Koliko stane ime domene? (Odgovor strokovnjaka)

Če ste že kdaj poskusili registrirati ime domene, ste verjetno videli najrazličnejše cene od 9 do nekaj tisoč dolarjev.


Cena domenskega imena se razlikuje glede na razširitev domene (na primer .com, .org, .net), registrator domene, razpoložljivost in malo drugih dejavnikov.

Poleg novih imen domen lahko premium imena domen kupite tudi od nekoga drugega, ki ga je registriral pred vami. Vlagatelji v domenska imena pogosto registrirajo premium domenska imena, ki so krajša, označljiva in jih je enostavno zapomniti zgolj zaradi preprodaje.

V tem članku bomo razložili, koliko v resnici stane ime domene. Pokazali vam bomo tudi različne načine za nakup imena domene, vključno z načinom brezplačnega.

Koliko v resnici stane ime domene

Ker je to izčrpen priročnik o stroških domenskega imena, smo ga razdelili na nekaj razdelkov:

  Koliko stane novo ime domene?

  Nakup novega imena domene vas običajno stane kjer koli od 9 do 14,99 USD na leto. Vendar se lahko te cene razlikujejo glede na razširitev domene ali registratorja domene, ki ga izberete.

  Če začenjate novo spletno mesto, priporočamo, da uporabite Bluehost. So eno najboljših podjetij za spletno gostovanje na svetu.

  Uporabnikom WPBeginner ponujajo brezplačno ime domene + brezplačno SSL potrdilo poleg 60-odstotnega popusta na svoje načrte spletnega gostovanja.

  → Zahtevajte svoje brezplačno ime domene z Bluehost ←

  Ker za izdelavo spletnega mesta potrebujete tako ime domene kot tudi spletno gostovanje, je to najbolj dostopna možnost za začetek.

  Če želite le kupiti domensko ime, priporočamo, da kot registrator uporabite domeno.com. S kodo kupona Domain.com lahko uporabite 25-odstotni popust.

  Tu je podatek, koliko stane nova registracija domen pri različnih registratorjih.

  • Bluehost – Brezplačna domena z gostovanjem 2,75 USD / mesec
  • Domain.com – 7,45 $ za domene .com z našo kodo kupona
  • HostGator – Brezplačna domena z gostovanjem 2,64 USD / mesec
  • GoDaddy – 11,99 USD
  • DreamHost – Brezplačna domena z gostovanjem 2,59 USD na mesec

  Te cene so samo za nova domena .com. Cene drugih razširitev, kot so .net, .org, .info, .blog itd., Se bodo razlikovale glede na registrator domene, ki ga uporabljate.

  Ko gre za razširitve domen, uporabnikom vedno priporočamo uporabo .com, ker je najbolj priljubljena.

  Skriti stroški domenskega imena

  Poleg stroškov registracije domene je nekaj skritih stroškov domene in prodaje, ki jih morate vedeti, zato se lahko odločite za najbolj izobražene.

  Letne obnove

  Registracija domen se izvaja vsako leto. Nadzor nad svojim domenskim imenom lahko ohranite, dokler vsako leto obnavljate registracijo.

  Nekateri registratorji domen ponujajo popuste za domenska imena pri nakupu prvega leta, vendar so njihovi stroški obnove precej višji. Če vidite promocijo, kjer lahko za ime domene plačate 0,99 USD, potem vedite, da je to običajno samo prvo leto. Vaša letna podaljšanja bodo po precej višji ceni.

  WHOIS in zasebnost domen

  ICANN je nepridobitna korporacija v javno korist, ki je odgovorna za usklajevanje dodeljevanja in vzdrževanja domenskih imen. Vsak registrator domene zahteva, da zbere kontaktne podatke za lastnika spletnega mesta.

  Do teh informacij lahko dostopate javno s pomočjo WHOIS podatkov. Druga podjetja in podjetja lahko s temi informacijami stopijo v stik z vami glede morebitnega poslovnega partnerstva.

  Če so podatki WHOIS javno dostopni, lahko pride do neželenih e-poštnih sporočil in telefonskih klicev. Zato mnogi registratorji domen prodajajo dodatek, ki se imenuje Domain Privacy.

  Ta dodatek običajno stane dodatnih 9,99 USD in je popolnoma neobvezen. Težava je v tem, da ga registratorji samodejno dodajo v košarico in jih morate ročno odstraniti, če ne želite plačati za to.

