Zakaj je WordPress brezplačen? Kakšni so stroški? Kaj je ulov?

Eno najpogostejših vprašanj naših uporabnikov je “Ali moram za uporabo WordPressa plačati?”. Povemo jim, da je WordPress brezplačna in odprtokodna programska oprema, ki ji običajno sledi: »Zakaj je WordPress brezplačen?«.


V tem članku bomo razpravljali, zakaj je WordPress brezplačen, kakšni so stroški za zagon spletnega mesta WordPress in kakšen je ulov?

WordPress je brezplačen

WordPress je odprtokodna programska oprema. V smislu je brezplačna svoboda ne v smislu brezplačnega piva. Lahko se vprašate, kakšna je razlika med tema dvema?

Programska oprema odprte kode vam omogoča svobodo uporabe, spreminjanja, nadgradnje in distribucije programske opreme na poljuben način, brez plačila pristojbin.

Vendar lahko na drugih področjih pride do stroškov. Stroške uporabe odprtokodne programske opreme WordPress bomo razpravljali pozneje v tem članku.

Zakaj ne prodajajo WordPressa kot programsko opremo?

Pogosto nas sprašujejo, zakaj tega ljudje in podjetja, ki stojijo za WordPressom, ne prodajo? Če je WordPress tako dober, kot pravijo vsi, bi očitno zaslužil veliko več denarja s prodajo.

Ta izjava bi smiselno, če je posamezno podjetje ali posameznik v lasti WordPress-a.

WordPress je projekt odprtokodne skupnosti, pri katerem je več deset tisoč nadarjenih ljudi prispevalo k odlični programski opremi, kakršna je danes.

Obstaja osrednja skupina razvijalcev, ki vodi projektni razvoj, vendar lahko vsakdo prispeva popravke, popravi napake, naredi funkcije, predlaga funkcije itd..

Poleg tega se vodje projektov spreminjajo iz ene v drugo različico. Če se globoko vključite v skupnost, potem lahko postanete tudi glavni sodelavec WordPress-a.

Filozofija za odprtokodno programsko opremo

Filozofija gibanja programske opreme Open Source je, da programska oprema ni kot drugi otipljivi izdelki. Ko je programska oprema ustvarjena, jo je mogoče kopirati večkrat z majhnimi stroški.

Vzemimo primer tovarne igrač. Vsaka izdelana igrača ima različne dele in vsak del ima stroške. Tovarniške stroške teh delov lahko izračuna tovarna in tako določi razumno stopnjo dobička za izdelek.

Po drugi strani pa stroški za izdelavo programske opreme in njeno izdelavo niso enaki. Nekatere skupine menijo, da z vsako prodano kopijo stopnja dobička programske opreme postane bolj nepoštena.

Če želite razumeti več o idealih odprtokodne programske opreme, si oglejte GNU-jevo filozofijo.

Kako ljudje zaslužijo denar z WordPressom?

Dva glavna donosna dela vsake odprtokodne programske opreme so izdelki in storitve, ki temeljijo na isti odprtokodni programski opremi.

Ljudje WordPress pogosto zamenjujejo z WordPress.com, vendar gre pravzaprav za dve stvari. WordPress (pogosto ga omenjamo samoodržanega WordPressa ali WordPress.org) je brezplačna platforma za bloganje in oblikovalec spletnih strani.

Matt Mullenweg, soustanovitelj razvijalca WordPress-a, je na WordPress.com ustanovil podjetje, imenovano Automattic, ki na WordPress.com ponuja brezplačno brezplačno gostovanje spletnih dnevnikov in lahko plačate / nadgradite za odklepanje funkcij in odstranjevanje oglasov..

Če želite v celoti izkoristiti WordPress na platformi WordPress.com, se boste morali prijaviti z njihovo VIPPress storitev WordPress. To stane več kot 5000 USD na mesec za gostovanje + 5000 USD pristojbine za nastavitev.

Automattic je zbral skupno 317,3 milijona dolarjev financiranja v 7 rundah. Njihova zadnja sredstva so bila zbrana 1. januarja 2015 iz kroga podjetja Venture. (Vir)

Tudi drugi razvijalci so napredovali pri ustvarjanju uspešnih večmilijonskih podjetij okoli WordPressa, tako da so ustvarili komercialne vtičnike, komercialne teme in celo ponudili gostovanje v WordPressu.

Nekaj ​​primerov uspešnih večmilijonskih WordPress podjetij je:

 • WPEngine – upravljano gostiteljsko podjetje WordPress, ki je zbralo več kot 290 milijonov dolarjev in ima zdaj tudi lastne komercialne teme StudioPress.
 • Awesome Motive – vodi ga Syed Balkhi, je še eno večmilijonsko podjetje, ki temelji na WordPressu. Podjetje upravlja WPBeginner, OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, SeedProd in druge priljubljene vtičnike WordPress.
 • Yoast – je podjetje, ki stoji za priljubljenim vtičnikom WordPress SEO, ki ga uporablja več kot 5 milijonov spletnih mest.
 • ElegantThemes – večmilijonsko tematsko podjetje, ki stoji za priljubljenim povlekom & drop page builder: Divi in ​​več drugih vtičnikov.

Sorodno: Oglejte si naš seznam 20 najboljših WordPress podjetij.

