje WordPress in klikniti na Vtičniki povezavo v skrbniškem meniju. Na vtičnikih boste videli, da je vaš vtičnik uspešno nameščen.

Aktivirajte nameščen vtičnik

Če želite začeti uporabljati, kliknite povezavo Aktiviraj pod vtičnikom.

Po aktiviranju boste morda morali nastaviti nastavitve vtičnika. WordPress vtičniki so opremljeni z lastnimi nastavitvami, ki se med posameznimi vtičniki razlikujejo, zato jih tukaj ne bomo opisovali.

Pogosta vprašanja o namestitvi vtičnikov WordPress

Kot začetniki boste morda imeli nekaj vprašanj glede nameščanja vtičnikov WordPress. Kot največje spletno mesto za WordPress smo slišali prav vsi.

Tu je nekaj najpogostejših vprašanj o namestitvi vtičnikov WordPress.

1. Kako najdem najboljše vtičnike WordPress, ki jih lahko namestim na svoje spletno mesto?

Samo v brezplačnem imeniku vtičnikov WordPress je več kot 55.000 vtičnikov WordPress. Veliko več je na voljo kot premium vtičniki. Tako začetniki nekoliko otežujejo iskanje najboljšega vtičnika za funkcijo, ki jo potrebujejo.

Sestavili smo seznam vseh bistvenih WordPress vtičnikov, ki jih potrebuje večina spletnih mest WordPress.

Imamo tudi podrobno vadnico o izbiri najboljšega vtičnika WordPress, kjer vam pokažemo, na kaj moramo iskati pri iskanju vtičnika.

2. Kakšna je razlika med nameščenimi in aktivnimi vtičniki?

WordPress vam omogoča, da namestite vtičnik in ga sploh ne uporabljate. Če želite uporabiti vtičnik na svojem spletnem mestu, ga morate ‘aktivirati’.

Aktivne vtičnike si lahko ogledate tako, da obiščete stran »Vtičniki« v upravnem območju WordPress. Poudarjeni bodo z modrim ozadjem.

Nameščeni in aktivni vtičniki

Vtičniki z belim ozadjem so nameščeni na vašem spletnem mestu, vendar niso aktivni.

3. Ali naj izbrišem neaktivne vtičnike?

Če ne uporabljate vtičnika, je priporočljivo, da ga izbrišete s svojega spletnega mesta. Več o tej temi si oglejte v našem članku o tem, zakaj bi morali v WordPressu izbrisati neaktivne vtičnike.

4. Koliko vtičnikov lahko namestim v WordPress?

Lahko namestite toliko WordPress vtičnikov, kot jih potrebujete. Na hitrost vašega spletnega mesta ne vpliva število vtičnikov, ampak kakovost teh vtičnikov. Če želite več informacij, glejte naš članek o tem, koliko WordPress vtičnikov bi morali namestiti.

5. Kako odstranim vtičnik WordPress

Vtičnik WordPress lahko odstranite tako, da obiščete stran Vtičniki v skrbniškem delu programa WordPress. Če je vtičnik, ki ga želite odstraniti, trenutno aktiven, najprej ga morate deaktivirati. Po tem lahko preprosto kliknete povezavo za brisanje, da jo odstranite s svojega spletnega mesta.

Odstranite vtičnik WordPress

Za podrobnejša navodila glejte naš vodič, kako pravilno odstraniti vtičnik WordPress.

Upamo, da vam je to pomagalo, da se naučite, kako namestiti WordPress vtičnike.

Morda boste želeli videti tudi našo kategorijo vtičnikov, kjer pišemo o najboljših vtičnikih WordPress, ki jih lahko uporabite za uresničitev nečesa, kar želite. Vsak od teh člankov vsebuje navodila po korakih, kako nastaviti posamezne vtičnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me