Vodič za začetnike: Kako varno posodobiti WordPress (Infographic)

Ali želite posodobiti WordPress, vendar ne veste, kje začeti? Začetniki se pogosto bojijo, da bi posodobitev lahko zlomila njihovo spletno mesto.


Ta strah je razumljiv, vendar je za najboljšo varnost in učinkovitost vašega spletnega mesta pomembno uporabiti najnovejšo različico WordPress-a..

V tem priročniku za začetnike vam bomo pokazali, kako varno posodobiti WordPress kot profesionalca, ne da bi pri tem zlomili vaše spletno mesto.

Vrhunski priročnik za nadgradnjo WordPressa za začetnike

Nadgradnja vašega spletnega mesta WordPress je redno vzdrževalno opravilo. Ustvarili smo enostavno sledenje infografikam, ki jih lahko uporabite kot referenčni vodnik.

Kliknite na spodnjo sliko, da si ogledate celotno infografiko ali nadaljujete z branjem besedilnih navodil.

Ultimate Guide for Upgrade WordPress - Infographic

Zakaj bi morali vedno posodabljati WordPress

Vodilne raziskave o varnosti WordPress kažejo, da je večina spletnih mest WordPress, ki so bili vdrti, posledica zastarelega jedra, vtičnikov ali teme.

WordPress aktivno vzdržujejo razvijalci z vsega sveta. Ti razvijalci redno odkrivajo in odpravljajo napake, dodajajo nove funkcije in lovijo varnostne ranljivosti. Te spremembe so nato objavljene v novi različici WordPress-a.

Če ne gre za veliko izdajo, se lahko WordPress samodejno posodobi na novejšo različico. Za večje izdaje boste morali posodobitev ročno sprožiti sami, če ne uporabljate upravljanega WordPress gostovanja.

Posodobiti morate, da zagotovite, da ima vaše spletno mesto najnovejše varnostne popravke, najnovejše funkcije ter najboljšo hitrost in zmogljivost.

Več o tej temi si oglejte v našem vodniku, zakaj morate vedno uporabljati najnovejšo različico WordPress-a.

Ob tem pa si poglejmo, kako varno posodobiti WordPress na najnovejšo različico.

Pripravite se pred nadgradnjo WordPress-a

Najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti pred nadgradnjo WordPress-a, je ustvariti popolno varnostno kopijo za WordPress.

Tudi če imate nastavljen samodejni rezervni vtičnik WordPress. Še vedno morate poskrbeti, da ustvarite novo varnostno kopijo in jo varno shranite na oddaljeno lokacijo.

Popolna varnostna kopija WordPress vključuje vse.

  • Vaša podatkovna baza WordPress
  • Vse slike in prenosi medijev
  • Vaš WordPress vtičniki in teme
  • Ključne datoteke WordPress

Ta korak je ključnega pomena, saj vam bo omogočil, da obnovite WordPress iz varnostnih kopij, če gre kaj narobe.

Ko ustvarite popolno varnostno kopijo in jo shranite na drugo lokacijo (računalnik ali shramba v oblaku, kot je Google Drive), lahko nadaljujete na naslednji korak.

Nadgradnja WordPress-a na najnovejšo različico

Obstajata dva preprosta načina za posodobitev spletnega mesta WordPress na najnovejšo različico. Eno je avtomatsko, drugo pa ročno. Oba bomo pokazali.

1. način: Posodobitev WordPressa z vgrajenim sistemom (1 klik)

Ta metoda je lažja in jo priporočajo vsem uporabnikom.

Najprej se prijavite na skrbniško območje svojega spletnega mesta WordPress in pojdite na Nadzorna plošča »Posodobitve stran.

Videli boste obvestilo, da je na voljo nova različica WordPress-a. Zdaj morate samo klikniti gumb »Posodobi zdaj«, da začnete s posodobitvijo.

Stran posodablja WordPress

WordPress bo zdaj dobil najnovejšo različico programske opreme in jo namestil namesto vas.