Dobri razvijalci in svetovalci za WordPress prav tako zagotavljajo ugoden dohodek za polni delovni čas z gradnjo spletnih strani, aplikacij in vtičnikov po meri za WordPress za svoje stranke. Veliko jih zasluži več kot šestštevilčne letne zaslužke.

Je WordPress avtorska prava brezplačna?

Ne, WordPress ni avtorsko zaščiten. Licenciran je tako, da ga vsi lahko uporabljajo, vendar je vsak prispevek k programski opremi zaščiten z avtorskimi pravicami.

Izdano je pod GPL, zato lahko kodo prosto uporabljate, spreminjate in distribuirate. Imeli boste avtorske pravice za spremembe, ki jih vnesete v programsko opremo, ne pa celotne kode.

GPL zahteva, da mora tudi vsako izpeljano delo, ki ga izdate ali distribuirate, licencirati pod GPL. Lahko imate avtorske pravice za vse, kar želite, vaše izpeljano delo samodejno podeduje licenco GPL, tako da bodo drugi lahko brezplačno uporabljali, spreminjali in distribuirali kodo na poljuben način..

Ali to pomeni, da so vse premium teme WordPress in vtičniki licencirani GPL?

Po uradni objavi spletnega dnevnika na WordPress.org so teme tudi GPL. Slike, CSS in Javascript, uporabljene znotraj tem in vtičnikov, je mogoče izključiti, vendar vsi deli PHP in HTML delov tem in vtičnikov široko uporabljajo funkcijo WordPress, zato so izpeljana dela, zato so pod licenco GPL.

Čeprav se nekateri s tem ne strinjajo, večina zaupanja vrednih WordPress podjetij sledi in upošteva smernice skupnosti.

Vsebina, objavljena v programu WordPress, prav tako podeduje GPL?

Ne, imate pravico, da licencirate svojo vsebino na poljuben način. Razen če je vsebina, ki jo objavljate, dejansko izpeljano delo programa WordPress ali katero koli drugo delo z licenco GPL.

Na primer, če na svojem blogu delite svoje članke, fotografije ali katero koli drugo umetniško delo, potem imate popolne avtorske pravice za to.

Če pa pišete objavo na spletnem dnevniku, ki ljudem prikazuje, kako lahko s primeri uporabljajo funkcijo WordPress, potem lahko določite to objavo drugače. Koda, uporabljena v primerih, je dejansko izpeljano delo in samodejno podeduje licenco GPL.

Blagovna znamka WordPress

Koda programa WordPress kot programske opreme je objavljena pod GPL, vendar so besede WordPress, WordCamp in logotip WordPress registrirane blagovne znamke, ki jih ima v lasti WordPress Foundation.

Za razlikovanje med spletnim mestom ali virom, ki je uradni ali v skupnosti, fundacija prosi ljudi, naj v svojem imenu domene ne uporabljajo “WordPress”.

To je razlog, zakaj se naša spletna stran imenuje WPBeginner namesto WordPressBeginner. Katero koli spletno mesto, tečaj za usposabljanje ali vir, za katerega vidite, da ima WordPress v svojem imenu domene, verjetno vodi nekdo, ki ne ve dovolj o WordPressu. To pomeni, da jim verjetno ne bi smeli plačati svojega denarja :)

Večina zakonitih podjetij, zgrajenih okoli WordPressa, se zaveda pravilnikov o blagovnih znamkah in spoštuje pravila.

Stroški uporabe WordPress-a

WordPress kot programska oprema je brezplačen za prenos in uporabo. Če pa želite uporabljati WordPress v spletu, boste potrebovali WordPress gostovanje.

WordPress.com lahko uporabite za ustvarjanje brezplačnega bloga, vendar se zavedajte, da obstajajo nekatere razlike. Oglejte si našo primerjavo WordPress.com z WordPress.org za več podrobnosti.

Stroški uporabe WordPressa so sorazmerno minimalni in veljajo tudi za izvajanje drugih spletnih mest. Edini pravi strošek sta spletno gostovanje (7,99 USD na mesec) in ime domene (14 USD na leto).

Uporabniki WPBeginner pa lahko od Bluehosta dobijo brezplačno ime domene in 60% popust pri spletnem gostovanju, kar pomeni, da lahko spletno mesto zaženete za samo 2,75 USD na mesec. Bluehost je uradno priporočen ponudnik gostovanja WordPress.

Sorodno: Kako začeti WordPress blog (Ultimate Guide)

Dodatni stroški bi lahko bili komercialne teme WordPress, znane tudi kot premium WordPress teme. Vendar jih ne boste smeli uporabljati, ker lahko uporabite več kot 6000+ brezplačnih tem WordPress.

Ljudje pogosto uporabljajo komercialne vtičnike, vendar jih tudi ne morate uporabljati, ker je na voljo več kot 54.000 brezplačnih WordPress vtičnikov.

Ustvarili smo podroben vodič o tem, koliko v resnici stane izdelava spletnega mesta WordPress z navodili, kako zagnati spletno mesto s proračunom in prihraniti denar.

Upamo, da je ta članek odgovoril na vaša vprašanja o licenciranju WordPress-a, stroških za vodenje spletnega mesta WordPress in posel v WordPressu. Mogoče bi radi videli tudi naš seznam enostavnih spletnih spletnih idej, ki dejansko zaslužijo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map