YouTube vs Vimeo – Kateri je boljši za WordPress videoposnetke?

Kar zadeva nalaganje videoposnetkov na spletu, sta YouTube in Vimeo dve najbolj priljubljeni platformi na trgu. Zato nas pogosto sprašujejo o YouTubu v primerjavi z Vimeo – kateri je boljši? Obe sta odlični platformi s svojimi prednostmi in slabostmi. V tem članku bomo primerjali YouTube in Vimeo ter delili njihove prednosti in slabosti, da se bomo lažje odločili o svoji video platformi.


YouTube vs Vimeo - izbira najboljše platforme za WordPress video posnetke

Zakaj izbrati YouTube ali Vimeo za WordPress videoposnetke

Če želite začeti blog, potem je WordPress najbolj priljubljena platforma za bloganje, ki jo priporočajo strokovnjaki.

Medtem ko lahko svoje videoposnetke neposredno naložite v WordPress, ni zasnovan za pretakanje videov.

Videoposnetki so velike datoteke in večina ponudnikov gostovanja WordPress ne ponuja strežnikov, optimiziranih za pretakanje videoposnetkov. Če več uporabnikov dostopa do videoposnetkov na vašem spletnem mestu hkrati, bi to lahko zrušilo vaš strežnik.

Poleg tega ima vsak uporabnik drugačno vrsto internetne povezave. Visokokakovostni videoposnetki se bodo za vedno nalagali na počasnejših internetnih povezavah.

Video statični

Po drugi strani pa so platforme za video gostovanje, kot sta YouTube in Vimeo, zasnovane za prikazovanje videov. Imajo strežniške vire in tehnologijo, ki ponujajo veliko boljše izkušnje za pretakanje videoposnetkov kot WordPress.

Najpomembneje je, da te video posnetke enostavno vstavite v WordPress.

Več o tej temi si oglejte v našem priročniku o tem, zakaj nikoli ne nalagate videoposnetkov v WordPress.

Ob tem si poglejmo YouTube proti Vimeu in kateri je boljši za vaše WordPress videoposnetke.

1. Cene

Tako YouTube kot Vimeo sta podjetji z neprofitnim interesom. Njihove možnosti oblikovanja cen temeljijo na tem, kako zaslužijo denar na spletu.

YouTube:

YouTube je brezplačen. Predvsem zato, ker zaslužijo s prikazovanjem oglasov. Ti oglasi se prikazujejo v video predvajalniku, v stranski vrstici in v aplikaciji YouTube.

YouTube za gledalce ponuja tudi plačljivo naročnino z imenom YouTube Red. Ta storitev omogoča gledalcem, da se znebijo oglaševanja in dostopajo do izvirnih YouTubovih oddaj.

YouTube Red

Kot ustvarjalec vsebine pa boste lahko brezplačno naložili toliko videoposnetkov, kolikor želite.

Sprva videoposnetkov ne boste mogli naložiti dlje kot 15 minut. Vendar lahko to omejitev zvišate s preverjanjem računa.

Vimeo:

Vimeov poslovni model je precej drugačen kot YouTube. Svoj denar zaslužijo s prodajo video gostovanja, zato lahko založniki in podjetja svojim uporabnikom ponudijo brezplačno ogledovanje oglasov.

Ponujajo številne načrte cen, začenši z brezplačnim načrtom, ki je omejen na 500 MB prostora za shranjevanje na teden in 25 GB na leto.

Po tem se lahko pridružite načrtom Vimeo Plus, Pro ali Business. Vsak od njih ponuja različne omejitve in funkcije nalaganja.

Vimeo načrti

Prosti načrt je glede na shranjevanje in funkcije precej omejen. Začnete lahko z Vimeo Plus, stane 7 dolarjev na mesec in vam bo dal 5 GB prostora za shranjevanje na teden.

2. Omejitve za prenos

Obe platformi imata različna pravila glede tega, koliko video vsebine lahko naložite.

YouTube:

Privzeto lahko naložite neomejene videoposnetke, vendar mora biti vsak videoposnetek manjši od 15 minut. Po preverjanju računa pa lahko naložite videoposnetke z predvajanjem do 12 ur ali velikostjo 128 GB.

To je zelo radodarno in dokaj smiselno za vse vrste ustvarjalcev vsebine.

Vimeo:

Vimeo ima različne omejitve glede velikosti prenosa za vsak načrt.