Na zaslonu boste videli napredek posodobitve. Med nadgradnjo bo WordPress vaše spletno mesto prestavil v vzdrževalni način.

WordPress posodablja napredek

Vaše spletno mesto bo še vedno vidno uporabnikom, vendar med posodabljanjem ne boste mogli namestiti vtičnikov ali tem.

Ko je posodobitev končana, boste preusmerjeni na pozdravni zaslon WordPress. Glede na vsako izdajo boste morda videli stran s pojasnili, kaj je novega v WordPressu in funkcije, ki jih morate poskusiti.

To je vse, uspešno ste posodobili WordPress na najnovejšo različico.

2. način: Ročno posodobite WordPress z uporabo FTP

Ta metoda zahteva uporabo FTP za ročno nalaganje datotek WordPress. To lahko uporabite, če prva metoda iz nekaterih razlogov ne deluje.

Najprej boste morali prenesti najnovejšo različico WordPress-a. Pojdite na stran za prenos WordPressa in kliknite na gumb Prenesi.

Prenesite WordPress

Vaš brskalnik bo zdaj prenesel WordPress v zip datoteko. Ko ga naložite, morate izvleči zip datoteko. V notranjosti boste videli mapo z besedami. Ta mapa vsebuje vse datoteke WordPress, ki jih potrebujete za posodobitev.

Nato morate odpreti odjemalca FTP in se povezati s svojim spletnim mestom. Ko ste povezani, pojdite v mapo wordpress, ki ste jo pravkar izvlekli iz zip datoteke v stolpcu lokalnih datotek.

V stolpcu za oddaljene datoteke pojdite v korensko mapo vašega spletnega mesta. Ta mapa je lahko javna_html ali poimenovana po domeni vašega spletnega mesta. Znotraj te mape boste videli svoje WordPress datoteke in mape.

Naložite datoteke WordPress

V računalniku izberite vse datoteke v mapi WordPress in nato z desnim klikom izberite Naloži.

Vaš odjemalec FTP bo zdaj začel nalagati datoteke WordPress iz računalnika na vaše spletno mesto.

Vendar ima vaše spletno mesto že starejše različice datotek z istim imenom. Vprašali se boste, kaj želite storiti s temi datotekami. Izbrati morate »Prepiši« in potrdite polje poleg možnosti »Vedno uporabi to dejanje«.

Prepišite datoteke

Tako boste zagotovili, da bodo vse datoteke WordPress na vašem spletnem mestu zamenjane z novejšimi različicami datotek.

Ko je prenos naložen, morate iti na skrbniško območje svojega mesta WordPress. Ta korak je nujen, saj bo morda za posodobitev baze podatkov WordPress včasih potrebna tudi novejša različica WordPress-a.

Potrebna je posodobitev baze podatkov

V tem primeru boste morda videli stran, ki omenja, da je potrebna posodobitev baze podatkov. Za nadaljevanje kliknite gumb »Posodobi bazo podatkov WordPress«.

To je vse, uspešno ste posodobili vaše spletno mesto WordPress. Za podrobnejše korake si oglejte naš vodič o tem, kako ročno posodobiti WordPress prek FTP-ja.

Kaj je treba storiti po posodobitvi

Ko nadgradite WordPress na svojem spletnem mestu, morate poskrbeti, da bo vse delovalo po pričakovanjih. Preprosto obiščite svoje spletno mesto v novem oknu brskalnika in si oglejte Nastavitve v upravnem območju WordPress.

Če naletite na kakršno koli težavo, si oglejte naš seznam pogostih napak v WordPressu in kako jih odpraviti. Če težava, s katero se soočate, ni tam navedena, sledite korakom v našem priročniku za odpravljanje težav WordPress, da ugotovite težavo in uporabite rešitev.

Upamo, da vam je ta članek pomagal enostavno posodobiti WordPress na najnovejšo različico. Morda boste morda radi videli tudi naš korak za korakom WordPress SEO vodič za začetnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me