Vodnik za začetnike o uporabniških vlogah in dovoljenjih za WordPress

WordPress ima sistem za upravljanje vlog uporabnika, ki določa, kaj lahko določen uporabnik na vašem spletnem mestu počne in česa ne more. Poznavanje teh vlog in dovoljenj uporabnikov je bistveno, ko raste vaše spletno mesto WordPress. V tem priročniku za začetnike o uporabniških vlogah WordPress bomo primerjali vsake vloge in dovoljenja WordPress-a za uporabnike v enostavno sledljivi infografiki.


Ko namestite WordPress, je pet privzetih uporabniških vlog:

 1. Skrbnik
 2. Urednik
 3. Avtor
 4. Sodelujoči
 5. Naročnik

Celotno primerjavo med posameznimi vlogami uporabnikov si lahko ogledate s spodnjo infografiko:

Navodila za začetnike po WordPress-u Infographic o uporabniških vlogah [sličica]

Lahko pa preberete spodnji povzetek dovoljenj za vsako vlogo uporabnika. Pokrivali bomo tudi, kako ustvariti nove uporabniške vloge in / ali prilagoditi obstoječe vloge uporabnikov WordPress.

Video vadnica

Naročite se na WPBeginner

Če vam video ni všeč ali potrebujete več navodil, nadaljujte z branjem.

Za začetek si oglejmo vsako privzeto uporabniško vlogo in njihova dovoljenja.

1. Skrbnik

Ob redni namestitvi WordPress-a je Administrator najmočnejša uporabniška vloga. Uporabniki z vlogo skrbnika lahko dodajo nove objave, urejajo poljubne objave uporabnikov na spletnem mestu in jih celo izbrišejo.

V njih lahko namestite, uredite in izbrišete vtičnike, pa tudi teme. Najpomembneje je, da lahko skrbniški uporabnik na spletno mesto doda nove uporabnike, spremeni informacije o obstoječih uporabnikih, vključno z njihovimi gesli, ter izbriše katerega koli uporabnika (da tudi drugi skrbniki).

Ta vloga je v osnovi rezervirana za lastnike spletnih mest in vam omogoča popoln nadzor nad svojim WordPress spletnim mestom. Če imate spletno mesto za več uporabnikov WordPress, morate biti zelo previdni, komu dodelite vlogo skrbnika.

Priporočamo tudi, da preberete ta članek: Ali bi morali administratorju omogočiti dostop do razvijalcev vtičnikov za odpravljanje napak?

2. Urednik

Uporabniki z vlogo urejevalca v WordPressu imajo popoln nadzor nad razdelki z vsebino vašega spletnega mesta. Na spletnem mestu WordPress lahko dodajo, uredijo, objavijo in izbrišejo vse objave, vključno s tistimi, ki so jih napisali drugi. Urednik lahko moderira, ureja in briše tudi komentarje.

Uredniki nimajo dostopa do spreminjanja nastavitev spletnega mesta, nameščanja vtičnikov in tem ali dodajanja novih uporabnikov.

3. Avtor

Kot že ime pove, lahko uporabniki z avtorjevo vlogo pišejo, urejajo in objavljajo svoje objave. Prav tako lahko izbrišejo svoje objave, tudi če so objavljene.

Pri pisanju objav avtorji ne morejo ustvariti kategorij, vendar lahko izbirajo med obstoječimi kategorijami. Po drugi strani pa lahko v svoje objave dodajo oznake (glej: Kategorije v primerjavi z oznakami – Katera je boljša za SEO?).

Avtorji si lahko ogledajo komentarje tudi tiste, ki čakajo na pregled, vendar jih ne morejo zmeriti, odobriti ali izbrisati.

Nimajo dostopa do nastavitev, vtičnikov ali tem, zato je uporabniška vloga na spletnem mestu precej nizka, razen njihove zmožnosti, da po objavi izbrišejo svoje objave..

4. Sodelujoči

Sodelujoči lahko dodajajo nove objave in urejajo svoje objave, vendar ne morejo objaviti nobenih objav, niti svojih. Pri pisanju objav ne morejo ustvariti novih kategorij in morali bodo izbirati med obstoječimi kategorijami. Vendar lahko v svoje objave dodajo oznake.

Največja pomanjkljivost vloge sodelavca je, da ne morejo naložiti datotek (kar pomeni, da ne morejo dodati slik v svoj članek).

Sodelavci si lahko ogledajo komentarje tudi tiste, ki čakajo na zmernost. Vendar ne morejo odobriti ali izbrisati komentarjev.

