Kako počistiti predpomnilnik brskalnika v vseh večjih brskalnikih (hiter način)

Pri odpravljanju pogostih napak v programu WordPress je eden od nasvetov, ki bi jih pogosto prejeli, “čiščenje predpomnilnika brskalnika”.


Ker vam ni treba očistiti predpomnilnika brskalnika za vsakodnevno uporabo interneta, večina netehnoloških uporabnikov ni seznanjena s postopkom.

V tem priročniku za začetnike vam bomo korak za korakom pokazali, kako hitro očistiti predpomnilnik brskalnika v vseh večjih brskalnikih. Pojasnili bomo tudi, kaj je predpomnilnik brskalnika in kako deluje predpomnjenje brskalnika.

Kako počistiti predpomnilnik brskalnikov v vseh najboljših brskalnikih

Kaj je brskalni predpomnilnik?

Predpomnilnik brskalnikov je tehnologija, ki jo večina priljubljenih spletnih brskalnikov uporablja za shranjevanje podatkov o obiskanih spletnih mestih v uporabnikovem računalniku. To omogoča brskalniku, da ob naslednjem obisku hitro prikaže spletno stran.

Logika v tem je, da bo nalaganje statičnih datotek s strežnika gostovanja WordPress, ki se nahaja daleč stran, trajalo več časa kot ponovna uporaba virov iz uporabnikovega računalnika. To zmanjša skupni čas nalaganja strani in pospeši vašo spletno izkušnjo.

Običajno brskalniki ne bodo predpomnili popolnih spletnih strani, razen če jim spletni razvijalci posebej naročijo, naj to storijo (prek kode). Namesto tega se brskalniki osredotočajo na statično vsebino, kot so tabele stilov, slike in JavaScript.

Zakaj brskalniki predpomnijo statično vsebino?

Statična vsebina brskalnika predpomni, ker se ne spreminja tako pogosto kot dinamična vsebina.

Če na primer obiščete spletno mesto WordPress, potem se vsebina vaših objav in strani verjetno bolj spremeni kot tema WordPressa.

Običajna predloga spletnega mesta vključuje več tabel slogov, datotek JavaScript in slik. Te datoteke ostanejo na vsaki strani enake, zato je nalaganje nove kopije na vsaki strani preprosto neučinkovito.

Zato brskalniki kopijo teh statičnih datotek hranijo v mapi za začasno shranjevanje v računalniku, zato jo uporabijo pri naslednjem obisku spletnega mesta.

Če uporabljate vtičnik za predpomnjenje WordPress, potem lahko brskalniki dodajo smernice za predpomnjenje statične vsebine skupaj z navodili o poteku veljavnosti za vsako vrsto virov.

Tako se izboljša uporabniška izkušnja in internet postane hitrejši za vse.

Zakaj in kdaj morate počistiti predpomnilnik brskalnika?

Večina priljubljenih brskalnikov je pametna pri odločanju, katero vsebino naj bo shranjena v predpomnilniku.

Vendar včasih ne morejo ugotoviti, da se je spletno mesto, ki ga gledate, spremenilo. V tem primeru bodo brskalniki še vedno naložili predpomnjeno različico datotek iz lokalnega pomnilnika.

Tako boste videli zastarelo različico spletne strani in spletno mesto morda ne bo delovalo po načrtih. Če ste na svojem spletnem mestu naredili nekaj sprememb, jih morda ne boste videli na spletnem mestu v živo.

V tem primeru morate znova naložiti to stran, z drugimi besedami počistite predpomnilnik brskalnika.

  Prisiljanje brskalnikov na trdo osvežitev / ponovno nalaganje strani

  Preden očistite predpomnilnik brskalnika, boste morda želeli poskusiti ta korak, ker je veliko hitrejši in enostavnejši (to počnejo profesionalci).

  V bistvu, ko v brskalniku kliknete gumb za osvežitev, naloži statično vsebino iz predpomnilnika brskalnika. Vendar lahko s pomočjo bližnjice na tipkovnici prisilite brskalnik, da obide predpomnilnik in prenese novo različico spletne strani.

  Preprosto pritisnite naslednje tipke, da v spletnem brskalniku močno osvežite.

  • Google Chrome v Macu: Command + Shift + R
  • Google Chrome v sistemu Windows & Linux: CTRL + F5
  • Firefox v Macu: Command + Shift + R
  • Firefox v operacijskem sistemu Windows & Linux: CTRL + F5
  • Safari: Ukaz + možnost + R
  • Opera na Macu: Command + Alt + R
  • Opera v sistemu Windows: Shift + F5

  Običajno prisilno trdo osvežitev bo rešilo vašo težavo. Če pa odmerka ni, morate počistiti predpomnilnik brskalnika in se prepričati, da vidite različico spletne strani v živo..

