Kako spremeniti velikost in narediti slike večje, ne da bi pri tem izgubili kakovost

Ste že kdaj poskusili spremeniti velikost slike, da bi jo povečali? To običajno povzroči izgubo kakovosti, kadar je povečana slika zamegljena in neprofesionalna. Pred kratkim nas je eden od uporabnikov vprašal, ali je mogoče spremeniti velikost majhne slike in jo narediti večjo, ne da bi pri tem izgubili kakovost. V tem članku vam bomo pokazali, kako spremeniti velikost slik, da bodo večje, ne da bi pri tem izgubili kakovost.


Zakaj slike izgubijo kakovost, ko povečajo?

Bitmap je najpogosteje uporabljen format slike na spletu. Vse vaše datoteke JPEG in PNG so slikovne datoteke Bitmap. Slika bitne slike je sestavljena iz tisoč slikovnih pik. Če povečate, lahko te slikovne pike dejansko vidite kot kvadratke.

Piksli v bitni sliki

Vsaka od teh slikovnih pik je preslikana na fiksno mesto na sliki, od tod tudi ime Bitmap.

Večina programske opreme za urejanje slik te slikovne pike skrči ali poveča, če želite spremeniti velikost slike. Zato pri spreminjanju velikosti slike na manjše velikosti ni vidne izgube kakovosti. Predvsem zato, ker postanejo ti slikovni piki še manj vidni.

Ko spremenite velikost slike, če jo želite spremeniti v velikost, postanejo ti povečani slikovni piki vidnejši, zato je slika videti zamegljena in pikselizirana. Všečkaj to:

Zamegljena povečana slika

Kaj je rešitev?

Rešitev je kompenzirati vsak povečan slikovni pik, tako da se ujema z lastnostmi njegovega najbližjega piksla. Ta metoda se imenuje Fractal Interpolation ali preprosto Fractals. Če povečate sliko s to tehniko, dobite veliko boljši rezultat.

Tukaj je opisano, kako uporabljati to metodo v najpogostejši programski opremi za urejanje slik.

1. način: Uporaba funkcije Perfect Resize s programom Adobe Photoshop

Perfect Resize je programska oprema, ki vam omogoča pametno spreminjanje velikosti slik. Na voljo je kot samostojna programska oprema in vtičnik za Adobe Photoshop.

Navadna različica stane 50 dolarjev, premijska različica, ki vsebuje vtičnik za Adobe Photoshop, pa stane 150 dolarjev. Obe različici sta na voljo tudi za brezplačno 30-dnevno preizkusno različico. Če redno spreminjate velikost slik, vam priporočamo, da uporabite Perfect Resize. Je drago, vendar je najboljši način za povečanje slik.

Opomba: na noben način nismo povezani s Perfect Resize. Pravzaprav smo srečni uporabniki izdelka.

Po namestitvi programske opreme odprite slikovno datoteko, ki jo želite spremeniti v Photoshop. Preprosto pojdite Datoteka »Samodejno in izberite Popolna velikost.

Odpiranje slike v programu Perfect Resize iz Adobe Photoshopa

To bo odprlo sliko v aplikaciji Perfect Size. V levem meniju lahko izberete prednastavitev ali vnesete svojo velikost v velikost dokumenta.

Spreminjanje velikosti slike, da jo povečate v Perfect Resize

Ko vnesete velikost dokumenta, morate iti Datoteka »Uporabi da shranite spremembe in jih uporabite v datoteki v programu Photoshop.

Zdaj lahko datoteko izvozite tako, da jo shranite kot spletno sliko.

To je vse, zdaj bo vaša velikost slike videti veliko bolje kot običajna velikost.

Primerjava običajne velikosti in popolne velikosti

2. način: Uporaba brezplačne programske opreme Gimp

Gimp je brezplačna alternativa Adobe Photoshopu. Uporablja se lahko tudi za povečanje slik z minimalno izgubo kakovosti. Vendar vas moramo opozoriti, da rezultat ne bo tako dober kot Perfect Resize.

Tukaj je opisano, kako majhne slike povečati v Gimpu, ne da bi pri tem izgubili kakovost.

Odprite sliko, ki jo želite spremeniti v Gimpu. Preprosto pojdite Slika »Scale Image. Vnesite želene dimenzije. V razdelku Kakovost izberite Sinc (Lanczos3) kot metoda interpolacije in kliknite na gumb Scale Image.

Spreminjanje velikosti slike v Gimpu

To je vse, zdaj lahko to sliko izvozite v splet. Tukaj je primer za primerjavo. Velikost slike na levi je bila spremenjena s pomočjo dvokoličnega preoblikovanja v Photoshopu. Velikost slike na desni je bila spremenjena s pomočjo Sinc (Lanczos3) kot interpolacijske metode. Opazili boste, da je na obeh slikah zelo malo razlike.

Primerjava velikosti Gimp in običajne velikosti

3. način: Povečajte slike z uporabo funkcije Irfanview

Irfanview je kompakten program za urejanje fotografij. Na voljo je samo za operacijske sisteme s sistemom Windows. Irfanview ponuja pametnejši način za spreminjanje velikosti slik in njihovo povečanje.

V Irfanview-u preprosto odprite svojo sliko in pojdite na Slika »Spremeni velikost / prenovi.

Spreminjanje velikosti slike v Irfanviewu

Tako se bo pojavilo pojavno okno za spreminjanje velikosti slike. Najprej morate vnesti želeno velikost slike v Nastavi velikost slike. Po tem morate izbrati resmaple po metodi Size. V spustnem meniju filtra izberite Lanczosa (najpočasnejši). Nazadnje potrdite polje poleg možnosti »Uporabi ostrino po ponovnem vzorcu«.

Spreminjanje velikosti slik, da jih povečate v Irfanview

Irfanview bo zdaj spremenil velikost slike, ki jo lahko nato shranite v računalnik.

Primerjava običajne velikosti in irfanview velikosti

Kot bi opazili, da brezplačna orodja pri spreminjanju velikosti slike niso več tako dobra, da bi jo povečali. Vendar lahko s prilagoditvijo ostrine in kontrasta slike povečate slike in zmanjšate izgubo kakovosti v postopku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map