Nimajo dostopa do nastavitev, vtičnikov ali tem, zato ne morejo spremeniti nobenih nastavitev na vašem spletnem mestu.

5. Naročnik

Uporabniki z vlogo naročnika se lahko prijavijo na vaše spletno mesto WordPress in posodobijo svoje uporabniške profile. Po želji lahko spremenijo gesla. V vašem upravnem območju WordPress ne morejo pisati objav, gledati komentarjev ali česar koli drugega.

Ta uporabniška vloga je še posebej koristna, če od uporabnikov zahtevate, da se prijavijo, preden lahko preberejo objavo ali pustijo komentar.

Bonus: Super Administrator

Ta uporabniška vloga je na voljo samo v omrežju WordPress Multisite. Uporabniki z super admin uporabniško vlogo lahko dodajajo in brišejo spletna mesta v večstranskem omrežju. Prav tako lahko namestijo vtičnike in teme, dodajo uporabnike in izvajajo omrežna dejanja v programu WordPress na več mestih.

Prilagajanje obstoječih vlog uporabnika

Privzete uporabniške vloge WordPress so zasnovane tako, da imajo zmogljivosti, ki ustrezajo zahtevam večine spletnih mest. Na primer, če vodite spletno mesto revij, potem lahko dodelite vlogo uporabnika urejevalca svojemu višjemu osebju in vlogo avtorja uporabnikom mlajšemu osebju. Uporabniško vlogo avtorja gostov in uporabniško vlogo uporabnika lahko dodelite obiskovalcem spletnega mesta.

Kaj pa, če želite spremeniti dovoljenja obstoječe vloge za WordPress?

Pri avtorski vlogi nam ni všeč, da ne le da lahko objavijo svoje objave, ampak jih lahko tudi po objavi izbrišejo. To lahko oslabi celoten urejevalni potek dela. Prav tako je lahko katastrofalno, če plačani avtor zapusti slabe pogoje in se odloči izbrisati vse prispevke, ki jih je napisal (tiste, za katere ste jih plačali).

Predpostavimo, da želite spremeniti vlogo uporabnika avtorja, tako da avtorji ne bodo mogli izbrisati svojih objav, ko so objavljene.

Prva stvar, ki jo morate storiti, je namestiti in aktivirati vtičnik Capability Manager Enhanced. Po aktivaciji pojdite na Uporabniki »Zmogljivosti za spreminjanje uporabniških vlog.

Urejanje uporabniških zmožnosti v WordPressu

Nato v zgornjem polju v desnem stolpcu izberite uporabniško vlogo, ki jo želite urediti, in nato kliknite gumb za nalaganje. To bo uporabniške zmogljivosti naložilo v polja na levi strani.

Počistite vse funkcije, ki jih želite odstraniti iz te vloge uporabnika. Na primer, v tem primeru želimo odstraniti zmožnost brisanja objavljenih objav od avtorjev. Počisti možnost »Izbriši objavljeno«. Ko končate, se pomaknite navzdol na dno strani in kliknite shrani spremembe, da shranite svoje nastavitve.

Ustvarjanje lastnih vlog po meri uporabnikov v WordPressu

V WordPressu lahko ustvarite lastne uporabniške vloge po meri z lastnim naborom zmogljivosti z uporabo istega vtičnika Capability Manager Enhanced. Po namestitvi in ​​aktiviranju vtičnika pojdite na Uporabniki »Zmogljivosti in vnesite ime vloge uporabnika v polje »Ustvari novo vlogo«.

Dodajanje vloge uporabnika po meri v WordPressu

Na primer, spletno mesto revij bo morda potrebovalo nekaj uslužbencev, da bi aktivno moderiral komentarje. V tem primeru boste morda želeli ustvariti vlogo uporabnika, ki lahko komentira le zmerne komentarje. Vse, kar morate storiti, je ustvariti novo vlogo uporabnika in nato v razdelku „Druge možnosti WordPress“ izbrati možnost komentarja za moderiranje..

Za podrobnejša navodila glejte naše vadnico o dodajanju / odstranjevanju zmogljivosti uporabniškim vlogam v WordPressu.

Upamo, da vam je ta članek pomagal razumeti vloge in dovoljenja uporabnikov WordPress. Morda boste želeli prebrati tudi naš vodnik o 21 odličnih vtičnikih za učinkovito upravljanje več avtorskih blogov v WordPressu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map