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v brskalniku Google Chrome

  Google Chrome je trenutno najbolj priljubljen brskalnik na svetu. Tu je opisano, kako očistiti predpomnilnik brskalnika v brskalniku Google Chrome.

  Preprosto zaženite spletni brskalnik Google Chrome v računalniku in v zgornjem desnem kotu kliknite tristranski meni. Iz menija morate iti Več orodij »Počisti podatke brskanja.

  Orodje za čiščenje predpomnilnika Chrome

  To bo odprlo stran z nastavitvami Chroma, na zaslonu pa se bo prikazal pojavni okvir »Počisti podatke brskanja«. Preklopiti morate na Osnovne nastavitve in nato poleg možnosti časovnega razpona izbrati »Ves čas«.

  Spodaj morate potrditi polje poleg možnosti »Predpomnjene slike in datoteke«.

  Izberete lahko tudi možnost »Počisti piškotke in druge podatke spletnega mesta«. Izbrisali bodo vse piškotke, shranjene v vašem pomnilniku brskalnika. S tem se boste tudi odjavili z vseh spletnih mest in zaključili z drugimi sejami.

  Nato kliknite gumb »Izbriši podatke« in Google Chrome bo izbrisal predpomnilnik brskalnika.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v Firefoxu

  Če uporabljate Mozilla Firefox, potem lahko počistite predpomnilnik brskalnika.

  Najprej morate v računalniku zagnati spletni brskalnik Firefox. Po tem morate klikniti meni hamburgerja v zgornjem desnem kotu zaslona in izbrati možnost »Nastavitve«.

  Nastavitve Firefoxa

  To bo odprlo stran z nastavitvami za Firefox. Od tu morate preiti na zavihek »Zasebnost in varnost« in nato klikniti gumb »Počisti podatke«.

  Počistite piškotke in podatke o spletnih mestih v Firefoxu

  Firefox vas bo zdaj vprašal, katere podatke želite izbrisati. Izbrati morate »Predpomnjena spletna vsebina« in kliknite gumb za brisanje.

  Izbrišite predpomnjeno vsebino v Firefoxu

  Firefox bo zdaj izbrisal predpomnjeno spletno vsebino iz vašega pomnilnika brskalnika.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v Internet Explorerju

  Internet Explorer je bil privzeti spletni brskalnik v računalnikih Windows, dokler ga ni nadomestil nov brskalnik Microsoft Edge.

  Vendar ga mnogi uporabniki še vedno uporabljajo. Če ste eden od teh uporabnikov, potem boste tako očistili predpomnilnik brskalnika v Internet Explorerju.

  Najprej morate v računalniku zagnati Internet Explorer. Nato morate klikniti ikono zobnika v zgornjem desnem kotu in nato izbrati Varnost »Izbriši zgodovino brskanja ….

  Počistite podatke brskanja v Internet Explorerju

  Nato odstranite možnost »Shrani podatke o priljubljenih spletnih mestih«, označite »Začasne internetne datoteke« in po želji izberite »Piškotki«..

  Počistite predpomnilnik v Internet Explorerju

  Za nadaljevanje kliknite gumb Izbriši in Internet Explorer bo izpraznil predpomnilnik brskalnika.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v robu

  Edge je privzeti brskalnik v računalnikih z Windows 10. Tukaj je, kako boste očistili predpomnilnik brskalnika v programu Microsoft Edge.

  Najprej morate v računalniku odpreti brskalnik Edge. Po tem morate v zgornjem desnem kotu zaslona klikniti tristranski meni in izbrati možnost »Nastavitve«..

  Odprite nastavitve programa Microsoft Edge

  Nato morate v razdelku »Počistiti podatke brskanja« klikniti gumb »Izberite, kaj počistiti«.

  Počistite podatke brskanja v programu Microsoft Edge

  Prikazala se bo plošča »Počisti podatke brskanja«. Tukaj morate izbrati možnosti »Predpomnjeni podatki in datoteke« ter možnosti »Piškotki in podatki o spletnem mestu«.

  Počistite predpomnilnik v programu Microsoft Edge

  Kliknite gumb ‘Počisti’ in Microsoft Edge bo zdaj zbrisal predpomnilnik brskalnika.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v Safariju

  Safari je privzeti brskalnik v operacijskem sistemu Mac. Tukaj je, kako očistiti predpomnilnik brskalnika v Safariju.

