Kako uporabljati FTP za nalaganje datotek v WordPress za začetnike

Se želite naučiti, kako uporabljati FTP za nalaganje datotek na svoje spletno mesto WordPress? FTP ali protokol za prenos datotek je hiter in preprost način za nalaganje datotek iz računalnika na vaše spletno mesto. V tem članku vam bomo pokazali, kako uporabljati FTP za nalaganje datotek v WordPress.


Uporaba FTP za prenos datotek v WordPress

Video vadnica

Naročite se na WPBeginner

Če ne marate video vadnic ali se želite premikati s svojim tempom, nadaljujte z branjem spodnjih navodil.

Kaj je FTP?

FTP je kratek za protokol prenosa datotek. Omogoča vam prenos datotek iz računalnika v račun za gostovanje spletnega mesta.

Zdaj morda razmišljate, da je v upraviteljskem območju programa WordPress že naložen medij za nalaganje datotek, kot so slike, video, zvoki, PDF in več.

Zakaj potrebuješ FTP?

Potrebujete FTP, da lahko ročno naložite datoteke v WordPress, ki včasih ne bodo delovale zaradi napake na vašem spletnem mestu.

Običajno za nalaganje datotek sploh ne potrebujete FTP. Slike lahko enostavno naložite iz skrbniškega področja WordPress. Vtičnike in teme lahko celo naložite iz samega WordPress-a.

Vendar boste včasih morali ročno naložiti vtičnik ali tematsko datoteko za odpravljanje težav z WordPressom in odpravljanje najpogostejših napak v WordPressu.

Uporaba FTP za prenos datotek WordPress

Najprej boste morali v računalnik prenesti in namestiti odjemalca FTP. Odjemalec FTP je aplikacija, ki vam pomaga povezovati se s svojim spletnim mestom in prenašati datoteke s protokolom FTP.

Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih odjemalcev FTP, ki jih lahko namestite.

 • FileZilla (Windows, Mac, Linux | Brezplačno)
 • WinSCP (Windows | Brezplačno)
 • Cyberduck (Mac | Brezplačno)

Za namen te vadnice bomo uporabili FileZilla. Uporabite lahko katero koli drugo stranko FTP, ki vam je všeč. Osnovni koncepti so enaki, ne glede na programsko opremo, ki jo uporabljate.

Povezava s spletnim mestom WordPress z uporabo FTP

Ko odprete programsko opremo FTP, vas bo pozval, da se povežete s svojim spletnim mestom z uporabo vaših FTP poverilnic.

Vaše prijave za FTP prijavo vam pošljemo po e-pošti, ko se prijavite za svoj račun za gostovanje v WordPressu. Podatke o FTP računu najdete tudi na nadzorni plošči cPanel vašega računa gostovanja.

Upravljanje računov FTP znotraj cPanela

Če ne najdete poverilnic za prijavo, se za informacije lahko obrnete na ponudnika gostovanja.

Ko dobite podatke za prijavo, morate odpreti FileZilla in pojdite na Datoteka »Upravitelj spletnega mesta.

Upravitelj spletnega mesta v odjemalcu FileZilla FTP

Prikaže se pojavno okno, v katerega lahko dodate podatke o svojem spletnem mestu. Kliknite gumb »Novo spletno mesto« in vnesite naslov za svoje spletno mesto.

Dodajanje novega spletnega mesta v FileZilla

V naslednjem stolpcu boste morali vnesti svojega gostitelja. Običajno je to vaše ime domene.

Opomba: V razdelku s protokolom izberite SFTP, če ga vaš ponudnik gostovanja podpira.

Pod poljem za prijavo izberite »Normal« in nato vnesite svoje FTP uporabniško ime in geslo.

Poverilnice za prijavo

Zdaj lahko za nadaljevanje kliknete na gumb za povezavo. FileZilla shrani nastavitve vašega spletnega mesta za prihodnje prijave in odpre novo povezavo FTP z vašim spletnim mestom.

Če se s tem računalnikom prvič povežete s svojim spletnim mestom, vam bo morda FileZilla prikazal pojavni certifikat.

Zaupno potrdilo

Potrdite polje poleg možnosti »Vedno zaupaj potrdilo za prihodnje seje« in za nadaljevanje kliknite gumb V redu.

FileZilla se bo zdaj poskusil prijaviti na vaše spletno mesto s pomočjo poverilnic, ki ste jih vnesli. Ko ste povezani, boste v stolpcu »Oddaljeno spletno mesto« videli seznam datotek in map na vašem spletnem mestu.

Lokalni in oddaljeni stolpci datotek v Filezilla

V stolpcu na oddaljenem spletnem mestu so prikazane datoteke in mape na vašem spletnem mestu, v razdelku »Lokalno spletno mesto« pa datoteke v računalniku.

Lahko brskate po lokalnem spletnem mestu in poiščete datoteke v računalniku, ki jih želite naložiti na svoje spletno mesto. Nato morate z desno miškino tipko kliknite datoteko in iz menija izberite nalaganje.

Naložite datoteko iz računalnika na vaše spletno mesto

FileZilla bo datoteko zdaj prenesel iz računalnika na vaše WordPress spletno mesto.

Vendar WordPress za pravilno delovanje potrebuje določene datoteke in mape na določenih lokacijah. To pomeni, da datoteke ne morete samo naložiti nikjer. Vedeti morate, kje lahko naložite datoteko na svoje WordPress spletno mesto.

Na primer, če želite ročno naložiti vtičnik na svoje WordPress spletno mesto. Nato boste najprej morali vtičnik prenesti na svoj računalnik.

Po tem boste morali razpakirati datoteko z vtičniki. Znotraj datoteke zip boste našli mapo z vtičniki. WordPress išče vtičnike v mapi / wp-content / plugins /.

Najprej morate odpreti / wp-content / plugins / mapo v stolpcu Oddaljeno spletno mesto. Po tem lahko vstavite mapo z vtičniki iz računalnika na vaše spletno mesto.

Naloži mapo z vtičniki

Ko naložite vtičnik, morate obiskati stran z vtičniki znotraj svojega skrbniškega prostora WordPress, da aktivirate vtičnik.

Nameščen vtičnik v upravnem območju WordPress

Podobno, če želite naložiti vrhunsko temo na svoje spletno mesto, boste najprej prenesli in razpakirali mapo z temami v računalnik. Po tem ga lahko naložite v / wp-content / themes / folder na svojem spletnem mestu.

FTP se ne uporablja samo za nalaganje datotek iz računalnika na vaše spletno mesto WordPress. Uporabljate ga lahko tudi za prenos datotek s svojega spletnega mesta in za njihovo urejanje.

Preprosto z desno miškino tipko kliknite datoteke ali mape, ki jih želite prenesti v stolpec »Oddaljeno spletno mesto« in kliknite gumb za prenos.

Prenesite datoteko s svojega spletnega mesta v računalnik

FTP lahko uporabite tudi za varnostno kopiranje vseh datotek WordPressa. Preprosto izberite vse datoteke in mape in jih naložite v računalnik.

Upoštevajte pa, da je to samo varnostna kopija vaših datotek WordPress in ne vključuje vaše vsebine (Database). Če želite tudi varnostno kopirati vsebino, lahko to storite tako, da ustvarite ročno varnostno kopijo baze podatkov WordPress.

Upamo, da vam je ta članek pomagal naučiti, kako uporabljati FTP za nalaganje datotek v WordPress. Morda boste morda radi videli tudi naš navodila za varnost WordPress, korak za korakom, za začetnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map