  • Brezplačno: 500 MB na teden do 25 GB na leto.
  • Plus: 5 GB na teden do 250 GB na leto
  • Pro: 20 GB na teden do 1 TB na leto
  • Posel: Brez omejitev na teden in do 5 TB prostora za shranjevanje

Oglejte si podrobno primerjavo vseh načrtov Vimeo.

3. Velikost in doseg ciljne skupine

Obe platformi ponujata možnosti za skupno rabo videoposnetkov, v svojih izdelkih so namenjene skupnosti in družabne funkcije.

YouTube:

Glede velikosti in dosega občinstva ima YouTube očitno prednost.

YouTube statistika

Je v lasti Googla, zato je opazno vidnejši pri vseh njihovih drugih izdelkih. Skoraj vsi telefoni Android na svetu prihajajo z vnaprej nameščeno aplikacijo YouTube.

YouTube ima skupnost več kot 1 milijarde uporabnikov, kar je tretjina interneta. To je tudi drugi najbolj razširjen iskalnik na svetu.

Vimeo:

Vimeo ima veliko manjšo uporabniško bazo kot YouTube, vendar je dokaj velik. Vimeo ima več kot 170 milijonov uporabnikov in raste v pomembnih hitrostih. Vimeo je dom nekaterih najbolj ustvarjalnih ustvarjalcev vsebine na svetu.

Vimeo statistika

Poleg kanalov ima tudi funkcijo Skupine, kjer lahko uporabniki ustvarjajo in sodelujejo v skupinah. Uporabniki lahko tudi omejijo vsebino skupine, ki je vidna samo njenim članom.

Vimeo ima precej spodobno funkcijo iskanja, ki uporabnikom omogoča iskanje po videoposnetkih, ljudeh, kanalih in skupinah. Njihova funkcija odkrivanja vsebine prikazuje ustrezne videoposnetke v stranski vrstici. Vendar po dizajnu niso tako opazne, kot so na YouTubu.

4. Nadzor zasebnosti

Vsi založniki ne želijo, da bi njihovo vsebino videli vsi. Če na primer prodajate spletne tečaje ali imate spletno mesto za članstvo, potem želite dostop do videoposnetka omejiti samo na plačljive naročnike.

Oglejmo si, kako obe platformi pooblaščata založnike, da nadzorujejo zasebnost svojih videoposnetkov.

YouTube:

Nastavitve zasebnosti za YouTube

YouTube ponuja tri nastavitve zasebnosti za naložene videoposnetke.

  • Javno – te videoposnetke lahko javno dostopa vsakdo. Iščete jih lahko na seznamu in jih prikažete na platformi YouTube.
  • Ne kotirajo na borzi – do teh videoposnetkov lahko dostopi vsak, ki ima URL. Vendar pa se ne bodo prikazali v YouTubovem iskanju ali sorodnih videoposnetkih
  • Zasebno – ti videoposnetki so vidni samo vam in določenim uporabnikom, ki jih izberete.

Poleg teh nastavitev lahko onemogočite tudi komentarje na svoje videoposnetke. YouTube vam omogoča, da onemogočite vdelavo svojih videoposnetkov na katera koli spletna mesta, vendar pa vas bo tudi preprečilo vdelavo videoposnetkov na svoje spletno mesto WordPress.

YouTube ni idealna platforma, če želite gostiti zasebne videoposnetke.

Vimeo:

Vimeo video zasebnost

Vimeo ponuja več možnosti zasebnosti kot YouTube. Njihove nastavitve zasebnosti omogočajo, da videoposnetke naredite javne, zasebne ali neprimerne. Videoposnetke lahko delite tudi samo z uporabniki, ki jih spremljate.

Uporabniki plačanega načrta lahko video vdelave omejijo samo na svoja spletna mesta. Njihove videoposnetke lahko celo onemogočijo za ogled na Vimeo.com.

Videoposnetke lahko zaščitite tudi z geslom in uporabniki bodo morali vnesti to geslo za ogled videoposnetka. Nato lahko te videoposnetke dodate v objave, zaščitene z geslom, na svojem spletnem mestu WordPress.

Če želite imeti več nadzora nad tem, kdo gleda vaše video posnetke, potem je Vimeo za vas veliko boljša platforma.

5. Urejanje videa

Obe platformi ponujata odlična orodja za nalaganje, urejanje in upravljanje videov.