  Nekateri registrarji, kot je DreamHost, ponujajo brezplačno zasebnost domen s svojimi domenami.

  Poslovni e-poštni računi (e-poštne domene)

  Ko kupujete ime domene, boste verjetno videli dodatek za e-poštne domene za nastavitev profesionalnega poslovnega e-poštnega naslova.

  Tega vam ni treba kupiti, ker lahko dobite brezplačen poslovni e-poštni naslov pri večini spletnih ponudnikov gostovanja.

  Če želite bolj profesionalno možnost, priporočamo, da to kupite neposredno od G Suite ali Microsoft Office365, tako da niste zaklenjeni v registrarja.

  Nasvet za profesionalno uporabo: varni popusti na domeno za več let

  Nekateri registratorji, kot je Domain.com, vam omogočajo predhodno plačilo več let vnaprej. To je odličen način, da dobite uvodno ponudbo za popust za več let.

  Ker morate vsako leto plačevati za podaljšanje domen, je lahko predhodno plačilo za več let pomemben prihranek. Da ne omenjam, vas prihrani pri prihodnjih podražitvah.

  Toda te skrite pristojbine in razlaga stroškov domene so namenjene predvsem novim domenom, ki so na voljo za registracijo.

  Kaj pa premium domene ali domene, ki jih kupujete od drugih ljudi? Oglejmo si podrobnosti stroškov premium domene.

  Koliko stane Premium domensko ime?

  Premium domenska imena so vnaprej registrirana domenska imena, ki so pogosto krajša, označljiva in bolj spominjajo. Vlagatelji v domenah pogosto registrirajo ta premijska imena domen, da bi jih kasneje prodali po višji ceni za dobiček.

  Stroški premium domenskih imen se lahko gibljejo od nekaj sto do tisoč dolarjev. Vse je odvisno od edinstvenosti imena, dolžine domene in njenega celotnega potenciala blagovne znamke.

  Nekatere premijske domene lahko celo stanejo več sto tisoč milijonov dolarjev. Tu je nekaj najdražjih domen, prodanih v zgodovini:

  • Insurance.com – 35,6 milijona dolarjev
  • PrivateJet.com – 30,18 milijona dolarjev
  • Hotels.com – 11 milijonov dolarjev
  • Fb.com – 8,5 milijona dolarjev
  • Business.com – 7,5 milijona dolarjev

  Imena premium domen, ki jih zasebni prodajalci prodajajo na različnih spletnih mestih.

  Priporočamo nakup domenskih imen na uglednih spletnih mestih, da zagotovite varen prenos imena domene. Oglejte si naš vodič o najboljših krajih za nakup premium domenskega imena.

  Kako oceniti vrednost premium imena domene?

  Mnogi začetniki nas sprašujejo, kako najti pravo ponudbo za vrhunsko domeno ali vnaprej registrirano ime domene?

  Že prevzeta imena domen se pogosto prodajajo po višji ceni. Vendar pa je večinoma izklicna cena neverjetno visoka, kar odvrne kupce neizkušenih domen od ponudbe.

  Uporabnikom priporočamo, da opravijo nekaj raziskav in pripravijo primerno ponudbo. Ne pozabite, da vlagatelj v domeno zasluži le, ko domeno proda.

  Kot večina poslov je tudi vrednost premium domene v veliki meri odvisna od najvišje vrednosti, ki ste jo pripravljeni plačati, in najnižje cene, ki jo je prodajalec pripravljen sprejeti.

  Vendar pa si lahko ogledate trge domen, kot so BuyDomains, Sedo ali Flippa, da boste bolje razumeli tržne stopnje, tako da lahko oblikujete ugledno ponudbo za določeno nišo.

  Flippa domene

  Če ima domeno, ki jo iščete, že navedeno ceno, potem lahko začnete s ponudbo 50-75% navedene cene.

  Opomba: Večina orodij za ocenjevanje vrednosti domene je popolnoma neuporabna, zato jih je najbolje izogibati referencam.

  Pri nakupu registriranega imena domene priporočamo previdnost. Če niste prepričani o potencialni vrednosti domene za vaše podjetje, preprosto pojdite stran.

  Koliko stane pretečena domenska imena?

  Vsak dan poteče na tisoče imen domen. To so imena domen, pri katerih se je lastnik odločil, da ne bo podaljšal registracije, ali pa je preprosto pozabil na ta imena domen.

