Kako popraviti povezavo ni zasebna napaka (vodnik za lastnike spletnih mest)

Ali na svojem spletnem mestu WordPress vidite napako »Vaša povezava ni zasebna«? To je sporočilo o napaki, ki ga boste videli v brskalniku Google Chrome.


Enaka napaka bo prikazana v vseh sodobnih brskalnikih z nekoliko drugačnimi sporočili in lahko malce zmede začetnike pri odpravljanju težav.

V priročniku za lastnike spletnega mesta vam bomo pokazali, kako preprosto odpraviti napako »Vaša povezava ni zasebna« na vašem spletnem mestu. Govorili bomo tudi o tem, zakaj se pojavlja ta napaka in kako se ji lahko v prihodnosti izognete.

Popravljanje povezave ni zasebna napaka v programu WordPress

Napaka »Vaša povezava ni zasebna«?

Napaka »Vaša povezava ni zasebna« se na spletnih mestih po protokolu SSL / HTTP pojavi, ko brskalnik ne more preveriti potrdila SSL, ki ga je izdalo spletno mesto.

Vsako spletno mesto, ki uporablja protokol SSL / HTTPs, ob vsakem obisku pošlje podatke o varnostnem potrdilu uporabnikom brskalnikom. Brskalniki nato poskusijo potrditi potrdilo z javnim ključem, ki je priložen certifikatu.

Če se odjavi, brskalnik uporabnikov podatke šifrira z zasebnim ključem, ki ga pošlje vaše spletno mesto. Ta šifriranje zagotavlja prenos podatkov med brskalnikom uporabnika in vašim spletnim mestom.

Kako deluje SSL za zaščito prenosa podatkov

Če brskalnik ne more potrditi potrdila, potem ne more varno prenesti podatkov in prikaže napako, da vaša povezava s spletnim mestom ni zasebna.

To je pogosta napaka SSL in se pojavlja v vseh sodobnih brskalnikih z nekoliko drugačnimi sporočili o napaki.

Google Chrome

Google Chrome bo prikazal to napako kot »Vaša povezava ni zasebna«.

Vaša povezava ni zasebna napaka v brskalniku Google Chrome

Mozilla Firefox

Firefox bo to napako prikazal kot »Vaša povezava ni varna«.

Napaka pri varni povezavi v Google Chromu

Microsoft Edge

Brskalnik Microsoft Edge ga prikaže s sporočilom o napaki »Vaša povezava ni zasebna« ali »To spletno mesto ni varno«..

To spletno mesto ni varno - Microsoft Edge

Safari, Brave in drugi brskalniki bodo prikazali podobna sporočila.

Zakaj se pojavi to sporočilo o napaki?

Zdaj se morda sprašujete, kaj je povzročilo, da se na vaši spletni strani prikaže napaka »Vaša povezava ni zasebna«. Ta napaka je značilna, ker se v mnogih primerih lahko prikaže, ne da bi na svojem spletnem mestu spremenili kakršne koli spremembe.

Povzroči jo lahko več razlogov. Na primer, če uporabnikova računalniška ura ni sinhronizirana, potem lahko prikaže potrdilo kot poteklo.

Drug scenarij je, da je potrdilo, ki ga je predhodno izdalo vaše spletno mesto, shranjeno v brskalniku uporabnika. Zasebni ključ, ki ga pošlje vaše spletno mesto, se ne ujema s starim potrdilom in brskalnik ne potrdi varne povezave.

Nenazadnje je najbolj očiten razlog, da bi videli to napako, če je SSL certifikat na spletnem mestu potekel.

Sledijo koraki, da lahko popravite napako »Vaša povezava ni zasebna«. Te korake lahko poskusite tudi, ko se napaka pojavlja tudi na drugih spletnih mestih.

1. Prisilite znova naložiti stran

Ponovno naloži stran

Prvi korak je poskusiti vklop in izklop metode. Začnite tako, da preprosto izklopite aplikacijo brskalnika in jo nato znova odprete.

Po tem poskusite obiskati spletno stran. Če še vedno vidite napako, poskusite znova naložiti stran. Uporabite bližnjico na tipkovnici Command + R na Macu ali CTRL + Gumb za ponovno nalaganje v sistemu Windows.

To bo brskalnik prisililo, da prezre predpomnjeno različico strani in naloži najnovejšo različico.

2. Preverite z več brskalniki

Preizkusite se v več brskalnikih

Če preverjate le z enim brskalnikom na istem računalniku, poskusite obiskati spletno mesto s katero koli drugo aplikacijo brskalnika.

Ta korak bo odpravil možnost, da je težava omejena na določen brskalnik. Če je tako, bi težavo odpravila ponovna namestitev tega brskalnika.

V nasprotnem primeru lahko nadaljujete na naslednje korake v tem priročniku.

3. Počistite predpomnilnik brskalnika

Počistite predpomnilnik brskalnika

To ste morda slišali kot prvi nasvet za številne internetne in spletne strani. Res je tudi v tem primeru. Vaš brskalnik morda nalaga datoteke iz starejše različice vašega spletnega mesta, kar lahko sproži težavo.