YouTube:

YouTube urejanje videov

YouTube ponuja zmogljive funkcije urejanja videov. Ponujajo urejevalnik videov, ki omogoča ustvarjanje videoposnetkov iz predhodno naloženih videoposnetkov, fotografij, naslovov in še več.

Videoposnetke lahko s svojimi videoposnetki in fotografijami ustvarite tudi v storitvi Google Photos. Njihova spletna orodja za urejanje videov ponujajo preprost in enostaven postopek za ustvarjanje videov.

YouTube vam na videoposnetke omogoča tudi dodajanje povezav, komentarjev, napisov in podnapisov. Ponuja tudi funkcijo prenosa v živo, kjer lahko v živo prenašate dogodke, novice ali samo priložnostne vloge.

Vimeo

Vimeo video nastavitve

Vimeo ne ponuja toliko funkcij urejanja videov kot YouTube. Vseeno ponuja vse osnove, ki jih boste potrebovali.

Omogoča vam dodajanje naslova, opisa, kategorije, oznake, licence in ocene občinstva. V svoje videoposnetke lahko naložite tudi napise in podnapise. Vimeo nima opomb, zato v svoje videoposnetke ne morete dodati povezav, na katere je mogoče klikniti.

Najboljši del Vimea pa je, da lahko svoj videoposnetek zamenjate z novejšo različico, ne da bi morali spreminjati URL videoposnetka ali statistiko. Tega na YouTubu ne morete storiti, če ne naložite novega videoposnetka na popolnoma nov URL.

Ta posebnost je res priročna, ker če ste naredili napako ali pa morate samo posodobiti posnetke zaslona v vadnicah, lahko to enostavno storite, hkrati pa obdržite vse število ogledov in enake URL-je videoposnetkov na svojem članskem mestu.

6. Možnosti zaslužka

Obe platformi svojim uporabnikom omogočata, da iz svojih videoposnetkov zaslužijo denar.

YouTube:

Zaslužite z videoposnetki na YouTubu

YouTube ustvarjalcem vsebine dovoli, da se pridružijo partnerskemu programu YouTube s prijavo v Google Adsense za zaslužek v svojih videoposnetkih. Ustvarjalci videoposnetkov lahko zmanjšajo oglase, ki se prikazujejo na njihovih videoposnetkih.

Vendar pa boste za svoj kanal najprej morali zbrati vsaj 10.000 ogledov, preden se lahko pridružite programu.

YouTube ustvarjalcem vsebin omogoča tudi uporabo drugih možnosti zaslužka. Založniki lahko prodajajo izdelke v svojih videoposnetkih, dodajajo plačane ocene, se pridružijo partnerskim programom, dobijo sponzorje za svoje videoposnetke, zaprosijo za donacije in več.

Mnogi najbolj priljubljeni ustvarjalci vsebine v YouTubu uporabljajo platforme, kot je Patreon, na katerih lahko gledalci neposredno podpirajo svoj kanal z donacijami.

Vimeo:

Vimeo na zahtevo

Vimeo se ponaša s tem, da ponuja video platformo brez oglasov. Nimajo oglaševalskega programa, ki bi se jim lahko pridružili.

Vendar pa ponujajo “Vimeo na zahtevo”. Platforma, kjer lahko prodajate videoposnetke neposredno gledalcem. Za vključitev v program potrebujete vsaj račun Vimeo Pro. Zamislite si to kot svojo različico Netflixa.

Vimeo vam tudi omogoča, da v svojih videoposnetkih omenite sponzorje, dodate povezave v opisu videoposnetkov in prosi uporabnike, naj podpirajo vaš kanal na platformah, kot je Patreon.

Zaključek

YouTube in Vimeo sta odlični platformi za vaše WordPress videoposnetke. Glede na to, kaj poskušate storiti s svojimi videoposnetki, bi lahko ena platforma za vas bila boljša od druge.

Če ste bloger ali majhno podjetje, ki želite uporabljati videoposnetke za izgradnjo baze naročnikov in doseganje veliko večjega občinstva, potem bo YouTube boljši za vaše cilje.

Če izdelujete spletno mesto z možnostmi članstva ali prodajate tečaje, potem potrebujete več zasebnosti in vrhunsko izkušnjo gledanja. Takrat je Vimeo boljša izbira.

Upamo, da vam je ta članek pomagal izvedeti več o YouTubu vs Vimeo in kateri je boljši za vaše WordPress videoposnetke. Morda boste morda radi videli tudi naš korak za korakom WordPress SEO vodič za začetnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me