  Domene s potekom veljavnosti so odlična priložnost za iskanje imenskih domenskih imen. Sledi nekaj krajev, kjer lahko iščete nedavno potekla imena domen.

  1. FreshDrop

  FreshDrop

  FreshDrop je tržnica domen, ki vam omogoča, da sledite potekom in kmalu potečejo imena domen. Na voljo je z naprednim orodjem za iskanje, ki ga lahko uporabite za zožitev iskanja.

  2. Iztekle domene

  IstečeDomene

  ExpiredDomains je iskalnik, namenjen pretečenim domenskim imenom. Uporaba morda ni tako preprosta kot druga orodja za iskanje domen, vendar ima velik in nenehno posodabljan indeks imen domen.

  Opomba: Pred nakupom rabljenih, predregistriranih ali potečenih domenskih imen morate preveriti zlorabe domen in druge težave (več o tem kasneje).

  Stroški izteklih domenskih imen

  Običajno lahko registrirate poteklo ime domene po običajnih letnih cenah podjetja, ki ga registrirate.

  Če pa bo ime domene kmalu poteklo, lahko uporabite storitev za naročanje domene. To vam omogoča, da naročite vnaprej naročilo za ime domene.

  Če za to ime domene ni nobenega drugega vnaprejšnjega naročila, bo vaše naročilo postalo uspešno. Večina podjetij z domenskimi imeni za opravljanje te storitve zaračuna majhno enkratno pristojbino (25 do 99 USD).

  Kako kupiti ime domene, ki ni na seznamu za prodajo?

  Do zdaj smo govorili o stroških domenskih imen, ki so na voljo za registracijo ali prodajo tretjim osebam. Kaj pa, če ste pozorni na ime domene, ki je že prevzeto, vendar ni na seznamu za prodajo?

  Obstaja velika možnost, da se še vedno lahko obrnete na to določeno ime domene.

  Vidite, mnogi uporabniki registrirajo imena domen, da začnejo novo spletno poslovno idejo. Veliko jih na koncu nikoli ne uporablja tega imena domene ali opusti idejo.

  Ker imena domene ne uporabljajo, se lahko obrnete neposredno na lastnika domene.

  Če ima ime domene spletno mesto, potem lahko uporabite kontaktni obrazec na njihovem spletnem mestu.

  S pomočjo iskanja Whois lahko poiščete kontaktne podatke lastnika domene in jim pošljete sporočilo, da pokažejo svoje zanimanje.

  Včasih ljudje registrirajo imena domen za prihodnje ideje, tako da jih, čeprav jih ne uporabljajo, še vedno ne želijo prodati. Nekateri ljudje so pohlepni in bodo prosili za nagrado, da se lotijo ​​poti do svoje domene.

  Ne pozabite, da kupujete neko »idejo sanj«, zato morate biti spoštljivi, a tudi realni glede vrednosti.

  Nasvet za profesionalce: Če imate poslovno idejo, je bolje registrirati ime domene, tudi če niste 100% prepričani. Ne želite tvegati, da jo bo kdo drug registriral, preden jo obiščete. Mislimo na to kot na zavarovalno polico, ker domena stane le 9,99 USD.

  Naredite domačo nalogo pred nakupom imena domene

  Če kupujete ime domene, ki ni bilo nikoli uporabljeno, potem je dobro.

  Če pa kupujete ime domene, ki je bilo prej v lasti nekoga drugega, morate opraviti nekaj temeljnega pregleda.

  Ta imena domen lahko kršijo avtorske pravice ali blagovne znamke, uporabljajo se za distribucijo zlonamerne programske opreme ali neželene pošte ali zlorabljajo v drugih zlonamernih dejavnostih.

  Brez skrbi, obstaja veliko orodij, ki jih lahko uporabite za opravljanje domačih nalog.

  1. Preverite trgovsko znamko

  Najprej se prepričajte, da ime domene ni registrirana blagovna znamka obstoječega podjetja.

  V skladu s pravili ICANN, če ime domene krši registrirano blagovno znamko podjetja, lahko to podjetje zahteva domensko ime ali od vas zahteva, da ga odstranite.

  Za hitro iskanje blagovnih znamk lahko preverite bazo podatkov urada Združenih držav za patente in blagovne znamke. Preprosto vpišite svoje ime domene v iskalno polje in preverite, ali vrne kakršna koli ujemanja.