Imamo popoln priročnik, kako očistiti predpomnilnik brskalnika za vse večje brskalnike z navodili po korakih.

Ko počistite predpomnilnik, poskusite znova obiskati spletno mesto in preveriti, ali se je težava odpravila. Če še ni, nadaljujte z branjem.

4. Preverite uro računalnika

Običajno vaš računalnik samodejno sinhronizira nastavitve datuma in časa. Če pa ima vaš računalnik napačne nastavitve datuma / časa, potem lahko vaš brskalnik pomisli, da SSL certifikat spletnega mesta ni veljaven.

Sinhroniziranje datuma / časa v računalnikih Windows

Če uporabljate računalnik z operacijskim sistemom Windows, preprosto kliknite z desno miškino tipko na opravilno vrstico in izberite »Prilagodi nastavitve datuma in časa«.

Prilagodite datum in čas v operacijskem sistemu Windows

Odpre se datum in čas v aplikaciji Windows Settings. Prepričajte se, da sta datum in ura računalnika pravilna in da je označena možnost »Samodejno nastavi čas«.

Nastavitve datuma in časa so vklopljene za samodejno sinhronizacijo

Sinhroniziranje datuma / časa v računalnikih Mac

Če uporabljate računalnik Mac, odprite aplikacijo »Nastavitve« in kliknite »Datum« & Ikona časa.

Nastavitve datuma in časa v Macu

Nato preklopite na Datum & Zavihek Čas in preverite, ali je možnost poleg možnosti »Nastavi datum in čas samodejno«. Če ni označeno, kliknite ikono ključavnice v spodnjem levem kotu okna, da omogočite to možnost.

Sinhronizirajte datum in čas ter nastavitve v Macu

5. Izklopite protivirusne in VPN aplikacije

Če v računalniku uporabljate katere koli protivirusne programe ali storitev VPN, jih boste morda želeli začasno izklopiti.

To vam bo omogočilo, da preverite, ali te aplikacije ne blokirajo SSL potrdila, in brskalniku prisili, da prikaže napako »Vaša povezava ni zasebna«.

Če odkrijete, da je ena od teh aplikacij povzročala težavo, lahko za pomoč pokličete njihovo skupino za podporo.

6. Preverite rok veljavnosti vašega SSL potrdila

Drug pogost razlog za to napako so potekli SSL certifikati. Ta potrdila se izdajo za določeno obdobje in prenehajo veljati, ko dosežejo konec tega obdobja.

Datum veljavnosti potrdila lahko preverite tako, da kliknete ikono ključavnice poleg svojega spletnega mesta in izberete možnost potrdila.

Preverjanje podrobnosti SSL potrdila spletnega mesta

Tako bodo prikazani podatki o vašem SSL certifikatu. V oknu je jasno viden datum poteka certifikata.

Datum poteka SSL

Večina registratorjev domen in ponudnikov SSL certifikatov vas samodejno obvesti, ko morate SSL potrdilo obnoviti.

Če uporabljate brezplačen SSL certifikat, ima večina WordPress ponudnikov gostovanja nameščene skripte, ki jih po izteku samodejno podaljša..

Vendar ti mehanizmi morda ne bodo uspeli in vaš SSL certifikat lahko poteče. Brez skrbi, to lahko enostavno popravite tako, da preprosto zamenjate potrdilo SSL.

Navodila za to so lahko različna, odvisno od ponudnika certifikatov in podjetja, ki gostuje. Pravzaprav ga bodo številna gostiteljska podjetja na zahtevo posodobila.

7. Preizkusite strežnik SSL

SSL testno orodje

Če ste SSL certifikat že ročno nastavili, boste morda želeli zagotoviti, da vse nastavitve konfiguracije delujejo pravilno.

Če želite to narediti, lahko zaženete test SSL strežnika. Ta test vam omogoča, da preverite celoten SSL, nastavljen na vašem spletnem mestu.

To vključuje protokol TLS, preskušanje med brskalnikom in SSL / HTTP, ki nastavljajo preverjanja. Optični bralnik vam bo zagotovil tudi podrobne informacije o vsakem testu.

8. Preverite ime domene potrdila

SSL certifikat lahko nastavite tako, da deluje za različne različice imena domene. Na primer, www in ne-www URL.

Če je vaše potrdilo nastavljeno samo za eno različico imena vaše domene in do spletnega mesta dostopate z drugo različico, bo to povzročilo napako »Vaša povezava ni zasebna«. Google Chrome bo prikazal kodo napake kot SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN.

Ta napaka se lahko pojavi tudi, če ste pred kratkim premaknili svoje spletno mesto na novo ime domene ali strežnik.

Ena enostavna rešitev je izdati brezplačno potrdilo SSL za obe različici imena vaše domene. Od ponudnika gostovanja lahko zahtevate, da to stori namesto vas.

Druga rešitev je, da obiskovalce vaše spletne strani preusmerite na pravilno različico imena vaše domene. Oglejte si naš članek o tem, kako nastaviti WordPress za več podrobnosti.

Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti, kako odpraviti napako »Vaša povezava ni zasebna« v programu WordPress. Morda boste želeli zaznamovati tudi naš vodnik za odpravljanje najpogostejših napak v WordPressu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me