  Najprej morate v računalniku odpreti spletni brskalnik Safari. Potem. kliknite na Zgodovina »Počisti zgodovino … možnost iz zgornjega menija.

  Brisanje zgodovine v Safariju

  Zdaj vas bo Safari pozval, da izberete časovno obdobje. V spustnem meniju »Počisti« izberite »Vsa zgodovina« in nato kliknite gumb »Počisti zgodovino«.

  Počistite vse podatke v Safariju

  Safari bo zdaj izbrisal vse začasne podatke, vključno s predpomnilnikom, piškotki in vse začasne podatke spletnega mesta.

  Če želite izprazniti predpomnilnik Safari brez brisanja piškotkov in drugih podatkov, boste morali omogočiti meni »Razvijalci«.

  Preprosto kliknite na Safari »Nastavitve iz zgornjega menija. Odprlo se bo pogovorno okno z nastavitvami, kjer morate preklopiti na zavihek “Napredno”.

  Omogoči meni Razvijte v Safariju

  To bo dodalo meni »Razvij« v zgornji vrstici spletnega brskalnika. Nato morate klikniti meni Razvij in izbrati možnost ‘Prazni predpomnilniki’.

  Safari prazni predpomnilnik v razvijalskem načinu

  Safari bo zdaj izpraznil samo predpomnilnik brskalnika brez brisanja piškotkov in drugih začasnih podatkov.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v Operi

  Če uporabljate spletni brskalnik Opera, potem je tukaj, kako očistiti predpomnilnik brskalnika v Operi.

  Pesti, v računalniku odprite spletni brskalnik Opera. Po tem kliknite ikono menija v zgornjem desnem kotu zaslona in nato kliknite gumb »Izbriši podatke brskanja«..

  Očistite podatke brskanja

  To bo prikazalo pojavno okno na zaslonu. Tu morate najprej izbrati »Ves čas« poleg spustnega menija časovnega obdobja. Po tem potrdite polje poleg možnosti »Predpomnjene slike in datoteke«.

  Brisanje predpomnilnika brskalnika v spletnem brskalniku Opera

  Zdaj lahko kliknete gumb ‘Izbriši podatke’ in Opera bo izpraznila predpomnilnik brskalnika.

  Kaj storiti, če brisanje predpomnilnika brskalnika ne deluje?

  Odvisno je od tega, kaj poskušate storiti v tem trenutku. Oglejmo si nekaj skupnih scenarijev.

  1. Na spletnem mestu v živo se ne vidijo spremembe, ki ste jih naredili na svojem spletnem mestu

  Najpogostejši krivec za to je običajno WordPress predpomnilni vtičnik. Običajno, če ste prijavljeni v WordPress, vam bo vtičnik za predpomnjenje prikazal različico spletnega mesta, ki ni predpomnjena.

  Zaradi napačne konfiguracije vtičnika boste morda videli predpomnjeno različico svojega spletnega mesta.

  Za ogled različice v živo boste morali izprazniti predpomnilnik WordPressa. Imamo podroben vodnik, kako očistiti predpomnilnik v WordPressu z navodili po korakih.

  2. Ne morem se prijaviti na svoje spletno mesto WordPress

  Če se ne morete prijaviti na svoje spletno mesto WordPress in se stran za prijavo vedno osvežuje, je najverjetneje šlo za težave z nastavitvami WordPressa.

  Oglejte si naš podroben vodič o tem, kako odpraviti težavo za osvežitev in preusmeritev prijavne strani WordPress.

  3. Spletno mesto tretje osebe se ne posodablja

  Če vidite zastarelo različico spletnega mesta drugih proizvajalcev, medtem ko lahko drugi uporabniki vidijo spremembe, se to lahko zgodi zaradi številnih razlogov.

  Na primer, spletno mesto je morda začasno zaprto, njihov CDN strežnik pa prikazuje predpomnjeno kopijo spletnega mesta. Mogoče je tudi, da požarni zid njihovega spletnega mesta ne deluje pravilno in predpomnjene različice prikazuje na določenih geografskih lokacijah.

  V tem primeru lahko poskusite uporabiti storitev VPN. Tako boste lahko spremenili svoj IP naslov in obiskali spletno mesto z druge geografske lokacije.

  Tako boste lažje odpravili težave in prišli do dna težave.

  Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti, kako hitro očistiti predpomnilnik brskalnika v vseh najboljših brskalnikih. Morda boste radi videli tudi naše nasvete za odpravljanje težav v programu WordPress in celotni varnostni vodnik za WordPress, da bo vaše spletno mesto varno.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map