  Iskanje blagovnih znamk

  2. Označite prejšnjo uporabo domenskega imena

  Nato bi radi videli, kako se je ime domene uporabljalo v preteklosti. Kakšna spletna mesta so bila narejena z uporabo določenega imena domene?

  Najlažji način za to je uporaba Wayback Machine. To je ogromen zgodovinski internetni arhiv s posnetki spletnih strani, ki se redno arhivirajo.

  Wayback stroj

  3. Preverite zgodovinske zapise Whois

  Whois orodja vam omogočajo zgodovinske zapise Whois za ime domene. Tako boste lažje videli, kdaj je bilo ustvarjeno, nazadnje obnovljeno ime domene, spremembe DNS in drugi zgodovinski podatki.

  Kdo je

  4. Zaženite test zdravstvenega preverjanja domene

  Nazadnje morate poskrbeti, da se domena ne uporablja za pošiljanje neželene pošte, zagon napadov DDoS ali širjenje zlonamerne programske opreme. Z orodjem za zdravje domene MxToolBox lahko preverite, ali se pojavijo rdeče zastavice.

  Preverite zdravstveno preverjanje domene

  Pogosta vprašanja o stroških domenskega imena

  Na tisoče uporabnikov smo pomagali pri ustvarjanju spletnega dnevnika in spletnega mesta, odgovorili smo na številna vprašanja v zvezi z imeni domen. Spodaj je nekaj najpogostejših:

  Ali lahko dobim ime domene brezplačno?

  Medtem ko ime domene običajno stane 14,99 USD / leto, lahko ime domene dobite brezplačno kot paketno ponudbo pri različnih podjetjih za spletno gostovanje.

  Gostujoča podjetja, kot so Bluehost, HostGator, Dreamhost, GreenGeeks in druga, ponujajo brezplačne domene s svojimi paketi spletnega gostovanja.

  Kateri je najboljši registrator domene?

  Verjamemo, da je Domain.com trenutno najboljši registrar, saj ima funkcije, ki jih potrebujete, in ponujajo 25% popust.

  Vendar je pametnejša denarna odločitev, da dobite brezplačno domeno s spletnim gostovanjem, kot je Bluehost, saj vam prihrani čas in denar.

  Vaše ime domene lahko vedno prenesete v drugega priljubljenega registra registrskih imen domen, če niste zadovoljni z obstoječim ponudnikom.

  Ali za izdelavo spletnega mesta potrebujem tako domensko ime kot spletno gostovanje?

  Da, za izdelavo spletnega mesta potrebujete tako ime domene kot tudi spletno gostovanje. Ime domene je naslov vašega spletnega mesta v internetu, medtem ko so na spletnem gostovanju shranjene datoteke vašega spletnega mesta. Za več podrobnosti glejte naš vodič o razliki med domenskim imenom in spletnim gostovanjem (razloženo).

  Ali lahko za vedno (trajno) kupim ime domene?

  Ne, imena domene ne morete trajno kupiti. Registracija domen se izvaja vsako leto. Vendar pa lahko predhodno plačate do 10 let, kar zagotavlja, da boste ime domene imeli 10 let.

  Koliko stane ime domene na Wixu in WordPressu?

  Pri uporabi platforme gostitelja spletnega mesta za gostovanje se stroški vašega imena domene razlikujejo. Pomembno je upoštevati, da platforme za izdelavo spletnih mest ponujajo kombinacijo domene gostovanja +.

  Na primer, domene Wix stanejo 14,95 USD / leto, vendar so brezplačne, če izberete letni načrt, ki stane 13 USD na mesec.

  Domače storitve WordPress.com stanejo 18 USD / leto, vendar so brezplačno vključene v letni osebni načrt, ki stane 8 USD / mesec.

  Če pa uporabljate samoodgovorno platformo WordPress, potem lahko spletno mesto z Bluehostom zaženete za 2,75 dolarja na mesec, prihaja pa z brezplačnim domenskim imenom. Za več podrobnosti glejte razliko med WordPress.com in samodejno nameščenim WordPress.org.

  Upamo, da vam je ta članek pomagal izvedeti, koliko v resnici stane ime domene. Morda boste želeli videti tudi naš vodič, koliko v resnici stane izdelava spletnega mesta WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me